Χιούμορ: καταλύτης στη σχέση μου με το παιδί μου

Το -σχεδόν τρίχρονο- παιδί μου έχει πλάκα! Αλλάζει ονόματα, καταλήξεις, χρησιμοποιεί υποκοριστικά και γελάει, είτε συνομιλώντας με τις κούκλες του είτε φτιάχνοντας ή καταστρέφοντας ένα παιχνίδι του!

Και δεν είναι μόνο οι λέξεις που λέει ή αυτά που κάνει, τα οποία διαμορφώνουν μια πιο αστεία καθημερινότητα. Είναι κυρίως το γεγονός ότι ανταποκρίνεται στο χιούμορ των μεγάλων με έναν τρόπο που δείχνει ότι αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για κάτι αστείο! Μπορεί, βεβαίως, να μην καταλαβαίνει πλήρως τη σημασία των λεγομένων, όμως αρκεί ένας παράξενος ήχος, μια γκριμάτσα ή ακόμα και ένα απλό μειδίαμα των χειλιών μας για να αντιληφθεί ότι λέγεται κάτι με το οποίο πρέπει να γελάσει!

Η ζωή με το παιδί μας πρέπει να έχει μεγάλο ποσοστό αστείων και γέλιου. Πολλά χαμόγελα, γαργαλητά και ιστορίες που έχουν happy end. Το χιούμορ είναι σπουδαίο και χρήσιμο εργαλείο σε κάθε είδους συναναστροφή και οι άνθρωποι που το διαθέτουν ή το καλλιεργούν από μικροί, είναι σε γενικές γραμμές πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι.

Επιστρατεύστε, λοιπόν, το χιούμορ σας προς όφελος αυτών που ζητάτε από το παιδί σας να κάνει και συνήθως – ή σχεδόν πάντα σ’ αυτή την ηλικία- αντιδρά.

Ο Γολγοθάς του ντυσίματος μπορεί να είναι μικρότερος αν πείτε για παράδειγμα :«Ωχ, πού πηγαίνει η κάλτσα; Μήπως στη μύτη μου; Όχι! Στα πόδια μου!» Μ’ αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο γίνεται πιο εύκολα η δουλειά αλλά δίνεται στο παιδί και η εντύπωση ότι είναι πιο έξυπνο από τη μαμά, πράγμα το οποίο χρειάζεται σ’ αυτή την ηλικία που -πρέπει να- αισθάνεται παντοδύναμο!

Επίσης, σε περιπτώσεις που ξεκινάει η λεγόμενη «πάλη εξουσίας» (εξαιρετικά συχνό φαινόμενο), αρχίστε να μιλάτε με μωρουδίστικη φωνή ή να παραλλάσσετε τις λέξεις «κακοποιώντας» τις. Είναι πολύ χρήσιμο και… αποσυμπιεστικό!

Τέλος, είναι περιττό ν’ αναφερθεί πόσο πιο διασκεδαστικό είναι να διαβάζετε ένα βιβλίο ή να του λέτε μια ιστορία, βάζοντας τους ήρωες να μιλούν με αστείες φωνές… Όχι μόνο του κεντρίζει την προσοχή, αλλά μακροπρόθεσμα του ανοίγει έναν δρόμο ευφυέστερης και πιο ενδιαφέρουσας ζωής.

 

Πηγή: Mary L. Gavin, MD

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

28 shares