Είναι η παχυσαρκία ψυχική νόσος;

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η παχυσαρκία δεν συγκαταλέγεται στις ψυχιατρικές παθήσεις, καθώς,  όπως αναφέρει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA), αναγνωρίζεται ένα πλήθος γενετικών, παθοφυσιολογικών, συμπεριφορικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν, με διαφορετικό κατά περίπτωση τρόπο, στην εμφάνισή της.

Ωστόσο, η παχυσαρκία συνδέεται με την ψυχιατρική νοσολογία, με τρόπο διπλό. Καταρχήν, διότι υπάρχουν ψυχιατρικές παθήσεις, όπως είναι η Διαταραχή της Επεισοδιακής Υπερφαγίας, που έχουν ως άμεσο πιθανό αντίκτυπό τους την εμφάνιση ή την επιδείνωση της παχυσαρκίας. Επίσης, διότι η ίδια η παχυσαρκία επιφέρει αρκετά συχνά στα άτομα που την εμφανίζουν μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση, που μπορεί μάλιστα να πάρει δευτερογενώς την μορφή κάποιας ψυχιατρικής (συνήθως καταθλιπτικής) διαταραχής.

Σε μια μεγάλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2017 στο International Journal of Eating Disorders, αναφέρεται πως σχεδόν το 25% των υπέρβαρων και παχύσαρκων εφήβων έπασχαν από Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας. Να σημειώσουμε εδώ πως η Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας είναι μια αμιγής ψυχιατρική πάθηση, συγκαταλέγεται στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, που δεν συνοδεύονται από τις καθαρτικές συμπεριφορές (πρόκληση εμετού, λήψη καθαρτικών κτλ) ή την εξαντλητική άσκηση που συναντούμε στην βουλιμική διαταραχή, με συνεπακόλουθο πιθανό αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους.

Πέρα όμως από τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, η σχέση του ατόμου με την τροφή επηρεάζεται σχεδόν σε όλο το φάσμα των ψυχιατρικών διαταραχών. Έτσι, τόσο στις καταθλιπτικές, όσο και στις αγχώδεις διαταραχές, που αποτελούν και τις συχνότερες ψυχιατρικές παθήσεις στον γενικό πληθυσμό, το ενδεχόμενο της αύξησης του σωματικού βάρους συμπεριλαμβάνεται στην κλινική τους εικόνα ως σύμπτωμα.

Τέλος, και με τρόπο αντίστροφο, η ύπαρξη της παχυσαρκίας, είτε έχοντας ως συνέπεια το bullying  που θα υποστεί ένα παχύσαρκο παιδί ή ένας παχύσαρκος έφηβος, είτε αποτελώντας την αιτία ερωτικής ή και γενικότερης κοινωνικής απόρριψης στην ενήλικη ζωή, προκαλεί στο άτομο συναισθήματα δυσφορίας, απογοήτευσης και δυσθυμίας, που συχνά ενισχύουν τον φαύλο κύκλο της αυξημένης πρόσληψης τροφής.

Σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν μοιάζει πιθανή χωρίς την διαγνωστική και θεραπευτική παρέμβαση ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Και αυτή είναι πλέον μια διαπίστωση που συνομολογείται τόσο από τους διαιτολόγους, όσο και από τους σωματικούς γιατρούς (γενικούς γιατρούς, παθολόγους, ενδοκρινολόγους) που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η παχυσαρκία δεν αποτελεί μεν ψυχική νόσο, σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις, η αντιμετώπισή της καθιστά αναγκαία την συμμετοχή και ενός ειδικού ψυχικής υγείας.

Δρ. Μαρία Κούντζα
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια
MD, PHD –Επιστ.Υπεύθυνη ΚΗ ΑΝΑΣΑ
Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Comments

    • ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
    • 9 Απριλίου 2019
    Απάντηση

    Υπέροχο site!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 shares