Αντικαπνιστικός Νόμος στην Ελλάδα: Ένα στοίχημα 163 ετών

Από τις πρώτες εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου, που έχει θεσπιστεί ήδη από το 2009 όμως παραμένει κενό γράμμα.

Το κάπνισμα στα δημόσια κτίρια απαγορεύθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1856. Με διάταγμα που φέρει την υπογραφή της Βασίλισσας Αμαλίας προβλέφθηκε ότι «Απαγορεύεται η χρήσις του καπνίζειν είτε δια καπνοσυρίγκων, είτε δια σιγάρων, εις πάντας εν γένει τους υπαλλήλους και υπηρέτας του Κράτους εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων (ώστε να) προλάβωμεν όσον ένεστι τα εξ ενδεχομένων πυρκαϊών δυστυχήματα».

Το βασιλικό διάταγμα του 1856 για την απαγόρευση του καπνίσματος

Τρεις αιώνες μετά και συγκεκριμένα το 2002 το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου επανέρχεται στο προσκήνιο. Ο νομοθέτης έδινε τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη ή διαχειριστή του χώρου να επιτρέψει ή όχι το κάπνισμα εντός αυτού. Το 2003 η Ελλάδα υπέγραψε τη Διεθνή Συνθήκη για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία το 2005 χωρίς όμως ποτέ να εφαρμοστεί.

Το 2008 γίνεται εκ νέου προσπάθεια εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου με μία νέα αυστηρότερη νομοθεσία. Στην αιτιολογική έκθεση του σχετικού νόμου αναφερόταν ότι η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ε.Ε. χωρίς να έχει λάβει κανένα μέτρο για τη μείωση του αριθμού των καπνιστών. Έρευνες μάλιστα της εποχής έδειχναν ότι το 7% των Ελλήνων μαθητών άναβαν το πρώτο τους τσιγάρο στο Δημοτικό!

«1η Ιουλίου η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο». Έτσι έγραφαν τα τεράστια μπάνερ που τοποθετήθηκαν έξω από τα νοσοκομεία και τα οποία βρίσκονται ακόμα κρεμασμένα ίσα για να υπενθυμίζουν μία δέσμευση που και πάλι δεν τηρήθηκε.

Ο ν. 3730/2008 απαγόρευε το κάπνισμα, αλλά και την πώληση καπνικών προϊόντων, σε όλους του χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, σε σταθμούς μεταφοράς, ταξί κι επιβατικά πλοία, σε κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς και σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις ιδίως από το χώρο των καταστηματαρχών, καθώς θεωρούσαν ότι ακόμα και με τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις, θα μειωνόταν σημαντικά η συχνότητα προσέλευσης στα κέντρα αναψυχής. Χαρακτηριστικό αντίθετα ήταν ότι ακόμα κι οι καπνιστές ήταν σε ποσοστό 62% υπέρ του νέου μέτρου -ίσως όμως κατά της εφαρμογής του.

Σύμφωνα με μία πιο πρόσφατη έρευνα, το 74% των πολιτών νιώθει θυμό που πολλοί καπνιστές εξακολουθούν να καπνίζουν σε κλειστούς χώρους, ενώ σχεδόν το 80% των Ελλήνων θεωρεί τη μη εφαρμογή του νόμου ως δείγμα πολιτισμικής υποβάθμισης της χώρας.

Με το 27% του πληθυσμού να καπνίζει καθημερινά, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τους περισσότερους καπνιστές

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 shares