Η εύθραυστη ψυχική υγεία των βουλευτών

Οι βουλευτές έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας σε σχέση με άλλους εργαζομένους, ενώ δυσκολεύονται να το παραδεχθούν.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα βρετανικής έρευνας, η οποία έγινε ανώνυμα και διαδικτυακά.

Το σχετικό ερωτηματολόγιο του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου κλήθηκαν να απαντήσουν και τα 650 μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου. Τελικώς απάντησαν μόνο οι 146!

Οι απαντήσεις που έδωσαν σχετικά με την ψυχική υγεία συγκρίθηκαν στη συνέχεια με τις αντίστοιχες ανθρώπων με παρόμοιο εισόδημα και θέση εργασίας ανάλογου στρες (π.χ. διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων).

Τι έδειξε η έρευνα για τους βουλευτές

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι το 34% των βουλευτών ανέφεραν διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας (έναντι 17% του γενικού πληθυσμού). Συγκεκριμένα, έγινε λόγος για αυξημένα αισθήματα έλλειψης ικανοποίησης από τη ζωή, άγχος, κατάθλιψη κ.ά.. Εντύπωση προκαλεί ότι για τους μισούς σχεδόν βουλευτές που συμμετείχαν (42%) κρίθηκε ότι η ψυχική τους υγεία είναι κάτω του ιδανικού, ενώ μόλις το 24% δεν εμφανίζει καμία ένδειξη προβλήματος ψυχικής υγείας.

Τα καθημερινά προβλήματα των βουλευτών

Η μελέτη έδειξε ότι οι βουλευτές έχουν χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης σε σχέση με άλλους επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος, εμφανίζουν πιο συχνά προβλήματα αϋπνίας λόγω ανησυχίας, ενώ νιώθουν συχνότερα ότι δεν είναι χρήσιμοι κι ικανοί να λάβουν σωστές αποφάσεις. Ακόμη, δυσκολεύονται περισσότερο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, να ξεπεράσουν δυσκολίες και να απολαύσουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Συχνά δε, νιώθουν δυστυχείς κι ανάξιοι.

Επιπλέον, αισθάνονται ότι υφίστανται ψυχολογική βία κι εκφοβισμό στη Βουλή, ενώ το πολωτικό και συγκρουσιακό περιβάλλον στο οποίο εργάζονται, μπορεί να βλάψει την ψυχική τους υγεία.

Οι επισημάνσεις των ερευνητών

Οι ερευνητές στάθηκαν ιδιαίτερα στον πολύ χαμηλό βαθμό ανταπόκρισης των μελών του Κοινοβουλίου στην έρευνα (μόλις 22,5%) πιθανώς επειδή οι βουλευτές φοβούνται το στίγμα, αλλά και το αυτό-στίγμα της ψυχικής νόσου, με αποτέλεσμα να φοβούνται να παραδεχθούν ακόμη και στον εαυτό τους την αλήθεια για την ψυχική τους υγεία.

Πολλά τα ψυχολογικά προβλήματα των βουλευτών σύμφωνα με την έρευνα

Ένας από τους ερευνητές, ο ψυχίατρος δρ Νταν Πούλτερ, ο οποίος είναι επίσης βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος και πρώην υπουργός Υγείας την περίοδο 2012-15, τόνισε ότι «τα ευρήματα αναδεικνύουν μια ανησυχητική εικόνα για την ψυχική υγεία των βουλευτών». Όπως είπε, η μελέτη «εγείρει σημαντικά ζητήματα για το πώς είναι δυνατό να υποστηριχθούν καλύτερα οι άνθρωποι που φτιάχνουν και ελέγχουν τους νόμους της χώρας και οι οποίοι έχουν κακή ψυχική υγεία».

Πρόσθεσε ότι «το να είναι κανείς βουλευτής, μπορεί να αποδειχθεί μια αρκετά μοναχική απασχόληση, ενώ η ίδια η δουλειά είναι εγγενώς στρεσογόνα». Επιπλέον, επεσήμανε τα μακριά ωράρια εργασίας, καθώς «οι βουλευτές μπορεί να εργάζονται έως 60 ώρες την εβδομάδα στη Βουλή και στις εκλογικές περιφέρειες τους, περνώντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας μακριά από τα σπίτια τους. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις τους, ενώ στο τέλος της μέρας δεν μπορούν να προστρέξουν στο υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον του σπιτιού τους».

Ο Πούλτερ επεσήμανε επίσης ότι πως είναι ανησυχητικό ότι οι μισοί βουλευτές με πρόβλημα ψυχικής υγείας δηλώνουν ότι δεν θέλουν να το συζητήσουν με κανένα άλλο συνάδελφό τους, ούτε να αναζητήσουν βοήθεια.

Ενδιαφέρον δε θα είχε να διεξάγουμε ανάλογη έρευνα και στην Ελληνική Βουλή;

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

0 shares