Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το… σκύλο μου

Καλοκαίρι, ζέστη… Η θάλασσα μοιάζει μονόδρομος. Έχεις όμως σκύλο και θέλεις να τον πάρεις μαζί σου. Είτε γιατί του αρέσει η θάλασσα είτε γιατί απλώς θέλεις την παρέα του και δεν καταλαβαίνεις γιατί να μην μπορείς να πας θάλασσα με τον τετράποδο φίλο σου.

Ίσως ανήκεις στην κατηγορία αυτών, που δεν επιθυμούν να συνυπάρχουν με τετράποδα όντα στην παραλία -πολύ περισσότερο μέσα στη θάλασσα. Ίσως φοβάσαι ότι θα μεταφέρουν αρρώστιες στα παιδιά σου. Ίσως απλώς δε συμπαθείς καθόλου τα σκυλιά. Ή πιθανόν να μην τα απεχθάνεσαι τόσο, αλλά «όχι να κάνουν και μπάνιο στη θάλασσα, ρε παιδιά!»

Σε κάθε περίπτωση, είτε είσαι ο ιδιοκτήτης είτε τα χαζεύεις να κοιμούνται κάτω από την ομπρέλα είτε θέλεις να καλέσεις την αρμόδια Αρχή, ας δούμε τι ισχύει.

Στην ερώτηση «μπορώ να πάρω το σκύλο μου μου στην παραλία», η απάντηση είναι: ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Δύο είναι οι βασικές διατάξεις που ρυθμίζουν το θέμα αυτό: ο νόμος 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς κι ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα.

Τι προβλέπεται ειδικότερα;

Σύμφωνα με το Γ.Κ.Λ. και τη σχετική εγκύκλιο απαγορεύεται η κυκλοφορία των ζώων καθώς και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι περίφημοι «χώροι λουομένων»; Η ύπαρξη λουομένων σε μια θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό αυτής της περιοχής ως τέτοιας.

Επιτρέπεται η κυκλοφορία των σκύλων στην παραλία

Στη συνέχεια γίνεται η εξής διάκριση: Η κυκλοφορία των κατοικίδιων ζώων επιτρέπεται σε κάθε κοινόχρηστο χώρο –άρα και στις παραλίες, οργανωμένες και μη- αρκεί να συνοδεύονται, να φέρουν λουρί και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας, ώστε να βεβαιώνεται, αν χρειαστεί, ότι είναι εμβολιασμένα κι αποπαρασιτωμένα.

Απολαμβάνουν το κολύμπι υπό προϋποθέσεις

Το μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα στις οργανωμένες παραλίες επιτρέπεται εφόσον δεν υπάρχει άλλος κόσμος στην παραλία. Αν όμως εμφανιστεί άλλος λουόμενος, ο οποίος διαμαρτύρεται για την παρουσία του σκύλου στο νερό, τότε το κατοικίδιο θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θάλασσα, αλλά όχι από την παραλία!

Αυτά ισχύουν για τις οργανωμένες παραλίες (πλαζ). Στις έρημες παραλίες ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να κάνει μπάνιο με το σκύλο του ελεύθερα.

Και ποιος είναι αρμόδιος να βεβαιώσει τυχόν παράβαση; Αρμόδιο όργανο για τη στεριά (παραλία) είναι η Αστυνομία και για τη θάλασσα το Λιμενικό.

Κάθε φορά που έρχεται το καλοκαίρι το ερώτημα που απασχολεί κάθε φιλόζωο είναι εάν θα βρεθεί κάποια παραλία κατάλληλη και για τον τετράποδο φίλο του. 

Συνοψίζοντας, επιτρέπεται η παρουσία και ο περίπατος σκύλων στις παραλίες αρκεί να συνοδεύονται· επιτρέπεται να κάνετε μπάνιο στο σκύλο σας σε απομακρυσμένες παραλίες, εκτός εάν παραπονεθεί κάποιος λουόμενος· αρμόδιο όργανο βεβαίωσης της παράβασης είναι, για μεν την παρουσία και τον περίπατο του σκύλου στην παραλία η αστυνομία, για δε το μπάνιο του σκύλου στη θάλασσα το λιμενικό.

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares