Ευγένεια – Σωματική Διάπλαση: Σημειώσατε 1

Νέα έρευνα πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά

Την έννοια της πραγματικής δύναμης θέλησε να ερευνήσει νέα βρετανική δημοσκόπηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της η ευσπλαχνία κι η ευγένεια έχουν μεγαλύτερη αξία από τη σωματική διάπλαση.

Δυνατός άνθρωπος είναι, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του, ζητά βοήθεια όταν τη χρειάζεται και παραμένει ευγενικός ακόμη κι αν κάποιος είναι επιθετικός ή αγενής απέναντί του.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 ενήλικες Βρετανοί. Το 43% αυτών χαρακτήρισε ως ένδειξη δύναμης μία πράξη ευγένειας έναντι μόλις του 10% αυτών που ως τέτοια θεώρησαν τη μυική δύναμη.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της πραγματικής δύναμης;

Το να είναι κανείς υποστηρικτικός, να μπορεί να βάζει τα προβλήματά του στην άκρη για να βοηθήσει τους άλλους και να καταγγέλλει την κακομεταχείριση τρίτων ήταν μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών της πραγματικής δύναμης που ανέφεραν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

Επιπλέον, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ανέφεραν πως το να κάνεις ευγενικές πράξεις σε κάνει πιο δυνατό, ενώ οι μισοί εξ αυτών θεωρούν ότι η ειλικρίνεια είναι στοιχείο δύναμης και 48% ανέφεραν ως τέτοιο το να ζητάει κανείς συγγνώμη για λάθος του.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προκύπτει πως είναι εννέα φορές πιο πιθανό να κρίνουν αν κάποιος είναι δυνατός με βάση το χαρακτήρα παρά βάσει της σωματικής του διάπλασης. Παράλληλα, τέσσερις στους δέκα δήλωσαν πως κάνουν τουλάχιστον μία ευγενική πράξη τη μέρα, ενώ οχτώ στους δέκα υποστήριξαν πως το να είναι ευγενικοί τους κάνει να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι.

Από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο ποσοστό και συγκεκριμένα έξι στους δέκα ανέφεραν πως είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει κανείς ευγενικός σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο σκληρός. Ενδιαφέρον άλλωστε παρουσιάζει ότι το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων θεωρεί πως ανεξάρτητα αν η ευγένεια αποτελεί χαρακτηριστικό δύναμης, δεν τους έχει βοηθήσει στη ζωή τους.

Η κλινική ψυχολόγος, Emma Grey, χαρακτηρίζει ελπιδοφόρο το αποτέλεσμα της έρευνας και τονίζει ότι η ευσπλαχνία, η συμπόνοια κι οι πράξεις ευγένειας πρέπει να αναγνωρίζονται. Εξάλλου, η ευγένεια απελευθερώνει ωκυτοκίνη, ενδορφίνες και σεροτονίνη που βελτιώνουν τη διάθεση.  

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares