Γαλακτομπούρεκο: Σπιτική συνταγή από το χωριό

Ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά. Προσωπικά, το αγαπημένο μου με μεγάλη απόσταση από οποιοδήποτε άλλο! Μπορεί να μην είναι διαίτης αλλά κάθε του μπουκιά αξίζει και πάντα θα το βρεις σε ένα εορταστικό, οικογενειακό τραπέζι. Είναι σταθερή αξία, αναλλοίωτη στον χρόνο.

Γι’ αυτό σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σου τη συνταγή της κας Μαρίνας. Μια παραδοσιακή συνταγή, η οποία θα σε κάνει να γλύφεις τα δάχτυλά σου αλλά και να τους εντυπωσιάσεις όλους φέτος στις Γιορτές με τις δεξιότητές σου στην κουζίνα!

Κρέμα

Υλικά που θα χρειαστείς:

500γραμ. φύλλο κρούστας

3lt γάλα

1 φλυτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

1/2 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό

1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

6 αυγά

φλούδα από ένα περγαμόντο ή ένα πορτοκάλι ή ένα λεμόνι

2 βανίλιες

1 κ.σούπας κανέλα

160 γραμ. βούτυρο κατσικίσιο

150 γραμ. Βιτάμ

Εκτέλεση:

  • Ανακατεύουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη, ώσπου να δέσει η κρέμα. Η κρέμα πρέπει να είναι ρευστή.
  • Αφαιρούμε τη φλούδα.
  • Προσθέτουμε τις 2 βανίλιες και τα 6 αυγά σιγά-σιγά ανακατεύοντας ταυτόχρονα και τέλος, προσθέτουμε την κανέλα.
    Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε τα φύλλα ως εξής: Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε 1-1 φύλλο αφού πρώτα το βουτυρώσουμε. Όταν στρωθούν τα μισά, ρίχνουμε μέσα την κρέμα και συνεχίζουμε έπειτα το στρώσιμο των υπόλοιπων φύλλων χωρίς να ξεχνάμε να τα βουτυρώνουμε 1-1.
  • Χαράζουμε προσεκτικά τα φύλλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 1 ώρα περίπου.

Σιρόπι

Υλικά που θα χρειαστείς:

3 φλ. τσαγιού ζάχαρη

2 1/2 φλ. τσαγιού νερό

1 κ.σούπας χυμό λεμονιού

Λίγη φλούδα

Εκτέλεση:

  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε για 3’.
  • Περιχύνουμε σιγά σιγά με το σιρόπι το ψημένο γλυκό, το οποίο θα πρέπει να έχει πρώτα κρυώσει.

 

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11 shares