Ένας κίτρινος σκύλος…

Το Τhe Υellow Dog Project είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που αφορά κυρίως τους ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι χρειάζονται «λίγο παραπάνω χώρο». Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε με σκοπό να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης των σκύλων που χρειάζονται μια επιπλέον «απόσταση». Στόχος της είναι αφενός να ενημερώσει το κοινωνικό σύνολο και τους ιδιοκτήτες άλλων σκύλων για τις περιπτώσεις των σκύλων εκείνων που χρειάζονται τον «χώρο» τους, ώστε να μπορούν να τους αναγνωρίζουν εύκολα σε περίπτωση που τους συναντήσουν στον δρόμο, και αφετέρου να τους εκπαιδεύσει ως προς τον σωστό τρόπο να πλησιάζουν έναν άγνωστο σκύλο με τη συγκατάθεση πάντα του ιδιοκτήτη του. Επιπλέον, η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες των σκύλων να αναγνωρίσουν την ανάγκη του τετράποδου φίλου τους να «κρατήσει τις αποστάσεις του» από τον υπόλοιπο κόσμο. Η ιδέα ξεκίνησε μέσω του internet και γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες αν και η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα, για την ώρα τουλάχιστον, δεν είναι ευρέως διαδεδομένη.

Τι σημαίνει η κίτρινη κορδέλα;

Μια κίτρινη κορδέλα γύρω από το κολάρο του σκύλου ή στο λουρί του είναι μια χρήσιμη πληροφορία για να σηματοδοτήσει σε παιδιά, ενήλικες και ιδιοκτήτες άλλων σκύλων ότι ο σκύλος σας θέλει τον «χώρο του». Δεν είναι έτοιμος να δεχτεί χάδια, παιχνίδια ή οποιαδήποτε προσέγγιση από κάποιον άγνωστο προς εκείνον.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να έχει μια κίτρινη κορδέλα στο λουρί του. Από τον πολύ απλό, ότι δεν είναι επαρκώς κοινωνικοποιημένος, μέχρι ότι είναι υπό ιατρική περίθαλψη, βρίσκεται σε μετεγχειρητικό στάδιο, δεν γνωρίζει ακόμα καλά τον ιδιοκτήτη του, βρίσκεται σε φάση εκπαίδευσης ή ότι έχει πρόσφατα περάσει ένα τραυματικό σοκ. Κι αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να μην αισθάνεται άνετα με την επαφή με αγνώστους.

Εάν λοιπόν, ο σκύλος σας δεν έχει κοινωνικοποιηθεί ακόμα και αντιδρά περίεργα όταν βρίσκεται σε δημόσιους χώρους, αν έχετε παρατηρήσει ότι αναπτύσσει επιθετική συμπεριφορά ή δείχνει σημάδια στρες και άγχους όταν έρχεται σε επαφή με άλλους σκύλους και ανθρώπους ή βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση ή θεραπεία, τότε μπορείτε να του βάλετε μια κίτρινη κορδέλα στον λαιμό ή το λουρί, η οποία να είναι εμφανής σε όλους τους άλλους.

Εάν συναντήσετε στον δρόμο σας έναν «κίτρινο» σκύλο, τότε καλό θα ήταν να μην τον ενοχλήσετε όσο φιλικός ή χαριτωμένος κι αν μοιάζει. Εξηγήστε στα παιδιά σας, ότι ούτε εκείνα θα πρέπει να τον ενοχλήσουν γιατί ο σκυλάκος αυτός δε θέλει παρέα ή μπορεί να πονάει και να χρειάζεται τον χώρο και την ηρεμία του.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της κίτρινης κορδέλας δεν αποτελεί δικαιολογία ούτε λύση για να μην εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας, ειδικά αν είναι επιθετικός. Αναζητήστε βοήθεια σε εξειδικευμένο κέντρο εκπαίδευσης για να σας κατευθύνουν αναλόγως. Επιπλέον, το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε την κίτρινη ένδειξη, δεν συνεπάγεται ότι μπορείτε πλέον να κυκλοφορείτε ξέγνοιαστοι και ότι κανείς δεν θα τον πλησιάσει. Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι δε γνωρίζουν το Yellow Dog Project και οι οποίοι θα θελήσουν να χαϊδέψουν τον τετράποδο φίλο σας. Δεν χρειάζεται να τον φέρεται σε δύσκολη θέση ή να τον κάνετε να αισθανθεί ανασφαλής. Εξηγήστε σε αυτούς που θα σας πλησιάσουν τι σημαίνει η χρήση της κίτρινης ένδειξης και επικοινωνήστε τους την ανάγκη του σκύλου σας να έχει τον «χώρο» του.

Και κάτι τελευταίο… Να είστε περήφανοι για τον τετράποδο φίλο σας όπως ακριβώς είναι κι εκείνος για εσάς! Δεν είναι ντροπή να χρειάζεται κάποιος τον «χώρο» του, είτε είναι άνθρωπος είτε σκύλος. Μην προσπαθείτε να κρύψετε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει. Σταθείτε δίπλα του, δουλέψτε μαζί του και βοηθήστε τον να την ξεπεράσει.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια χνουδωτή ουρά που κουνιέται ευτυχισμένη!

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

19 shares