Έχεις το δικαίωμα να (μην) ψηφίσεις

“Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Έλληνες κι οι Ελληνίδες, για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους σε δημοτικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο” Να μία φράση που δε θα ακουγόταν πριν κάποια χρόνια στη Χώρα μας και που ακόμα δεν ακούγεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το δικαίωμα ψήφου κι η Δημοκρατία

Δικαίωμα ψήφου κατά το 19ο αιώνα είχαν μόνο οι ενήλικες άνδρες. Ήταν στη διάρκεια του 20ου αιώνα που το αντίστοιχο δικαίωμα κατέκτησαν μετά από πολλούς αγώνες κι οι γυναίκες. Μερικές από τις χώρες που κατοχύρωσαν νωρίς το εκλογικό δικαίωμα των ενήλικων ανδρών, καθυστέρησαν πολύ να κάνουν το ίδιο για το γυναικείο πληθυσμό τους. Εντυπωσιακότερη περίπτωση αποτελεί η «αρχαιότερη Δημοκρατία» του πλανήτη, η Ελβετία, στην οποία ενώ όλοι οι ενήλικες άνδρες ψήφιζαν από το 1848, οι γυναίκες απόκτησαν αυτό το δικαίωμα επίπεδο μόλις το 1971. Αντίστοιχα στην Ελλάδα δικαίωμα ψήφου δόθηκε στις γυναίκες 88 χρόνια αφότου κατοχυρώθηκε για τους άνδρες.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, πολλές κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις και ιδεολογικοί αγώνες, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην έννοια του ανθρώπου και του πολίτη όλες οι τάξεις, τα φύλα, οι θρησκείες και οι φυλές.

Δυστυχώς αυτό δε σημαίνει ότι το δικαίωμα της καθολικής ψήφου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει σήμερα να θεωρείται δεδομένο για όλες τις χώρες του πλανήτη. Σύμφωνα με τον Manfred Schmidt, “μπορεί η αναπτυγμένη δημοκρατία να μην είναι ένα προϊόν πολυτελείας για πλούσιες χώρες, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα αγαθό στο οποίο συμμετέχει ένα μέρος μόνο του παγκόσμιου πληθυσμού”. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα από ένα σύνολο 195 χωρών μόνο οι 90 κατατάσσονταν στις ελεύθερες και δημοκρατικές. Λιγότερες, δηλαδή, από τις μισές!

Η ιστορία του καθολικού δικαιώματος ψήφου δεν ξεπερνά ούτε 200 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας ενώ ακόμα και σήμερα δεν αφορά ούτε καν έναν στους δύο ανθρώπους.

Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές δεν αρκούν φυσικά από μόνες τους για τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας, δεν μπορεί να αγνοήσουμε ότι αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξή της.

Καλή ψήφο!

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

0 shares