Γιατί είναι σημαντικό να ψηφίσουμε (…σωστά);;

Ένα από τα πράγματα που με ενθουσίασε όταν έγινα 18 χρόνων, ήταν το γεγονός ότι θα μπορούσα να ψηφίσω! Ένιωθα σαν να είχα τη δύναμη να αποδείξω στον κόσμο ότι μεγάλωσα, ότι έχω το δικαίωμα της επιλογής και το θάρρος της γνώμης μου. Εννοείται ότι στις εκλογές τότε, ήμουν απ’ αυτούς που πήγαν πρωί-πρωί στο εκλογικό κέντρο και με περίσσεια περηφάνια έριξαν το φακελάκι στην κάλπη.

Μετά τα 20 και μέχρι περίπου τα 40 μου χρόνια, η σχέση μου τις εκλογές ήταν μάλλον «σχέση από απόσταση», για να μην πω εχθρική. Είχα -όπως όλοι οι νέοι- κουραστεί να ακούω τους διάφορους κυρίους με γραβάτες και κυρίες με ταγιεράκια και φουσκωμένο μαλλί να μιλάνε σε άκαμπτα ελληνικά, χωρίς να τα καταλαβαίνει κανείς, χωρίς ειρμό σκέψης, για μια νέα, καλύτερη Ελλάδα, η οποία ανήκει στους νέους, δίνοντας υποσχέσεις για ένα αισιόδοξο μέλλον με λιγότερη ανεργία, καλύτερη υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση και βελτίωση στην καθημερινή ποιότητα ζωή μας.

Μπλα μπλά μπλα… σκεφτόμουν! Λόγια και μόνο λόγια που φουσκώνουν τα μυαλά, χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό και χωρίς κατάθεση συγκεκριμένων σχεδίων δράσης και υλοποίησης. Λόγια απλώς, γενικά κι αόριστα!

Το κορίτσι που στα 18 του δεν έβλεπε την ώρα να ασκήσει το ύψιστο δικαίωμα που του επιτρέπει το δημοκρατικό πολίτευμα, σταμάτησε να ψηφίζει!

Έγινα αρνητική σε οποιονδήποτε πολιτικό λόγο και φυσικά, δεν ανήκα (κι εξακολουθώ να μην ανήκω) σε καμιά πολιτική παράταξη.

Ξαναθυμήθηκα και επανεκτίμησα το γεγονός ότι έχω δικαίωμα στο μέλλον μου, μέσω της επιλογής των προσώπων που θα με εκπροσωπήσουν σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο, στις προηγούμενες εκλογές, πριν από τέσσερα χρόνια. Όταν ήρθαν τα πάνω-κάτω κι ο περισσότερος κόσμος πλέον κατάλαβε οτι δεν είναι άμοιρος ευθυνών αυτών που θα συμβούν στη χώρα του αλλά πρέπει να επιλέξει τη θέση και την ουσιαστική εικόνα της στον κόσμο, μέσω αυτών που εκλεγεί με την ψήφο του! Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιδίως, σ´αυτούς που εκλέγει για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ευρωβουλή! Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία θεωρώ ουσιαστικότερη στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, που αποτελεί και το πρώτο στάδιο για τη γενικότερη βελτίωσή μας!

Αυτή, λοιπόν, τη φορά, έχοντας πλέον και την εμπειρία των χρόνων που περνούν, θα επιλέξω να ψηφίσω ΜΟΝΟ αυτούς που μιλούν στην καρδιά, στο μυαλό και στο στομάχι μου (που είναι ο μέγας αποδέκτης ενέργειας), ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου! Θα ψάξω να βρω ανθρώπους που έχουν αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τη χώρα μας και την κοινωνία, ανθρώπους που επαγγέλλονται κάτι, έχουν δουλέψει στη ζωή τους, ξέρουν με πόσο κόπο κερδίζονται τα προς το ζην (και πόσο εύκολα μπορούν να σπαταληθούν σε άσκοπα και επιτήδεια στημένα πολιτικά κόλπα). Θέλω να βρω ανθρώπους, νέους ως επί το πλείστον, με όρεξη για δουλειά, με συγκεκριμένα σχέδια και μεγάλα οράματα, με καθαρή ματιά και ανεπιτήδευτο λόγο, που μιλάνε και καταλαβαίνω τι λένε.

Δεν είναι πολλοί αυτοί, θα έλεγα ότι είναι μετρημένοι το πολύ στα δάχτυλα του ενός χεριού και ανήκουν πιθανώς σε διαφορετικές παρατάξεις. Αφήνοντας μακριά τις πολιτικές σκοπιμότητες και τον λόγο που οι «αρχηγοί» επέλεξαν να τους έχουν στα ψηφοδέλτιά τους, θα τους ανακαλύψω και θα τους ξεχωρίσω.

