Αναπτυξιακή παλινδρόμηση ή αλλιώς «Μαμά, φοβάμαι να μεγαλώσω»

Οι μεγάλες αλλαγές είναι δύσκολες για όλους. Και όταν είσαι μικρός, με τόσο λίγο έλεγχο στη ζωή σου, κάποιες σημαντικές προσαρμογές όπως η άφιξη ενός νέου αδελφού, η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι ή η αλλαγή σχολείου και συμμαθητών, μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση. Το παιδί σας πιστεύει ότι κινδυνεύει να χάσει τα κεκτημένα, αρχίζει να «μωρουδίζει» ξανά και να θέλει να ξαναβάλει πάνα! Μην τρελαίνεστε, είναι φυσιολογικό κι απλώς ένα σημάδι ότι το παιδί σας χρειάζεται κάποια επιπλέον προσοχή.

Είναι σκληρή δουλειά να είσαι παιδί και όταν υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στον κόσμο που του είναι οικείος, μπορεί να παλινδρομήσει. Η παλινδρόμηση κάνει κάποια βήματα πίσω από μια δεξιότητα που έχει προηγουμένως κατακτηθεί. Μπορεί να αρχίσει ξανά να κατουριέται πάνω του, να επιμένει να το ταΐσετε εσείς ή να ξεκινήσει να μιλάει σαν μωρό.

Ενοχλητικό; Ναι. Ασυνήθιστο; Όχι.

Αυτός είναι ο τρόπος του παιδιού σας να λέει «αισθάνομαι συντετριμμένο και χρειάζομαι επιπλέον την προσοχή σου»! Ενεργώντας σαν ένα μωρό, επιστρέφει σε έναν ασφαλέστερο χωροχρόνο, όταν όλα τα έκαναν άλλοι: τάισμα, αλλαγή πάνας, συμμάζεμα παιχνιδιών. Δεν υπήρχαν επιπτώσεις στις πράξεις του ούτε σύσταση αν κάτι δεν έκανε σωστά. Του συγχωρούνταν τα ΠΑΝΤΑ!

Προσπαθήστε να μην αντιδράσετε υπερβολικά αρνητικά σ´ αυτή τη συμπεριφορά του παιδιού σας και μην προτρέπετε το παιδί σας να ενεργεί σαν “μεγάλο”. Δεν μπορεί να δει το καλό του, βλέπει μόνο ότι έχετε πολλές προσδοκίες και απαιτήσεις από αυτό, στις οποίες δεν μπορεί ν ανταποκριθεί! Αντ’ αυτού, ανταμείψτε ή επαινέστε την πιο ώριμη συμπεριφορά του όταν συμβαίνει και να είστε έτοιμοι να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή για λίγο. Τα παιδιά χρειάζονται περιστασιακά να γεμίσουν τις συναισθηματικές τους δεξαμενές, με επιπλέον αγκαλιές και ελεύθερο χρόνο. Ίσως χρειαστεί να βάλετε για λίγο φρένο στις προσδοκίες σας και να δώσετε χρόνο στο ντύσιμο ή τον καθαρισμό μέχρι να είναι έτοιμο να κάνει αυτά τα πράγματα από μόνο του και πάλι.

Η παλινδρόμηση θα σταματήσει από μόνη της εγκαίρως μόλις την αντιμετωπίσετε σωστά και κυρίως δείτε τι την ενεργοποιεί!

*Εξαίρεση, εάν δείτε το παιδί σας ότι αρχίζει να χάνει τη φυσική του δύναμη ή τον κινητικό συντονισμό του, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό του γιατί μπορεί να είναι ιατρικοί οι λόγοι.

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares