Γυμναζόμαστε με BOSU!

Για εσένα που το συναντάς μπροστά σου πρώτη φορά, το Βosu είναι ένα όργανο γυμναστικής που μοιάζει με κομμένη μπάλα γυμναστικής. Η  μία του πλευρά είναι επίπεδη και εφάπτεται στο έδαφος ενώ η άλλη είναι ασταθής και θυμίζει μισή fitness ball

Βosu αρχικά σήμαινε «BOth Sides UP» καθότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές του. Αργότερα, ο ορισμός αυτός εξελίχθηκε στον σημερινό «Both Sides Utilized». Το συγκεκριμένο όργανο δημιουργήθηκε από τον Ντέιβιντ Γουέκ το 2000 και έχει γίνει ένα από τα κορυφαία trends στα γυμναστήρια όλου του κόσμου καθώς οι ασκήσεις πάνω του είναι πολύ φυσικές, χωρίς να επιβαρύνουν το σώμα, περιορίζοντας σημαντικά την πιθανότητα τραυματισμού.

Το Bosu συνδυάζει την καρδιοαναπνευστική άσκηση και την ενδυνάμωση με την ισορροπία.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το επόμενο βήμα μετά τη fitball και μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, της μυϊκής ενδυνάμωσης και της ορθής στάσης του σώματος. Παρόλα αυτά, μη φοβηθείς να το επιλέξεις επειδή ίσως κάποιες από τις ασκήσεις να σου φαίνονται απαιτητικές. Το Bosu είναι κατάλληλο για όλα τα επίπεδα γυμναστικής και δεν απαιτεί αθλητικό σώμα ή προηγούμενο αθλητικό υπόβαθρο, αρκεί να έχεις κάποιον να σου δείξει σωστά τις ασκήσεις.

Η επίπεδη επιφάνειά του θα σε βοηθήσει να εκτελέσεις κλασικές ασκήσεις όπως οι κοιλιακοί και τα push ups ενώ μπορείς επιπλέον να γυμνάσεις τα χέρια και τα πόδια με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αν το γυρίσεις ανάποδα, η κοίλη του πλευρά θα σε βοηθήσει να δουλέψεις πιο απαιτητικές και περίπλοκες ασκήσεις, οι οποίες χαρίζουν καλύτερη ισορροπία και σφιχτό κορμό. Προσοχή! Αν είναι η πρώτα φορά που δουλεύεις με την κοίλη του πλευρά στο έδαφος ή δεν αισθάνεσαι ασφαλής, παρόλο που το έχεις ξανακάνει, θα σου πρότεινα να τοποθετήσεις το Bosu κοντά σε κάποιον τοίχο ή άλλο σταθερό όργανο γυμναστικής ώστε να μπορέσεις να ανέβεις και να κατέβεις με μεγαλύτερη άνεση και κυρίως χωρίς τραυματισμούς.

Παρέα με τη Ζέτα σου προτείνουμε 4 βασικές και αγαπημένες δικές μας ασκήσεις για να δουλέψεις τον κορμό, τους κοιλιακούς αλλά και τους γλουτούς σου. Οι ασκήσεις με το Bosu είναι φυσικά αμέτρητες και στο μέλλον-που είμαστε σίγουρες ότι θα έχεις πλέον γίνει expert- θα επανέλθουμε για να σου προτείνουμε μερικές ακόμη πιο απαιτητικές.

1. Σανίδα με σταθερή βάση στήριξης

Τοποθέτησε τη λεία πλευρά του οργάνου στο πάτωμα και τις παλάμες ή τους αγκώνες σου στη μαλακή πλευρά του, ακριβώς κάτω από το ύψος των ώμων σου. Σταθεροποίησε το σώμα σου σε θέση σανίδας διατηρώντας την πλάτη, τη μέση και τον αυχένα σου σε ευθεία γραμμή με σφιχτή πάντα κοιλιά, ελαφρώς ρουφηγμένη προς τη σπονδυλική στήλη. Αν υπάρχει καθρέφτης στον χώρο, χρησιμοποίησέ τον για να διορθώσεις τυχόν λάθη στη στάση σου.

2. Σανίδα με ασταθή βάση στήριξης

Σε αυτή την άσκηση τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο. Τοποθέτησε την κοίλη πλευρά του οργάνου στο πάτωμα και τις παλάμες σου πάνω στη βάση του, στο άνοιγμα και στο ύψος των ώμων σου. Βρες την ισορροπία σου και σταθεροποίησε το σώμα σου σε θέση σανίδας διατηρώντας την πλάτη, τη μέση και τον αυχένα σου σε ευθεία γραμμή με σφιχτή πάντα κοιλιά, ελαφρώς ρουφηγμένη προς τη σπονδυλική στήλη. Αν θέλεις να δυσκολέψεις λίγο παραπάνω την άσκηση και να δουλέψεις πιο βαθιά, τότε προσπάθησε να φέρνεις εναλλάξ τα γόνατα στο στήθος σου, χωρίς όμως να αλλάξεις στο ελάχιστο τη στάση του σώματός σου. Το σώμα σου πρέπει να παραμείνει σε απόλυτη ευθεία και οι παλάμες κάτω από τους ώμους.

3. Squat

Κλασική κι αγαπημένη άσκηση. Αν ξεκινάς τώρα, τοποθέτησε τη λεία πλευρά του οργάνου στο πάτωμα. Αν πάλι είσαι πιο προχωρημένη, τοποθέτησε στο πάτωμα την κοίλη του πλευρά. Ανέβα με προσοχή επάνω στο Bosu, ειδικά στην περίπτωση που δουλεύεις με ασταθή βάση, και κάνε squat με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα έκανες και χωρίς το όργανο. Τα γόνατα κοιτάνε μπροστά και δουλεύουν μέχρι 90ο χωρίς να ξεπερνούν τις μύτες των παπουτσιών ενώ την ίδια στιγμή η λεκάνη πηγαίνει προς τα πίσω, σαν να προσπαθούσες να καθίσεις σε μια χαμηλή καρέκλα.

4. Κοιλιακοί πάνω στο Bosu

Αυτή είναι μία λίγο πιο προχωρημένη και δύσκολη άσκηση, η οποία απαιτεί όχι μόνο κοιλιακούς και δυνατό κορμό αλλά και καλή ισορροπία. Ξεκίνα τοποθετώντας τη λεία πλευρά του οργάνου στο πάτωμα και κάθισε πάνω του. Βάζοντας δύναμη στα χέρια και τους κοιλιακούς, προσπάθησε να σηκώσεις τα πόδια από το πάτωμα και να βρεις το σημείο της ισορροπίας όπου όλο το φορτίο θα είναι στους κοιλιακούς. Διατηρώντας την πλάτη σε ευθεία θέση, χωρίς να επιβαρύνεις τη μέση σου και χωρίς να καμπουριάζεις, άφησε τα χέρια από το Bosu και τέντωσέ τα προς τα εμπρός. Τα πόδια σου μπορούν στην αρχή να είναι λυγισμένα, αλλά ο στόχος είναι να φτάσεις να τα διατηρείς τεντωμένα και ψηλά.

 

 

 

*Οι φωτογραφίες του άρθρου τραβήχτηκαν στα Holmes Place Γλυφάδας

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16 shares