Επιτρέπονται το κάπνισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην εγκυμοσύνη;

Κάπνιζα περίπου ένα πακέτο την ημέρα μέχρι που ανακάλυψα πως είμαι έγκυος. Ο γιατρός μου, μου είπε πως πρέπει να το κόψω εντελώς. Σε μια φίλη μου όμως, επίσης καπνίστρια, ο γιατρός της της επέτρεψε μέχρι 3 τσιγάρα την ημέρα, εξηγώντας πως από το να έχει τον εκνευρισμό του «κόβω το τσιγάρο» είναι καλύτερα να «ξεγελά» τον οργανισμό της με μικρή δόση νικοτίνης. Τελικά, τι ισχύει; Όταν η μητέρα καπνίζει τα παιδιά γεννιούνται με αναπνευστικά προβλήματα και ελλιποβαρή;

Η βλαπτική επίδραση του τσιγάρου σε όλους τους τομείς της υγείας του ανθρώπου είναι από μακρόν τεκμηριωμένη και σαφώς αναμφίβολη. Το τσιγάρο με την εγκυμοσύνη είναι δύο έννοιες ουσιαστικά ασυμβίβαστες. Το κάπνισμα έχει καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό. Αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, πρόωρης αποκόλλησης πλακούντα, και πρόωρης ρήξης των υμένων. Επίσης ενοχοποιείται για τη γέννηση παιδιών μικρού βάρους (ελλιποβαρών), και για συγκεκριμένες ανωμαλίες διάπλασης, όπως της υπερώας και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Εξάλλου, το κάπνισμα ενοχοποιείται και για την εμφάνιση του Συνδρόμου Αιφνιδίου Νεογνικού Θανάτου, και για άλλες μακροπρόσθεσμες διαταραχές, όπως άσθμα, τροφικές αλλεργίες, λοιμώξεις του αναπνευστικού και δυσκολίες μάθησης και συγκέντρωσης που μειώνουν τις σχολικές επιδόσεις.

Related image

Το παθητικό κάπνισμα έχει την ίδια επίδραση με το ενεργητικό, και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγεται εξίσου. Η δράση του τσιγάρου εξαρτάται από τη δόση. Κατά συνέπεια όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζονται στη διάρκεια της ημέρας, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος των δυσμενών συνεπειών του.

Καλό είναι να διακόψετε τελείως το κάπνισμα. Το να σας επιτραπεί να καπνίζετε 2-3 τσιγάρα την ημέρα, για να ομαλοποιήσετε ενδεχομένως την απεξάρτηση από το τσιγάρο, και να αποφύγετε ενδεχόμενους εκνευρισμούς, είναι θεμιτό, υπό την προϋπόθεση ότι στοχεύετε στην οριστική διακοπή του. Σκεφτείτε τι θα κάνατε αν θέλατε να διακόψετε το κάπνισμα αν δεν ήσασταν έγκυος.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη; Και αν ναι, σε τι συχνότητα;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως γνωστόν παρέχει στον χρήστη ποσότητα νικοτίνης με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από το κάπνισμα, χωρίς να παρέχει τις υπόλοιπες βλαπτικές ουσίες του συμβατικού τσιγάρου, οι οποίες ενοχοποιούνται για νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος ή για καρκίνο του πνεύμονα.

Image result for vaping woman pregnant

Η νικοτίνη, όμως, προκαλεί σπασμό των αρτηριών του πλακούντα και ως εκ τούτου ενοχοποιείται για την μείωση του παρεχομένου οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών που είναι άκρως απαραίτητες για την ανάπτυξη του μωρού. Εξάλλου, η νικοτίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του μωρού και αυξάνει τις πιθανότητες εθισμού του. Αυτό έχει ποικίλες συνέπειες, από το  να είναι αργότερα ευερέθιστο και να κοιμάται δύσκολα, μέχρι να καταλήξει να είναι και το ίδιο καπνιστής στην εφηβεία και στην ενήλικο ζωή.

Ας σημειώσουμε εδώ ότι η δράση αυτή είναι δοσοεξαρτώμενη, όπως και με το συμβατικό τσιγάρο. Επομένως, όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα.

Πρέπει εδώ να συμπληρώσουμε ότι το κάπνισμα δεν επιτρέπεται ούτε στην περίοδο της λοχείας, γιατί οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου περνούν στο μωρό με το μητρικό γάλα.

 

Ηλίας Ι. Χιντιπάς, MD, MSc, PhD

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τηλ: +30 6944 750744

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

140 shares