Η «Ανάσα» έγινε 11 ετών και το γιορτάζει

«Η «ανάσα» είναι το πρώτο μου παιδί που σήμερα έγινε 11 ετών…»

Με αυτά τα λόγια, γεμάτη συγκίνηση και με τη φωνή της πολλές φορές να σπάει, ξεκίνησε την ομιλία της για το έργο και την προσφορά της «ΑΝΑΣΑ» η πρόεδρος της ΜΚΟ, Ζέτα Δούκα, ενώ τόνισε, πως όλη αυτή η ομάδα είναι η οικογένειά της!

Πριν 11 χρόνια η Ζέτα Δούκα μαζί με μία ομάδα ανθρώπων, ειδικών και μη, οργάνωσαν την πρώτη συνέντευξη τύπου και μίλησαν μπροστά στο κοινό για πρώτη φορά ανοιχτά για το τι σημαίνει πάσχω από μια Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής, για το τι σημαίνει έχω νευρική ανορεξία ή βουλιμία.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου, που συγκλόνισε τότε ολόκληρη την χώρα, καθώς οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής ήταν μία πάθηση που κανένας δεν μιλούσε γι’ αυτές, ακολούθησε ένας ανοιχτός διάλογος με το κοινό.

2.000 άνθρωποι είχαν μαζευτεί σε μία αίθουσα στο Ζάππειο και ζητούσαν βοήθεια για τους ίδιους ή για κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

2.000 άνθρωποι που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν πού να απευθυνθούν για ένα πρόβλημα, τόσο σοβαρό, που μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008, εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας ΑΝΑΣΑ, η πρώτη ΜΗ Κερδοσκοπική Οργάνωση για την υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.

Από τότε μέχρι σήμερα, έγιναν δεκάδες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, επισκέψεις σε σχολεία, ομιλίες σε Πανεπιστήμια, συζητήσεις με γονείς, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα πρώτα σημάδια στα παιδιά τους πριν να είναι αργά. Όλα αυτά τα 11 χρόνια η «Ανάσα» πέρασε από πολλά κύματα, από καλές στιγμές με το κράτος αλλά και χορηγούς να την στηρίζουν οικονομικά, αλλά και πολύ δύσκολες στιγμές που οι χορηγοί αποχώρησαν και το Υπουργείο Υγείας είχε τα δικά του προβλήματα. Με πολλή δουλειά και υπομονή από ολόκληρη την ομάδα, η «ΑΝΑΣΑ» κατάφερε να επιβιώσει μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα της δουλειά της είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Έδωσε «ανάσα ζωής» σε 1089 ασθενείς

Αυτά τα 11 χρόνια η ΜΚΟ «ΑΝΑΣΑ», έχει δεχτεί 14.000 κλήσεις, 2833 ασθενείς προσήλθαν στο Κέντρο Ημέρας για διάγνωση, 1089 ασθενείς έλαβαν θεραπεία ενώ συνολικά έχουν γίνει 35.671 κλινικές συναντήσεις. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 65,38% των περιπτώσεων αφορούν ηλικίες από 18-34 ετών, το 23,12% από 35-49 ετών, το 7,5% από 50-64 ετών, το 3,31% ηλικίες έως 17 ετών και το 0,64% ηλικίες από 65 και πάνω.

Στο πάνελ της συνέντευξης τύπου για τα 11 χρόνια της «ΑΝΑΣΑ» συμμετείχαν σημαντικοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και η Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης, Εύα Σαλαμινίου, κλινική ψυχολόγος, η ψυχίατρος και Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΚΗ ΑΝΑΣΑ, Μ. Κούντζα, αλλά και οι κ.κ. Ε. Βάρσου, Ομότιμη Αν. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Φ. Γονιδάκης, Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνου μονάδας ΔΠΤ, Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειου Νοσοκομείου, ο Ι. Μιχόπουλος, Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνου μονάδας ΔΠΤ, Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείου Αττικόν, η Στ., Χαριτάκη Παιδοψυχίατρο, Επιμελήτρια A’ ΕΣΥ, Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Η ιστορία της

H «ΑΝΑΣΑ», ιδρύθηκε τον Μάιο του 2007 από μια εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων, με πρωτοβουλία της ηθοποιού Ζέτας Δούκα που, έχοντας βιώσει την ασθένεια, θέλησε να αξιοποιήσει την προσωπική της εμπειρία προς όφελος των πασχόντων και υπέρ της ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

To Κέντρο Ημέρας «ΑΝΑΣΑ» αποτελεί την πρώτη μάχιμη προσπάθεια για παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στους πάσχοντες από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (Ψυχογενής Ανορεξία, Ψυχογενής Βουλιμία, Επεισοδιακή Πολυφαγία). Είναι το πρώτο και μοναδικό στη χώρα μας νοσοκομείο ημέρας, εξειδικευμένο στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και συμβουλευτικής υποστήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους. Εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο 2008, όταν ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΑΝΑΣΑ τα αιτήματα για θεραπεία και βοήθεια ήταν τόσα πολλά, που επαναπροσδιορίστηκαν οι στόχοι του Φορέα και τέθηκε ως επείγουσα προτεραιότητα η ίδρυση μιας δομής για τη θεραπεία των ασθενών. Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί ως εξωτερικό ιατρείο πρωτίστως, με σκοπό τη διάγνωση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση, την κοινωνική ένταξη ή επανένταξη και λειτουργική αυτονόμηση των μελών και παράλληλα την στήριξη των οικογενειών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο της “ΑΝΑΣΑ” αλλά και τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΑΝΑΣΑ ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το Κέντρο Ημέρας στο τηλέφωνο 210-9212345.

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

87 shares