Επιλέγοντας Yoga Mats (μέρος 2ο)

Πάχος

Αν και υπάρχουν μόνο τρία πάχη στρώματος, οι διαφορές μεταξύ των τριών αυτών είναι αρκετά σημαντικές. Εάν, για παράδειγμα, ένα στρώμα γιόγκα είναι πολύ λεπτό, ορισμένες στάσεις μπορεί να είναι άβολες και σκληρές στα γόνατα και τις αρθρώσεις σας. Αν αντιθέτως είναι υπερβολικά παχύ, θα είναι δύσκολο να διατηρήσετε την ισορροπία σας και να παραμείνετε σε μια στάση.

Πάχος 1/4″ : Αυτό είναι το παχύτερο yoga mat που κυκλοφορεί στην αγορά με σκοπό να προσφέρει περισσότερη άνεση και υποστήριξη. Ωστόσο, λόγω του πάχους του είναι δύσκολο στη μεταφορά και δεν διπλώνει επαρκώς για να χωρέσει στις περισσότερες τσάντες yoga mats που κυκλοφορούν στην αγορά. Με λίγα λόγια, θα το κουβαλάς παντού στα χέρια.

Πάχος 1/8 “: Αυτό είναι το πάχος που επιλέγουν οι περισσότεροι yogis συνδυάζει ικανοποιητικά την άνεση με τη φορητότητα. Εάν, λοιπόν, κάνετε συχνά γιόγκα, θα σας πρότεινα να κατευθυνθείτε προς αυτά τα στρώματα γιατί παρέχουν επαρκή προστασία για τα γόνατά σας, ενώ ταυτοχρόνως είναι ελαφριά και αρκετά λεπτά για να μεταφέρονται από και προς το στούντιο καθημερινά.

Πάχος 1/16″ : Αν είστε συνεχώς σε κίνηση, θα πρέπει να αναζητήσετε στρώματα πάχους 1/16″ ως μια εξαιρετική φορητή λύση. Καταλαμβάνουν τον μισό χώρο από τα συνηθισμένα yoga mats, χωράνε σε οποιαδήποτε τσάντα αφήνοντας χώρο για να βάλετε και τα υπόλοιπα πράγματά σας. Εκτός από το πλεονέκτημα της φορητότητας, τα λεπτά στρώματα σας επιτρέπουν επιπλέον να έχετε καλύτερη αίσθηση του δαπέδου και συνακολούθως καλύτερη στάση σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι επομένως μια πολύ καλή επιλογή εάν επιθυμείτε μια αρκετά φυσική αίσθηση επαφής με το δάπεδο, αρκεί να μην έχετε ευαισθησία στα γόνατα και τις αρθρώσεις σας.

Image result for yoga mats

Διαστάσεις

Ένα τυπικό στρώμα γιόγκα είναι διαστάσεων 24″x 68″, ενώ το μήκος του μπορεί κάποιες φορές να ποικίλει (το πλάτος παραμένει σχεδόν πάντα 24″). Τα 72″ και 74″ είναι τυπικά εναλλακτικά μήκη, αλλά μερικά στρώματα γιόγκα φτάνουν μέχρι και 84″. Ενώ οι περισσότεροι yogi χωράνε σε ένα κανονικό στρώμα, αν είσαι λίγο πιο ψηλή/ -ός θα πρέπει να πειραματιστείς για να βρεις ένα που να ταιριάζει στη σωματοδομή και το ύψος σου. Για να βρεις το κατάλληλο για σένα, δοκίμασε να κάνεις στάση σκύλου (downward facing dog) σε ένα κλασσικό ως προς τις διαστάσεις του στρώμα γιόγκα. Στόχος είναι τόσο τα χέρια όσο και τα πόδια να «χωράνε» και να είναι σταθερά πάνω στο στρώμα, χωρίς να αναγκάζεσαι να χαλάσεις τη στάση του σώματός σου για να το επιτύχεις.

Κολλώδες

Ένας τρόπος να διαπιστώσεις κατά πόσον «κολλάς» πάνω στο στρώμα και συνεπώς πόσο καλά μπορείς να εκτελέσεις κάποιες δύσκολες ασκήσεις και στηρίξεις με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύεις να γλιστρήσεις. Αναζήτησε ένα στρώμα που θα σου δίνει την αίσθηση πως τα χέρια σου βυθίζονται ελαφρώς μέσα του και κολλάνε όπως αυτά που κατασκευάζονται από PVC αλλά και τα αφρώδη, με την προϋπόθεση πάντα ότι είναι καθαρά. Αντιθέτως, τα yoga mats από βαμβάκι και γιούτα δεν μπορούν να σου προσφέρουν την αίσθηση αυτή.

Υφή

Η υφή ενός στρώματος γιόγκα σε βοηθά να διατηρήσεις την ισορροπία και τη σωστή ευθυγράμμιση του κορμού σου. Ενώ η «συγκόλληση» στην οποία αναφέρθηκα παραπάνω παρέχει πρόσφυση μέσω αναρρόφησης, η υφή προσφέρει μια φυσικά ποικίλη επιφάνεια για να αποτρέψει την ολίσθηση, τόσο τη δική σου πάνω στο στρώμα όσο και του στρώματος πάνω στο δάπεδο. Από τα τελείως λεία PVC μέχρι αυτά που κατασκευάζονται από φυσικά υλικά όπως η γιούτα, οι επιλογές είναι αμέτρητες για να βρεις το στρώμα που σου ταιριάζει!

Αν πρώτη προτεραιότητά σου είναι να αποκτήσεις ένα πολύ σταθερό στρώμα, τότε θα σου πρότεινα να αποφύγεις τα PVC και να προτιμήσεις αυτά που είναι κατασκευασμένα από καουτσούκ, βαμβάκι ή γιούτα. Η ανάγλυφη υφή τους θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ισορροπία σου και να παραμείνεις σταθερή/ -ός ακόμα κι αν «έχεις γίνει παπάκι»! Αν, ωστόσο, κύριο μέλημά σου είναι να βρεις ένα μαλακό, άνετο και αναπαυτικό στρώμα, τότε τα PVC και τα αφρώδη είναι τα καλύτερα για την περίπτωσή σου, αν και ενδέχεται να μην είναι τόσο σταθερά όταν θα ιδρώσεις.

Βιωσιμότητα

Μπορεί να μην αποτελεί βασικό κριτήριο για την επιλογή του καινούργιου σου yoga mat, όμως είναι χρήσιμο να έχεις μία σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα πριν πάρεις την τελική σου απόφαση. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν τα στρώματα PVC που ενδεχομένως να περιέχουν ουσίες επιβλαβείς για το περιβάλλον, ενώ πρόκειται για ένα μη βιοδιασπώμενο υλικό, αρκετά δαπανηρό στην ανακύκλωσή του. Από την άλλη, θα βρεις στο εμπόριο αρκετές επιλογές στρωμάτων από φυσικό και ανακυκλωμένο καουτσούκ, οργανικό βαμβάκι και γιούτα, τα οποία διασπώνται εύκολα όταν έρθει η ώρα της απόσυρσής τους.

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares