Αμαζόνιος: Ο πλανήτης κινδυνεύει!

Οι πνεύμονες του πλανήτη καταστρέφονται. Οι εικόνες του φλεγόμενου Αμαζονίου κάνουν το γύρο του κόσμου κι οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν για παγκόσμια περιβαλλοντική βόμβα.

Με επιφάνεια 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου αντιστοιχώντας στο 10% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, ενώ αποτελεί έναν περιβαλλοντικό θησαυρό πανίδας και χλωρίδας.

Εδώ και περισσότερες από 20 ημέρες παρακολουθούμε συγκλονισμένοι -ίσως κι ανίκανοι να καταλάβουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης- τα δάση του Αμαζονίου να παραδίδονται στις φλόγες. Αν κι η έκταση της ζημιάς δεν είναι ακόμα εύκολο να αποτιμηθεί, το Ίδρυμα Διαστημικής Υπηρεσίας της Βραζιλίας κάνει λόγο για 75.336 πυρκαγιές από την αρχή του έτους μέχρι τις 21 Αυγούστου, με τα νούμερα να αυξάνουν καθημερινά, διπλασιάζοντας έτσι τον αντίστοιχο περσινό αριθμό πυρκαγιών (39.194 στο ίδιο χρονικό διάστημα)

Τι(ς) πταίει;

Αν κι οι φωτιές στον Αμαζόνιο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο κατά τις περιόδους ξηρασίας, εν προκειμένω φαίνεται πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες.

Το βοδινό κρέας κι η μεταλλαγμένη σόγια φαίνεται να είναι από τις κυριότερες αιτίες καταστροφής του Αμαζονίου. Ειδικότερα, άνω του 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια, όπως αναφέρει ο Ραμούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace. Το αντίστοιχο ποσοστό για γεωργικές δραστηριότητες ανέρχεται στο 6,5%. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο πως από το 2006, οπότε και τέθηκε μορατόριουμ, λιγότερο από 2% χρησιμοποιείται για καλλιέργεια σόγιας.

Μερίδιο ευθύνης φαίνεται να έχουν όμως και μεγαλοϊδιοκτήτες, καθώς και καταπατητές, οι οποίοι επιθυμούν να αυξήσουν τα εδάφη τους. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Folha de S. Paulo οι καλλιεργητές του κρατιδίου Παρά κήρυξαν τη 10η Αυγούστου ως «Ημέρα της Φωτιάς», ενώ μέσα στις επόμενες ώρες το INPE είχε καταγράψει μία σειρά πυρκαγιές στην περιοχή αυτή.

Ήδη το 20% του οικοσυστήματος του Αμαζονίου έχει ήδη καταστραφεί εξαιτίας των μεταλλευτικών εξορύξεων, της γεωργικής δραστηριότητας, της κτηνοτροφίας και της υλοτομίας.

Ξηρασία κι ανθρώπινος παράγοντας οι αιτίες της καταστροφής

Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις της οικολογικής αυτής καταστροφής;

Αρχικώς θα πρέπει να διευκρινιστεί πως τα δάση της Νοτίου Αμερικής δεν αποτελούν τον «πνεύμονα» του πλανήτη και δεν παράγουν το 20% του οξυγόνου της Γης. Το μεγαλύτερο ποσοστό οξυγόνου παράγεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, από τους θαλάσσιους μικρο-οργανισμούς (φυτοπλαγκτόν), ενώ ο Αμαζόνιος παράγει κάτι λιγότερο από το 6% του παγκόσμιου οξυγόνου.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την πυρπόληση των δασών του Αμαζονίου δεν είναι λοιπόν η απώλεια του οξυγόνου, αλλά από την έκλυση Διοξειδίου του Άνθρακα· ένωση που βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στα δέντρα κι η οποία έχει πρωταρχικό ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι δασικές πυρκαγιές συμβάλλουν κι αυτές στην έκλυσή του, ωστόσο κυριότερο ρόλο έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Επιπλέον, οι εκπομπές CO2 έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για τη βιοποικιλότητα και τη διατήρηση πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις της αλλοίωσης του δασικού περιβάλλοντος, που συνδέονται με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των αυτόχθονων φυλών, που ζουν και φροντίζουν τη ζούγκλα.

«Ο πόλεμος εναντίον της φύσης πρέπει να τερματιστεί», υπερθεμάτισε μέσω Twitter η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

0 shares