Στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου

Καλυμμένο από σκουπίδια είναι το όρος Έβερεστ. Ποιος θα το πίστευε; Μετά από δεκαετίες και χιλιάδες επίδοξους ορειβάτες, το ψηλότερο βουνό του κόσμου έχει μετατραπεί σε χωματερή.  

Με αφορμή τις έρευνες στο Νάντα Ντεβί για τους οχτώ ορειβάτες που αγνοούνται από τις 26 Μαΐου συνεχίζονται, έρχεται στο φως η απόφαση μιας 14μελούς ομάδας εθελοντών να ξεκινήσει τον καθαρισμό του Έβερεστ.

Μέσα σε δύο εβδομάδες , η ομάδα έχει ήδη περισυλλέξει περισσότερους από δύο τόνους σκουπιδιών και φιλοδοξεί σε 45 μέρες να έχει μαζέψει 10 τόνους.

Άδεια κουτιά, μπουκάλια, πλαστικά κι εξοπλισμός ανάβασης αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων.

Την προσπάθεια της εθελοντικής ομάδας συνδράμει κι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο.

Η ομάδα έχει εντοπίσει και τέσσερα πτώματα, τα οποία πιθανόν να ανήκουν σε ορειβάτες.

Η κλιματική αλλαγή «πρόβλημα» για τον καθαρισμό του Έβερεστ

Με την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως, ο πάγος του όρους λιώνει γρηγορότερα κι έρχονται στο φως πτώματα ορειβατών που δεν κατάφεραν ποτέ να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους. Από το 1922, οπότε και καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στο Έβερεστ, είναι περισσότερα από 200 τα άτομα που έχουν χάσει τη ζωή τους εκεί.

Τι φταίει για τους θανάτους;

Μεταξύ 10 και 30 Μαΐου επικρατούν οι καλύτερες καιρικές συνθήκες για την κατάκτηση της κορυφής. Όλοι επιθυμούν να κατακτήσουν εκείνες τις μέρες την κορυφή του κόσμου. Ο συνωστισμός, η απειρία, η απουσία φυσικής κατάστασης και τα πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου αποτελούν τις κυριότερες αιτίες θανάτου.

Τις τελευταίες ημέρες συγκλόνισε την κοινή γνώμη η φωτογραφία που δείχνει ορειβάτες να περνούν δίπλα από έναν νεκρό κοντά στην κορυφή. Ο άνθρωπος αυτός φέρεται να υπέκυψε λόγω έλλειψης οξυγόνου. Εξάλλου, ο κίνδυνος στο Έβερεστ δεν πηγάζει τόσο από τη δυσκολία της μορφολογίας του εδάφους όσο κυρίως από την έλλειψη οξυγόνου. 

«Το φως της αυγής είχε αποκαλύψει την πύλη προς την κορυφή του Έβερεστ και παράλληλα έναν άνθρωπο που είχε χάσει τη ζωή του. Είμαστε όλοι εδώ, κυνηγώντας ένα όνειρο και κάτω από τα πόδια μας, υπάρχει ένα άψυχο κορμί. Αυτό έχει καταντήσει, λοιπόν, το Έβερεστ;» έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο Καναδός ορειβάτης που ανέβασε τη σοκαριστική φωτογραφία.

Οι σοβαρές τεχνικές ελλείψεις αυξάνουν τον κίνδυνο. Πολλοί άνθρωποι γοητεύονται από την ιδέα να ανεβούν στο υψηλότερο βουνό του κόσμου – ακόμη και αν δεν είναι τεχνικά ικανοί να το πετύχουν.

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares