Ένα μεγάλο λάθος!

Με αφορμή ένα χθεσινό post που αναδημοσίευσα, στου οποίου την αριστερή πλευρά εμφανιζόταν μία γιατρός με τη λεζάντα «Ανεκτίμητη» παραθέτοντας την ετήσια αμοιβή για το επάγγελμά της και στη δεξιά πλευρά η Kim Kardashian με ετήσια αμοιβή απείρως μεγαλύτερη της γιατρού και λεζάντα που έγραφε «Άχρηστη», έκανα κάποιες – εκ των υστέρων- σκέψεις.

Αρχικά, το post αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα είχε θέση αν η εποχή δεν το ευνοούσε. Δεν θα έμπαινε κανείς στον κόπο να συγκρίνει δύο τόσο ανόμοιες περιπτώσεις! Εν μέσω πανδημίας κορονοϊού όμως, και με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή φροντίδας όλων μας, χαίρουν δικαίως ιδιαίτερης εκτίμησης και αγάπης! Άρα, ο σκοπός του post εξαρχής δεν ήταν να θίξει κάποιον, αλλά να αναδείξει την αξία κάποιου άλλου. Με κάποια αστοχία όμως διότι…

Η λέξη «άχρηστος» ετυμολογικά περιγράφει κάποιον ή κάτι που δεν έχει καμία χρησιμότητα και κατ´επέκταση, καμία αξία. Υπάρχει, όμως, κάτι τέτοιο στη φύση;

Κοιμήθηκα και ξύπνησα με αυτήν την σκέψη. Η απάντησή μου είναι ΟΧΙ! Δεν υπάρχει κάτι έμψυχο που να είναι άχρηστο πραγματικά. Όλα χρησιμεύουν σε κάτι, ακόμα και για την ανάδειξη καλών και πιο χρήσιμων πραγμάτων. Ενώ, λοιπόν, υπάρχουν άνθρωποι που προάγουν την κοινωνία και τη βοηθούν να προοδεύει περισσότερο ενδεχομένως από κάποιους άλλους και επομένως οπωσδήποτε θα χαρακτηρίζονταν «ανεκτίμητοι» , δεν υπάρχουν άνθρωποι άχρηστοι! Εφεξής, λοιπόν, αποφασίζω αυτή τη λέξη να τη διαγράψω από το λεξιλόγιό μου προκειμένου να χαρακτηρίσω ένα έμβιο ον, ακριβώς όπως αποφάσισα, καιρό τώρα, να κάνω και με τη λέξη «τέλειο».

Ποια είμαι εγώ που θα αποφασίσω αν κάποιος είναι άχρηστος ή λιγότερο χρήσιμος από μένα; Ποιος με έχει βάλει σε αυτή τη θέση να μπορώ να δημοσιεύσω κάτι το οποίο κρίνει με τέτοια ευκολία έναν άνθρωπο που ούτε καν τον γνωρίζω;

Θα μου πείτε, η συγκεκριμένη γυναίκα αποτελεί κακό πρότυπο για την κοινωνία. Το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ και γι’ αυτό αρχικά αναδημοσίευσα το post. Η προβολή της ζωής της και ο τρόπος με τον οποίο τη βιώνει κερδίζοντας δόξα και υπέρογκα χρηματικά ποσά, είναι ίσως παράδειγμα προς αποφυγή για κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται και να φέρονται τόσο επιφανειακά σε σχέση με την εξέλιξή τους (ακόμα κι αν η ίδια προσπαθεί πλέον να την αλλάξει σπουδάζοντας για να γίνει δικηγόρος). Αυτό όμως, είναι άλλο κεφάλαιο!

Αυτό που με εξέπληξε είναι ότι μπήκα στη διαδικασία να κάνω κάτι που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που πραγματικά πιστεύω για τους ανθρώπους, διότι με τύφλωσε το θυμικό και ο ενθουσιασμός μου! Αυτά που πολλά χρόνια προσπαθώ να αποτινάξω και θεωρούσα ότι το έχω κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, έρχεται μία δύσκολη συνθήκη κι ένα εύκολο «θύμα», καθότι άγνωστο και μακριά, να μου αποδείξουν ότι έχω πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μου και να μου δώσουν ένα μεγάλο μάθημα. Καλοδεχούμενο!

Στο εξής, θα είμαι ακόμα πιο προσεκτική και ακριβής στους χαρακτηρισμούς μου. Υπόσχομαι στον εαυτό μου να μην αφήνω τις «εύκολες» καταστάσεις και τα γρήγορα συναισθήματα να θολώνουν την κρίση μου. Κι αυτό θα θυμάμαι ότι το αποφάσισα εν μέσω καραντίνας για την πανδημία του κορωνοϊού, που δεν είναι καθόλου… άχρηστος!

Ζέτα

Υ.Γ. Ευχαριστώ πολύ τις νυχτερινές συνομιλίες με δύο αγνώστους φίλους, οι οποίοι με βοήθησαν να δω καθαρά και να γράψω το συγκεκριμένο κείμενο.

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

6 shares