Καλοκαίρι, η γαλάζια προκυμαία θα σε φέρει…

Μετά την είσοδο στο θερινό ηλιοστάσιο,  μπορούμε και επισήμως να καλωσορίσουμε το φετινό καλοκαίρι. Οι ψυχικές αναπαραστάσεις για την καλοκαιρινή περίοδο είναι πολλές και πάντοτε συνδεδεμένες με τις αναμνήσεις των παιδικών και εφηβικών μας χρόνων, όταν το καλοκαίρι ήταν σύμφυτο με τη σχολική ξεγνοιασιά και τα θαλασσινά παιχνίδια. Με μια αίσθηση ελευθερίας και ονειροπόλησης , το μεσημέρι με τις μισόκλειστες γρίλιες ή το βράδυ με τις βόλτες στην προκυμαία ή στα στενά της πόλης και στα πάρκα με τα γιασεμιά.

Το καλοκαίρι παραμένει και για τους ενήλικες περίοδος ξεκούρασης από την εργασία τους, που οι απαιτήσεις της μοιάζουν να γίνονται όλο και πιο επίπονες για πολλούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Είναι ενδεικτικό πως τον Μάϊο του 2019, στα πλαίσια της παγκόσμιας συνέλευσης υγείας των κρατών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξετάστηκε εκτενώς το «burn-out syndrome», δηλαδή το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, που περιγράφεται με τις τρεις  χαρακτηριστικές διαστάσεις του:

  • αίσθημα ψυχικής εξάντλησης και εξουθένωσης,
  • ψυχική απομάκρυνση και από-επένδυση από την εργασία, που συνοδεύεται από αισθήματα αρνητισμού ή κυνισμού σε σχέση με αυτήν,
  • μειωμένη απόδοση στην εργασία.

Στη συνέλευση του ΠΟΥ, αποφασίστηκε εκ νέου να συμπεριληφθεί το εν λόγω σύνδρομο στη διεθνή κατάταξη των ασθενειών, ως ένα σύνδρομο που αφορά στην εργασία και μπορεί να επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού. 

Η απόσταση, λοιπόν, από το στρεσογόνο εργασιακό περιβάλλον αποτελεί για όλους ανάγκη και απόλαυση. Ωστόσο, όπως έχουμε δει στις συζητήσεις μας εδώ, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά και μονοδιάστατα για τον ανθρώπινο ψυχισμό. Στην ήρεμη ησυχία της ξεκούρασης, προσφέρεται ο χρόνος και ο χώρος για να αναδυθούν οι βαθύτερες προσωπικές αγωνίες και οι φόβοι, που μπορούν να δοκιμάσουν αλλιώς τον ανθρώπινο ψυχισμό, ενώ παράλληλα αφουγκραζόμαστε καλύτερα τις κοντινές μας σχέσεις, που μπορεί να μην λειτουργούν όπως θα μας ήταν επιθυμητό.  Γι’ αυτό και οι καλοκαιρινές διακοπές είναι συχνά μια περίοδος απολογισμού και αναστοχασμού, όπως επίσης και διαμόρφωσης και εκκίνησης νέων στόχων.

Ας ευχηθούμε καλό καλοκαίρι σε όλους! Και ας θυμηθούμε και την υπόσχεση που συνήθως δίνεται μαζί: «Ραντεβού τον Σεπτέμβρη…» , δηλωτική του γεγονότος πως η ανάγκη για τη διακοπή και την ανατροπή των συνηθισμένων ρυθμών, πάει μαζί με την ανάγκη για την ασφάλεια που μας παρέχει η συνέχεια.  Ίσως, τελικά, να είναι αυτή η πιο πολύχρωμη ευχή για το καλοκαίρι που μόλις ανατέλλει: να το απολαύσουμε τόσο, ώστε στη δύση του να προκύψει μια νέα συνέχεια, αληθινά ανανεωμένη, φρέσκια και δροσερή!  

Δρ. Μαρία Κούντζα

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια

MD, PHD –Επιστ.Υπεύθυνη ΚΗ ΑΝΑΣΑ

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

7 shares