Και τελικά..μετράνε οι θερμίδες??

Η αλήθεια είναι πως είτε θέλουμε να χάσουμε βάρος, είτε να διατηρήσουμε το βάρος μας είτε να το αυξήσουμε, φτιάχνουμε ένα διατροφικό πλάνο με βασικό παρονομαστή τις ΘΕΡΜΙΔΕΣ.. Αυτό εννοείται πως είναι βάσιμο, διότι αφενός το να τρώμε ελεγχόμενα λειτουργεί προστατευτικά για την υγεία μας, αφετέρου πρόκειται για απλά μαθηματικά:
-θερμιδικό έλλειμμα=απώλεια βάρους
-θερμιδικό πλεόνασμα=αύξηση βάρους
Παρόλα αυτά το να εστιάζουμε μόνο στις θερμίδες είναι ΛΑΘΟΣ!
Και δεν το λέω εγώ αλλά έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, το συμπέρασμα της οποίας αναφέρει πως είναι προτιμότερο να επιλέγουμε υγιεινές τροφές υψηλής ποιότητας, αντί να επιλέγουμε τροφές βασιζόμενοι στη θερμιδική τους και μόνο αξία.
Ας τα δούμε λίγο «εκ των έσω» τα πράγματα…Ο οργανισμός μας, χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά των τροφών προκειμένου να λειτουργεί σωστά και να είναι σε θέση να εκτελεί τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Τα θρεπτικά συστατικά διακρίνονται σε ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ και ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ.
Στα μακροθρεπτικά συστατικά ανήκουν ουσίες που προσφέρουν ΕΝΕΡΓΕΙΑ στον οργανισμό και είναι οι ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, οι ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ και τα ΛΙΠΗ.
Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, ανάλογα με τον αριθμό σακχάρων τους: απλοί υδατάνθρακες (μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες),όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το μέλι, η ζάχαρη, το λευκό ψωμί, ρύζι, πατάτα, ζυμαρικά, κ.α. σύνθετοι υδατάνθρακες (ολιγοσακχαρίτες, πολυσακχαρίτες), όπως η βρώμη, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως κ.α. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μεταβολίζονται με πιο αργό ρυθμό και είναι πιο χορταστικοί.


Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, χρησιμοποιούνται ως δομικό συστατικό των κυττάρων, συμβάλλουν στην επιδιόρθωση των ιστών, συμμετέχουν στο μεταβολισμό και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Με τη σειρά τους και αυτές χωρίζονται σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας –περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα- όπως λευκό και κόκκινο κρέας, ψάρι, αβγά, γαλακτοκομικά και σε πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας-δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα- όπως όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί.

Τα λίπη είναι οργανικά μόρια, αδιάλυτα στο νερό, που συμμετέχουν σε πολλές βασικές διεργασίες του οργανισμού. Αποτελούν συστατικό των μεμβρανών των κυττάρων και των ορμονών. Υπάρχουν 2 ειδών λιπαρά οξέα. Τα «καλά» λιπαρά (πολυακόρεστα και μονοακόρεστα), όπως το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, που είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό. Τα «κακά» λιπαρά (κορεσμένα και trans), όπως το βούτυρο, τα κρέατα και οι θερμικά επεξεργασμένες λιπαρές ουσίες, που αποδεδειγμένα είναι επικίνδυνα για την υγεία, αυξάνοντας το κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Τα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως και τα μακροθρεπτικά, είναι και αυτά ύψιστης σημασίας για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Σε αυτά ανήκουν το νερό, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία. Η έλλειψη σε μικροθρεπτικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό και αρκετές φορές μη-αναστρέψιμα.

Και αφού κάναμε την «εκ των έσω» ανάλυση, ας επιστρέψουμε στο βασικό ερώτημα: Να μετράμε ή όχι τις θερμίδες που καταναλώνουμε? Η απάντηση συνοψίζεται στα 3 βασικά «Μ» (όχι ΜΗ) που δεν πρέπει να ξεχνάμε αν αποφασίσουμε να εφαρμόσουμε μία διατροφή προκειμένου να επιτύχουμε κάποιον στόχο:
-Μακροθρεπτικά ( επιλογή ποιοτικών τροφών και σωστή αναλογία υδατανθράκων-πρωτεϊνών-λιπαρών)
-Μεταβολισμός (φυσιολογικά επίπεδα ορμονών, σωματική δραστηριότητα, επαρκής ενυδάτωση)
-Μέτρο (όσο σωστές μακροθρεπτικά και να είναι οι επιλογές μας, αν υπερβούμε το μέτρο θα λειτουργήσουν «προσθετικά»)


Εν ολίγοις το παν είναι να μπορεί κάποιος να αναγνωρίζει την ποιότητα στις τροφές, να τις επιλέγει και να καθορίζει την ποσότητά τους με βάση το ενεργειακό του ισοζύγιο (η κατάσταση κατά την οποίο ο αριθμός των θερμίδων που προσλαμβάνονται είναι ίσος με όσων καταναλώνονται). Βάσει αυτής της λογικής, καλό είναι να προσαρμόζουμε και τη διατροφή στα παιδιά, τα οποία επιβάλλεται να μυούμε στην υγιεινή και ποιοτική διατροφή, μιας και τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται συνεχώς και δίνουν την θλιβερή πρωτιά στη χώρα μας παγκοσμίως.


Έχετε ακούσει την φράση: « Είμαστε ο,τι τρώμε»? Είναι πέρα για πέρα αληθινή!!Η τροφή είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του εγκεφάλου αφού αυτή τον θέτει σε κατάσταση ανάπτυξης. Επιπλέον, γεμίζει το έντερο με υγιή βακτήρια τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό, μειώνουν τις φλεγμονές ενισχύοντας έτσι τη διάθεση και την γνωστική λειτουργία. Δώστε έμφαση λοιπόν στην ποιότητα των τροφών, χωρίς όμως να ξεχνάτε πως το βάρος είναι αριθμός.. άρα.. και η ποσότητα μετράει..:)

Ελμαρία Σαββάκη

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares