Παγωτό αλά ελληνικά στην καρδιά της Αθήνας

Το φθινόπωρο πλησιάζει πλέον προς το τέλος του όμως το καλοκαιράκι δεν λέει να μας αποχωριστεί. Η ζέστη καλά κρατεί ακόμα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο ετοιμάζεται να υποδεχτεί την Κυριακή περισσότερους από 55.000 δρομείς μαζί με τους φίλους και τις οικογένειές τους. Σκέφτηκα, λοιπόν, να σας προτείνω 3 στέκια στην καρδιά της πόλης με χειροποίητο παγωτό, ιδιαίτερες γεύσεις και πρωτότυπους συνδυασμούς φρέσκων υλικών.

Τι καλύτερο για να δροσιστείτε και να γλυκαθείτε αλά ελληνικά μετά από έναν αγώνα τρεξίματος;

Le Greche

Στο Le Greche, ένα μικρό boutique μαγαζί στο νούμερο 16 της οδού Μητροπόλεως, του οποίου η βιτρίνα θυμίζει αυτήν ενός καλού κοσμηματοπωλείου, θα βρεις αυθεντικό, χειροποίητο ιταλικό gelato με ελληνικές πινελιές, χωρίς γαλακτωματοποιητές, τεχνητά αρώματα ή χρώματα, σιρόπια και άλλα πρόσθετα. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φρέσκα υλικά και μια πλειάδα προϊόντων από κάθε γωνιά της χώρας μας όπως τα σύκα Καλαμάτας, ο Κρητικός ανθότυρος και το φημισμένο γλυκό, Σαμιώτικο κρασί, πάντα σερβιρισμένο σε τραγανά Ναπολιτάνικα χωνάκια. Από αυτά που δοκίμασα ξεχώρισα σίγουρα το παγωτό μασκαρπόνε με αποξηραμένα σύκα αλλά και αυτό με γεύση pavlova. Είναι βέβαιο, όμως, ότι θα επιστρέψω για να δοκιμάσω τα περίφημα gelato sandwiches που σερβίρει και ειδικά αυτό με τις δύο φέτες carrot cake και την παγωμένη κρέμα εσπεριδοειδών στη μέση αλλά και το λεπτό brownie με γέμιση από παγωμένο ανθόγαλα.

 

 

Παγωτό -14ο

Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που χρησιμοποιεί αποκλειστικά φρέσκο γάλα από μικρές φάρμες της Ηπείρου και της Μακεδονίας, σαλέπι από τη Φλώρινα και μαστιχέλαιο από τον Συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Το Παγωτό -14ο θα το βρείτε στο νούμερο 3 της οδού Αθηναΐδος. Τα τελευταία 2 χρόνια, περίπου, κλέβει τις καρδιές των Αθηναίων αλλά και των τουριστών που αναζητούν αγνό, χειροποίητο παγωτό φτιαγμένο αποκλειστικά με φρέσκα υλικά, φρούτα και εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες. Εδώ δεν θα βρεις περίεργες ή ψαγμένες γεύσεις με έντονα χρώματα και «φασαριόζικα» ονόματα αλλά παγωτά φτιαγμένα με μεράκι, φρέσκους χυμούς και υλικά που μπορεί ο καθένας να έχει σπίτι του. Η ποικιλία γεύσεων δεν είναι τεράστια αλλά είναι βέβαιο ότι όλο και κάποια θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον ανάμεσα στις 18 που θα βρεις, οι οποίες ωστόσο εναλλάσσονται διαρκώς ανάλογα με την εποχή και τα διαθέσιμα υλικά. Έτσι, δεν θα τις βαρεθείς ποτέ και πάντα θα υπάρχει κάτι καινούργιο να δοκιμάσεις. Εγώ έψαχνα κάτι ελαφρύ και κατέληξα σε μία μπάλα παγωτό κανέλα και μία sorbet λεμόνι, η οποία κυριολεκτικά μοσχοβολούσε. Έχω, επίσης, ακούσει τα καλύτερα για το sorbet μάνγκο και τη βανίλια, η οποία φτιάχνεται από αγελαδινό και πρόβειο γάλα και αρωματίζεται με στικ βανίλιας Μαδαγασκάρης. Μένει να τις δοκιμάσω! Κι επειδή οι εκπλήξεις δεν σταματούν ποτέ και η ελληνική παράδοση είναι πλούσια, μπορείς αν θέλεις να συνδυάσεις το παγωτό σου με μια φωλιά κανταΐφι ή εναλλακτικά βάση εκμέκ ή τάρτας, που ταιριάζουν ιδανικά με παρφέ κρέμα ή μπισκότο.

 

 

Κόκκιον

Αν είσαι από εκείνους που πιστεύουν ότι τα έχουν δοκιμάσει όλα ή τους αρέσει να αναζητούν ιδιαίτερες γεύσεις, τότε είναι βέβαιο ότι το Κόκκιον θα γίνει το νέο σου στέκι. Στην οδό Πρωτογένους 2, στην περιοχή του Ψυρρή, ο Βασίλης Παπαματθαίου παρασκευάζει πολύ υψηλής ποιότητας χειροποίητο παγωτό σε ασυνήθιστες γεύσεις, όπως το παρφέ κουκουνάρι με βερίκοκο και κομμάτια από καρπό κακάου, η καρύδα με μπισκότο σοκολάτας στον ατμό, το ωμό αμύγδαλο με tonka beans, η σοκολάτα με φρούτα του πάθους αλλά και τα δικά μου αγαπημένα, το αλατισμένο φιστίκι με καραμέλα και το σορμπέ μανταρίνι με τζίντζερ. Αν φτάσεις μέχρι εδώ, δοκίμασε οπωσδήποτε και κάποια από τις κρέμες του ή το γιαούρτι με μυτιληνιό πρόβειο γάλα.

 

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

7 shares