Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα ωράρια εργασίας

Με τη Βόρεια Ευρώπη να βιώνει θερμοκρασίες ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι δεν είναι αδικαιολόγητος ο προβληματισμός που δημιουργήθηκε κατά τις θερμότερες ημέρες του καλοκαιριού με πολλούς να αναρωτιούνται αν θα έπρεπε να αλλάξουν ακόμη και τα ωράρια εργασίας.

Αυτή ήταν η ριζοσπαστική πρόταση που κατέθεσε η Γερμανίδα Άνελι Μπούντενμπαχ από το Σύνδεσμο Γερμανικών Συνδικάτων DGB, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutce Welle. Η πρότασή της περιελάμβανε την καθιέρωση της σιέστα  στις γερμανικές επιχειρήσεις. Όπως υποστηρίζει, άλλωστε, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν καθιερώσει με επιτυχία το μοντέλο αυτό.

Την πρότασή της στηρίζει ο οικονομολόγος Ρούντολφ Χίκελ επισημαίνοντας παράλληλα ότι η παραπάνω πρόταση μπορεί να ακούγεται υπερβολική, όμως «είναι τεράστια η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, γι’ αυτό οφείλουμε να αναπροσαρμόσουμε το ωράριο εργασίας. Ας αρχίζουμε νωρίτερα, ας τελειώνουμε κι αργότερα.» Για τον κ. Χίκελ είναι σημαντικό να βρεθεί αυτό που είναι καλύτερο για τον εργαζόμενο αλλά και για τη λειτουργία της οικονομίας.

Η δική του πρόταση περιλαμβάνει ήπια κι εύκολα εφαρμόσιμα μέτρα για τις πιο μικρές επιχειρήσεις, όπως είναι η τοποθέτηση σκιάστρων στα παράθυρα κι η προσφορά νερού στους εργαζομένους. Άλλοι πρότειναν την εργασία από το σπίτι κατά τις ημέρες του καύσωνα, με πολλούς να αντιδρούν στην πρόταση αυτή με το επιχείρημα ότι εξίσου ζεστό θα είναι και το σπίτι.

Τι λένε όμως οι εργοδότες για όλα αυτά;

Η βασική αντίδραση των εργοδοτών έγκειται στο ότι δεν είναι δυνατό να χάνονται ώρες κι ημέρες εργασίας. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα, που δεν υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για διευκόλυνση των εργαζομένων λόγω καύσωνα, η στατιστική δείχνει ότι κάθε χρόνο χάνονται πάνω από 40.000 ημέρες εργασίας, ακριβώς λόγω των συνεπειών του καύσωνα για την υγεία. 

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

0 shares