Οι Έλληνες δουλεύουν 180 μέρες ετησίως για να πληρώνουν φόρους κι εισφορές

Η Ελλάδα έχει την 4η χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης», οι Έλληνες πρέπει να εργάζονται 180 ημέρες -σχεδόν το μισό χρόνο- ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα χρήματα για τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Για 5η χρονιά το ΚΕΦίΜ διενήργησε την έρευνα «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» απαντώντας στο ερώτημα μέχρι ποια μέρα του χρόνου εργάζονται οι Έλληνες φορολογούμενοι για να πληρώσουν τους φόρους του κράτους;

Για το 2019 το ΚΕΦίΜ υπολογίζει ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας την 30η Ιουνίου. Ως τέτοια θεωρείται η πρώτη μέρα του χρόνου που οι Ελληνίδες κι οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το εισόδημά τους αν έπρεπε να πληρώσουν πρώτα φόρους κι εισφορές.

Παράλληλα, τα ποσά που καταβάλλουν για φόρους κι ασφαλιστικές εισφορές είναι σχεδόν διπλάσια αυτών που δαπανούν για τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες, όπως η στέγαση, η διατροφή, η ένδυση κι οι μεταφορές.

Αναλυτικά, τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας του ΚΕΦίΜ έχουν ως εξής:

– Σύμφωνα με τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, τα συνολικά φορολογικά έσοδα φέτος προβλέπεται να ανέλθουν στα 78 δισεκατομμύρια ευρώ.

– Το διαθέσιμο Καθαρό Εθνικό Εισόδημα για το 2019 προβλέπεται να ανέλθει στα 158 δισεκατομμύρια ευρώ.

– Από τη διαίρεση των φορολογικών εσόδων με το καθαρό εθνικό εισόδημα προκύπτει ότι οι συνολικές φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν φέτος οι Έλληνες καλύπτουν το 49,36% του ετήσιου καθαρού εισοδήματός τους.

– Το παραπάνω ποσοστό εφαρμοζόμενο στο σύνολο των 365 ημερών του τρέχοντος έτους δείχνει ότι για να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος θα πρέπει φέτος να εργαστούν 180 ημέρες, σχεδόν δηλαδή το ήμισυ του έτους. Ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2019 «ορίζεται» η 180η ημέρα του έτους, ήτοι η 30η Ιουνίου.

– Το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές.

– Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. πίσω μόνο από τη Γαλλία, την Αυστρία και το Βέλγιο. Το 2018 οι Έλληνες ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς την υφιστάμενη φορολογική επιβάρυνση.

– Από το 1999 ως το 2008 οι Έλληνες πολίτες εργάζονται κατά μέσο όρο 1 ημέρα παραπάνω για το κράτος. Κατά την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης (2009 μέχρι σήμερα), κάθε χρόνος που περνάει προσθέτει σε κάθε πολίτη κατά μέσο όρο 3,5 ημέρες εργασίας για το κράτος.

– Πληρώνουμε σχεδόν τα διπλάσια σε φόρους από όσα δαπανούμε για τις βασικές μας ανάγκες. Ο μέσος όρος ετήσιων δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών αναγκών (διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες) ανέρχεται σε 42 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που η συνολική φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρήσεων αγγίζει τα 78 δισ. ευρώ.

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares