Ελπίδα για τους τετραπληγικούς

Επέμβαση αποκατέστησε τη λειτουργία των άνω άκρων σε δεκατρείς τετραπληγικούς.

Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από τη μακρινή Αυστραλία και φέρνουν ελπίδα σε άτομα με τετραπληγία. Πλέον 13 ενήλικες με πλήρη παράλυση είναι σε θέση να τρέφονται, να κρατούν ποτήρι, να βουρτσίζουν τα δόντια τους, αλλά και να γράφουν. Η δυνατότητα αυτή επετεύχθη χάρη σε μία νέα χειρουργική τεχνική, η οποία συνδέει τα λειτουργικά νεύρα με τα τραυματισμένα αποκαθιστώντας τη δύναμη και την κινητικότητα στους παραλυμένους μύες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «The Lancet» έδειξαν ότι η χειρουργική επέμβαση της μεταφοράς των νεύρων επέτρεψε σε 13 νέους με πλήρη παράλυση να ανακτήσουν την κίνηση και να χρησιμοποιήσουν τους αγκώνες και τα χέρια τους.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, Αυστραλοί χειρουργοί συνέδεσαν λειτουργικά νεύρα πάνω από την περιοχή του τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη με παράλυτα νεύρα κάτω από αυτήν. Δύο χρόνια μετά και μετά από εντατική φυσιοθεραπεία, οι συμμετέχοντες ήταν πια σε θέση να απλώσουν το χέρι τους, να το ανοίξουν για να πάρουν κάτι ή να χειριστούν αντικείμενα. Η αποκατάσταση δε της κίνησης του αγκώνα τους έδωσε την ικανότητα να σπρώχνουν το αναπηρικό αμαξίδιο, για να μεταφερθούν σε κρεβάτι ή αυτοκίνητο.

Σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες η μεταφορά νεύρων συνδυάστηκε με μεταφορά τενόντων για μεγιστοποίηση του οφέλους. Τα νεύρα κι οι τένοντες εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες διαφορετικές κινητικές λειτουργίες. Οι μεταφορές των νεύρων οδήγησαν σε πιο φυσική κίνηση και βελτίωση της λεπτής κινητικότητας, ενώ οι μεταφορές του τένοντα αποκατέστησαν κυρίως τη δύναμη και την ικανότητα ανύψωσης βαρών στο άλλο χέρι.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 16 ενήλικες με μέση ηλικία τα 27 έτη και με σχετικά πρόσφατο (λιγότερο από 18 μήνες) τραυματισμό του νωτιαίου μυελού στον αυχένα, οι οποίοι εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Austin της Μελβούρνης για αποκατάσταση της λειτουργίας του άνω άκρου. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μία ή και περισσότερες μεταφορές νεύρων με στόχο την αποκατάσταση της λειτουργίας του αγκώνα, καθώς και τη δυνατότητα να ανοιγοκλείνουν το χέρι τους και να πιάνουν αντικείμενα με αυτό.

Η πορεία των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε σε επίπεδο ανεξαρτησίας και σε 24 μήνες σημειώθ7ηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην ικανότητα των χεριών να σηκώνουν και να αφήνουν αρκετά αντικείμενα. Πριν τη χειρουργική επέμβαση κανείς από τους συμμετέχοντες δεν ήταν σε θέση να κάνει δοκιμές δύναμης με τα χέρια. Δύο χρόνια μετά είχαν αρκετή δύναμη στα άνω άκρα, ώστε να εκτελούν τις περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες.

Παρά τα επιτυχή αποτελέσματα, η παραπάνω χειρουργική μέθοδος εξακολουθεί να έχει ορισμένους περιορισμούς. Για καλύτερα αποτελέσματα, οι μεταφορές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ιδανικά μέσα σε έξι έως δώδεκα μήνες από τον τραυματισμό.  Επιπλέον, μπορεί  να χρειαστούν μήνες μετά την επέμβαση για να αναγεννηθούν τα νεύρα στον παραλυμένο μυ, ενώ θα πρέπει να περάσουν χρόνια μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της δύναμής του.

Το συμπέρασμα μίας εκ των ερευνητών είναι ότι «τα βλαστοκύτταρα κι η νευροπροσθετική θα μπορούσαν να αλλάξουν το τοπίο της αναγεννητικής ιατρικής στο μέλλον. Προς το παρόν, οι μεταφορές νεύρων είναι ένας οικονομικός τρόπος να αξιοποιηθεί η έμφυτη ικανότητα του σώματος να αποκαταστήσει την κίνηση σε ένα παραλυμένο άκρο».

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares