Φεγγάρι αυγουστιάτικο υψώνεται…

Ο Αύγουστος, μήνας ξεκούρασης και διακοπών για τους περισσότερους, αφήνει φέτος πίσω του έναν Ιούλιο θλιμμένο.

Οι ψυχικές μας αναπαραστάσεις για το καλοκαίρι είναι συνήθως συνδεδεμένες με εικόνες θαλασσινές και ρυθμούς πιο ήσυχους και απελευθερωτικούς. Η ένταση από τις υποχρεώσεις και τη διαρκή κινητικότητα κοπάζει κι έτσι μπορούμε να αφουγκραστούμε καλύτερα τους πιο εσωτερικούς ψυχικούς μας ρυθμούς, τα συναισθήματά μας, τον πιο αυθεντικό μας εαυτό. Ζητούμενο, αλλά όχι εύκολο πάντοτε.

Σε κάθε περίπτωση, το φετινό καλοκαίρι προχωρά τραυματισμένο και τραυματικό για πολλούς. Οι καλοκαιρινές θαλασσινές εικόνες έγιναν στάχτη στο Μάτι, στην Αργυρά Ακτή, στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Στην ψυχιατρική υπάρχει μια κλινική οντότητα, που ονομάζεται διαταραχή μετατραυματικού στρες, και εκδηλώνεται σε ανθρώπους που έχουν βιώσει έντονες συνθήκες καταστροφών, απειλητικών για την ίδια την ζωή τους.

Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν αυτή τη διαταραχή, ξαναβιώνουν επαναλαμβανόμενα το γεγονός, μέσω της ξαφνικής έλευσης εικόνων και αναμνήσεων ή μέσω ονείρων, αποφεύγουν συστηματικά και φοβικά την έκθεση σε καταστάσεις που θυμίζουν το γεγονός που βίωσαν, εμφανίζουν έντονη ανησυχία, δυσκολίες στον ύπνο, θυμό, θλίψη. Τέτοιου τύπου συμπτώματα , φυσιολογικά για το πρώτο χρονικό διάστημα μετά το τραύμα, μετεξελίσσονται σε διαταραχή, εφόσον διαρκέσουν περισσότερο.

Ακόμα κι όταν θα σβήσουν, λοιπόν, τα φώτα της δημοσιότητας, οι ψυχικές ανάγκες φροντίδας των πληγέντων θα παραμείνουν. Όσοι έζησαν τα γεγονότα και θα παιδεύονται ακόμα, θα ήταν καλό να μην διστάσουν να απευθυνθούν σε έμπειρους και καταρτισμένους ειδικούς, ψυχιάτρους ή ψυχολόγους, για να επεξεργαστούν τη βίαιη απώλεια που έχουν υποστεί. Συχνά η βοήθεια αυτή αποδεικνύεται μεγάλης σημασίας, για να μην κυριαρχήσει το πένθος και το σκότος της καταστροφής, για να μπορέσει η ζωή να προχωρήσει και πάλι δημιουργικά.

Μαρία Κούντζα

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια

MD, PHD –Επιστ.Υπεύθυνη ΚΗ ΑΝΑΣΑ

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 shares