Η Σκανδιναβία της ευτυχίας

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά δημοσιεύτηκε η λίστα με τις 156 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Φέτος η έρευνα εξέτασε την ευτυχία υπό το πρίσμα της συνύπαρξης των ανθρώπων σε κοινωνίες.

Την πρώτη θέση για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο κατέκτησε η Φινλανδία. Η πρώτη τριάδα συμπληρώνεται με δύο ακόμη σκανδιναβικές χώρες. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Δανία και στην τρίτη η Νορβηγία, ενώ ακολουθούν η Ισλανδία κι  η Ολλανδία.

Πώς προκύπτουν τα αποτελέσματα;

Το World Happiness Report λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η ελευθερία, η υγεία, το εισόδημα, η στήριξη από το κοινωνικό περιβάλλον και το προσδόκιμο ζωής. Οι διαφορές στην  ψυχική και σωματική υγεία, στο κατά κεφαλήν εισόδημα και στην κοινωνική στήριξη είναι αυτές που καθορίζουν τελικά τις πρωταθλήτριες χώρες στην ευτυχία  και στη δυστυχία.

Πώς εκδηλώνεται η ευτυχία;

Αν ξυπνάς ξεκούραστος, αισθάνεσαι πλήρης, αν χαμογελάς ειλικρινά, αν γελάς πολύ μέσα στη μέρα, αν απολαμβάνεις τις μικρές χαρές της ζωής, αν έχεις ενδιαφέροντα, και νιώθεις ασφαλής πριν πέσεις στο κρεβάτι το βράδυ… Τότε ναι, βάσει του World Happiness Report είσαι ευτυχισμένος άνθρωπος. Αντίθετα, αισθήματα όπως θυμός, κατάθλιψη, ανησυχία, θλίψη, άγχος και πόνος -σωματικός ή ψυχικός- αποτελούν εκφάνσεις δυστυχίας.

Τι είναι όμως αυτό που ξεχωρίζει τις σκανδιναβικές χώρες;

Το εκτεταμένο κράτος πρόνοιας, οι πλούσιες παροχές, η χαμηλή εγκληματικότητα, η δωρεάν δημόσια υγεία κι η οικονομία αναφέρονται μεταξύ των κυριότερων παραγόντων που καθορίζουν τα υψηλά επίπεδα ευτυχίας των Σκανδιναβών. Σημαντικό επίσης ρόλο φαίνεται να κατέχει η παιδεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Δανία οι μαθητές ηλικίας έξι ως δεκαέξι ετών παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα ενσυναίσθησης για μία ώρα την εβδομάδα. Από πολύ μικρή ηλικία διδάσκεται δηλαδή η προτεραιότητα στη συνεργασία κι όχι στον ανταγωνισμό. Παράλληλα, κατανοώντας καλύτερα τον πλησίον, μειώνονται τα στεγανά που γεννούν προκαταλήψεις. Κι αυτά είναι σημεία κλειδιά τόσο για την ατομική όσο και συλλογική ευδαιμονία.

Η σημασία της προσφοράς

Ξεχωριστή μνεία γίνεται στο WHR στη συμβολή της αλληλεγγύης στην ευημερία των πολιτών. Όπως προέκυψε κι από την έρευνα, η κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά μπορούν αν οδηγήσουν σε μεγαλύτερα επίπεδα χαράς.

Υπάρχουν όντως ευτυχισμένες χώρες;

Ίσως και να υπάρχουν. Αλλά τι είναι η ευτυχία; Για μένα δεν είναι μόνο να έχεις μία καλή δουλειά. Για μένα ευτυχία είναι να αγαπάς και να σε αγαπούν, να μπορείς να αντιμετωπίζεις τις λύπες και τις χαρές της ζωής με την ίδια δύναμη, χαμογελώντας και με αγαπημένους ανθρώπους στο πλευρό σου.

(Α, κι αν αναρωτιέστε για την κατάταξη της χώρας μας, η Ελλάδα βρέθηκε περίπου στο μέσον της λίστας και συγκεκριμένα στην 82η θέση.)

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares