Για να μην τα κάνεις θάλασσα..στη Θάλασσα!!

Για κάποιους οι διακοπές ξεκίνησαν ήδη.. για κάποιους άλλους έπονται, αλλά ακόμη και όσοι δεν καταφέρουν ούτε διακοπές να πάνε, αλλά ούτε άδεια να πάρουν.. ένα μπάνιο θα το κάνουν, δε μπορεί!! Τιμής ένεκεν στη χώρα με τις ωραιότερες παραλίες ever, την Ελλάδα μας!

Επειδή οι περί παραλίας απορίες, επιφυλάξεις, προβληματισμοί, δίνουν και παίρνουν, θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω λιγάκι το τοπίο σε συνήθη ερωτήματα που αφορούν τις καλοκαιρινές βουτιές μικρών & μεγάλων..

Ισχύει ότι η άμμος είναι γεμάτη μικρόβια..??

Ναι.. δυστυχώς ισχύει.. Η άμμος μπορεί να φιλοξενήσει πληθώρα μικροβίων και μάλιστα συγκριτικά με το θαλασσινό νερό, οι πιθανότητες να μολυνθούμε από την άμμο είναι πολύ περισσότερες (συμπέρασμα προερχόμενο από μελέτη δημοσιευμένη στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology). Τα βακτήρια που συσσωρεύονται στην άμμο επιβιώνουν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με αυτά που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να μας πιάνει πανικός, αλλά καλό είναι να μην καθόμαστε στην άμμο ούτε εμείς, αλλά ειδικά τα μικρά παιδιά, άνευ ψάθας και πετσέτας. Ειδικά τους μικρούς μας φίλους, αποφύγετε να τους αφήνετε να παίζουν στην άμμο χωρίς μαγιό.

Κάθομαι κάτω από ομπρέλα.. χρειάζομαι και αντηλιακό??

Φυσικά και χρειάζεσαι και αντηλιακή προστασία! Σίγουρα είναι καλύτερο να καθόμαστε κάτω από ομπρέλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ομπρέλα μας παρέχει 100% κάλυψη! Ο ήλιος μια χαρά μας βρίσκει και κάτω από την ομπρέλα, αφού αντανακλάται στην άμμο και το νερό. Επομένως, αντηλιακό οπωσδήποτε, ανεξάρτητα από την παρουσία ή μη της ομπρέλας.

Χρειάζεται να βάζω συχνά αντηλιακό??

Ναι, χρειάζεται.. Το αντηλιακό φεύγει πολύ εύκολα, τόσο με το νερό, όσο και με το σκούπισμα με την πετσέτα. Επομένως χρειάζεται συχνή ανανέωση, ειδικά στα παιδιά που έχουν ευαίσθητο δέρμα. Αλλά ακόμη και σε εμάς του μεγάλους και ανεξάρτητα από το αν έχουμε μαυρίσει ή αν έχουμε σκουρόχρωμη επιδερμίδα, η συχνή ανανέωση του αντηλιακού είναι μεγάλης σημασίας για την προστασία του δέρματος.

Γιατί να μην κολυμπήσω μετά το φαγητό? Ποιος ο κίνδυνος?

Στην πραγματικότητα ο κίνδυνος δεν έχει να κάνει ακριβώς με το φαγητό αλλά με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, ξεκινάει η διαδικασία της πέψης. Κατά τη διάρκεια αυτής, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Συνυπολογίζοντας και την ήδη αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, όταν θα μπούμε στη θάλασσα το σώμα υπόκειται σε μία κατάσταση «θερμικού σοκ» (λόγω διαφοράς θερμοκρασίας σώματος και παγωμένου νερού). Γι’ αυτόν το λόγο, προτιμάμε μικρά & ελαφριά γεύματα στην παραλία, ώστε να χωνεύονται εύκολα και γρήγορα.

Έχω περίοδο.. Μπορώ να κάνω μπάνιο??

Εάν θεωρείτε τις ημέρες τις περιόδου απαγορευτικές για την παραλία, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε την άποψή σας. Κανένας ιατρικό λόγος δεν απαγορεύει σε μία γυναίκα να κάνει μπάνιο στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Το ότι τις μέρες αυτές, νιώθουμε λίγο περίεργα, συχνά υπάρχει έντονος πόνος και μεγάλη αιμορραγία είναι κάτι που έχει να κάνει με την αίσθηση της εκάστοτε γυναίκας. Δηλαδή δεν είναι ο γιατρός που θα απαγορεύσει το μπάνιο μας, αλλά η διάθεσή μας. Φυσικά θα πρέπει να τηρούνται και οι βασικοί κανόνες προσωπικής υγιεινής, οι οποίοι όμως οφείλουν να τηρούνται ανεξάρτητα από το αν είμαστε ή όχι σε μέρες περιόδου. Αυτοί είναι:

-Να μην ξαπλώνουμε κατευθείαν στην άμμο ή στα βότσαλα, αλλά ούτε και στην ξαπλώστρα. Η τοποθέτηση καθαρής πετσέτας είναι απαραίτητη

-Να μην αφήνουμε το μαγιό να στεγνώνει επάνω μας. Καλό είναι να έχουμε ένα 2ο μαγιό ώστε να γίνεται άμεσα η αλλαγή του βρεγμένου μαγιό

-Να αποφεύγονται οι παραλίες με πολύ κρύα νερά. Το κρύο νερό συμβάλλει στη συστολή των αγγείων, γεγονός που στην περίπτωση έμμηνου ρήσεως δυσχεραίνει την κατάσταση

Να φοράω μπρατσάκια στο παιδί?

Η αλήθεια είναι πως μέχρι την ηλικία των 2 ετών, το ιδανικό είναι το μωρό να πλατσουρίζει στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά. Έπειτα, το αν θα βάλετε μπρατσάκια ή κάποιο από τα πολλά είδη παιδικών σωσιβίων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχει να κάνει με το εκάστοτε παιδί. Συνήθως τα μπρατσάκια αρέσουν στα παιδιά επειδή παρέχουν ελευθερία κινήσεων. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, το σωσίβιο-γιλέκο κερδίζει τις προτιμήσεις των γονέων μιας και τους παρέχει περισσότερη ασφάλεια. Σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά που ήδη πηγαίνουν κολυμβητήριο και είναι περισσότερο εξοικειωμένα με το νερό, μπορούμε να επιλέξουμε τη σανίδα. Σε κάθε περίπτωση, το τι θα επιλέξουμε πρέπει να ανταποκρίνεται στην ηλικία, αλλά και στα επιμέρους δεδομένα του κάθε παιδιού. Και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε ένα παιδί στο νερό χωρίς να το θέτουμε υπό την προσοχή μας..

Επιτρέπεται να κολυμπήσω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης??

Η κολύμβηση αποτελεί ένα είδος άσκησης που όχι απλά επιτρέπεται αλλά συστήνεται κιόλας στην εγκυμοσύνη (εκτός και αν ιατρικοί λόγοι απαγορεύουν την άσκηση). Η άνωση του νερού δρα προστατευτικά σε μυς και αρθρώσεις, ενώ ταυτόχρονα μας κάνει να νιώθουμε το σώμα ελαφρύτερο, γεγονός που ειδικά στους τελευταίους μήνες της κύησης είναι ανακουφιστικό! Επιπλέον, το ιώδιο της θάλασσας ενισχύει το μεταβολισμό και βοηθάει στην προσπάθεια μιας εγκύου να μην πάρει πολλά κιλά. Φυσικά, αποφύγετε τις ώρες με έντονη ηλιοφάνεια και φροντίστε να ανανεώνετε το αντηλιακό σας.

Και αν μεταφερθούν μικρόβια στη μήτρα από το νερό??

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς το άνοιγμα του κόλπου προστατεύεται από ένα βλεννώδες στρώμα, το οποίο απομακρύνεται μόνο όταν «σπάσουν τα νερά». Καλό θα είναι όμως ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι εγκυμοσύνης, να επιλέγουμε παραλίες όσο το δυνατόν με καθαρά νερά.

Αναμφισβήτητα τα περί θαλάσσης ερωτήματα ήταν, είναι και θα είναι πολλά.. Στα πιο βασικά εξ αυτών, καλό είναι να έχουμε σαφή εικόνα προκειμένου να μας προστατεύουμε. Για οποιαδήποτε όμως αμφιβολία μπορεί να προκύπτει και αφορά την υγεία μας δεν θα πρέπει να διστάζουμε να ρωτάμε το γιατρό μας.

Ελμαρία Σαββάκη

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares