Και τελικά… Είμαστε ό,τι τρώμε??

Γνωστό ρητό.. πολυφορεμένο ίσως, αλλά σίγουρα πολυσήμαντο μιας και ο καθένας μας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά.. Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα  mini γκάλοπ, ρωτώντας τον κόσμο αν πιστεύει πως είναι ό,τι τρώει, θα λάβουμε ποικίλες, ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Η αλήθεια είναι πως η ποιοτική διατροφή αναμφισβήτητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Συχνά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία ασθένεια θα πρέπει να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. Κάποιες φορές μάλιστα μία αλλεργία ή μία δυσανεξία σε ένα τροφικό συστατικό μπορεί να επηρεάσει πολύ έντονα την υγεία μας. Επιπλέον, οι πολύ επεξεργασμένες τροφές και τα κορεσμένα λιπαρά, πέραν της κακής επίδρασης στην υγεία, επηρεάζουν και τη διάθεσή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η κακή διατροφή ενοχοποιείται ακόμη και για εμφάνιση κατάθλιψης.

Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου όμως δεν είναι να αναλύσω τη σημασία της σωστής διατροφής-αυτή είναι δεδομένη- αλλά το κατά πόσο είμαστε τελικά αυτό που τρώμε… Με λίγα λόγια, η διατροφή αν και παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, δεν είναι η μοναδική παράμετρος για μια καλή σωματική και ψυχική κατάσταση.

Τι κάνει έναν αθλητή να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο? Η σωστή προπόνηση? Η σωστή διατροφή? Ο σωστός προπονητής? Η θέληση για διάκριση? Η επιμονή του? Η στήριξη από το περιβάλλον του? Μάλλον ο συνδυασμός όλων αυτών.. Και αντίστοιχα, τι κάνει έναν άνθρωπο παχύσαρκο? Η κακή διατροφή? Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα? Η κακή ψυχολογική κατάσταση? Ένα πρόβλημα υγείας? Και πάλι, η απάντηση βρίσκεται κάπου στον συνδυασμό των παραπάνω…

Καταναλώνοντας τη χοληστερίνη που εμπεριέχει ο κρόκος του αυγού, η ενδογενής παραγωγή χοληστερίνης από το συκώτι μας μειώνεται. Όταν η πρόσληψη της χοληστερίνης μειώνεται τότε η παραγωγή χοληστερίνης αυξάνεται…

Ακόμα και αν αποφασίσουμε να δούμε το θέμα από βιοχημικής πλευράς, υπάρχει αυτό που τρώμε, αυτό που απορροφάμε, αυτό που χρησιμοποιούμε, αυτό που αποθηκεύουμε και αυτό που αποβάλλουμε- είτε επειδή δεν το απορροφήσαμε, είτε επειδή δεν το χρησιμοποιήσαμε-. Και όλα αυτά επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής μας, τη σωματική μας δραστηριότητα, το αν καπνίζουμε, αν πίνουμε, αν έχουμε άγχος, αν κάνουμε ποιοτικό ύπνο και πολλά-πολλά άλλα..

Σε όλες τις παραπάνω παραμέτρους, έρχεται να προστεθεί το σημαντικότερο όλων που είναι η προσωπικότητα του κάθε ατόμου, η οποία είναι μοναδική και που πραγματικά καθορίζει το τι είμαστε..

Ο Ιπποκράτης, μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία της Ιατρικής, είπε κάποτε : «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας». Γνωρίζοντας τη σημασία της ποιοτικής διατροφής και ούσα υπέρμαχός της, θεωρώ πως δεν είμαστε ότι τρώμε, γιατί πολύ απλά είμαστε κάτι περισσότερο από αυτό που τρώμε.. Είμαστε αυτό που νιώθουμε, αυτό που σκεφτόμαστε, αυτό που δίνουμε, αυτό που επιλέγουμε..

Ελμαρία Σαββάκη

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

0 shares