Μόνο έτσι μπορεί πραγματικά αυτός ο κόσμος να πάει μπροστά. Όταν δεν υπάρχουν πολωμένα μυαλά και εμμονή προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, η οποία στηρίζεται στο βόλεμα, το ρουσφέτι, τη νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου!

Ο κόσμος οφείλει να προχωρήσει μπροστά για τους σωστούς λόγους και οι νέοι οφείλουμε να προάγουμε αυτή την σκέψη, να περπατήσουμε σε αυτόν δρόμο της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της ομαδικότητας, της υψηλής αισθητικής και της -καλώς εννοούμενης- παγκοσμιοποίησης! Το οφείλουμε και στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας!

Και μπορεί η νοοτροπία μας και τα γονίδιά μας (!) να μην επιτρέπουν να πιαστούμε χέρι-χέρι και να προχωρήσουμε προς ένα καλύτερο μέλλον, γιατί δεν είμαστε έτσι φτιαγμένοι ούτε μας το μάθανε, οφείλουμε όμως να προσπαθήσουμε! Κι όλο αυτό δεν γίνεται σχολιάζοντας απλώς τα κακώς κείμενα από τον καναπέ μας ή μέσω του smartphone μας. Γίνεται με δράση και επιλογή! Η ψήφος μας εμπεριέχει και τα δυο…

Επίσης, αν δεν μπορείς να βρεις αυτόν που αξίζει να σ’ εκπροσωπήσει σε αυτά και εκεί που θέλεις, έχεις πάντα το δικαίωμα να αναλάβεις εσύ δράση, να πάρεις εσύ τα ηνία στα χέρια σου την επόμενη φορά!

Γιατί όπως έλεγε και ο Γκάντι : «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις τον κόσμο!»

Καλή και σωστή ψήφο, λοιπόν!

Ζέτα 

 

*Υ.Γ Υπάρχει κι άλλος λόγος που οφείλουμε να ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές κι αυτός ειναι ότι «η Ακροδεξιά μπορεί να ΚΕΡΔΙΣΕΙ τις Ευρωεκλογές!».

Θέλουν να σκίσουν τις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα, να θαλασσοπνίξουν τους πρόσφυγες και να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο περιβάλλον μας. Αν τους δοθεί η ευκαιρία, θα ισοπεδώσουν κάθε αξία μας. Αλλά υπάρχει τρόπος να τους σταματήσουμε: Αν νικήσουν, δεν θα είναι επειδή η πλειοψηφία τους υποστηρίζει, αλλά επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν πάει να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές. Γι’ αυτό, έστω και μια μικρή αύξηση της προσέλευσης στις κάλπες θα μπορούσε να καθορίσει το αποτέλεσμα. Οφείλουμε να ψηφίσουμε ενάντια στο μίσος!!!

Περισσότερες πληροφορίες:

Die Zeit: Να καταλάβει την ΕΕ θέλει η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά (To Βήμα)

https://www.tovima.gr/2019/04/14/world/die-zeit-na-katalavei-tin-ee-thelei-i-eyropaiki-akrodeksia/

Ευρωεκλογές: Άνοδο Της Ακροδεξιάς Δείχνουν Οι Δημοσκοπήσεις (Αθήνα 9,84)

http://athina984.gr/wp-site/2019/04/19/eyroekloges-anodo-tis-akrodexias-deichnoyn-oi-dimoskopiseis/

Ολοένα και λιγότεροι πολίτες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές (Εφημερίδα των Συντακτών)

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/192391_oloena-kai-ligoteroi-polites-psifizoyn-stis-eyroekloges

 

Στα Αγγλικά:

Οι πιο εύθραυστες Ευρωεκλογές (Politico)

https://www.politico.eu/article/europe-most-hackable-election-voter-security-catalonia-european-parliament-disinformation/

Τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να διπλασιάσουν τις έδρες τους στο Ευρωκοινοβούλιο: δημοσκόπηση (Deutsche Welle)

https://www.dw.com/en/far-right-parties-poised-to-double-seats-in-eu-parliament-poll/a-47832850

Το εργοστάσιο των τρολ στην Αγία Πετρούπολη έχει βάλει στο στόχαστρο τις Γερμανικές και τις Αμερικανικές εκλογές (EU vs. disinfo)

https://euvsdisinfo.eu/the-st-petersburg-troll-factory-targets-elections-from-germany-to-the-united-states/

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες:

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

0 shares