Καρόλα Ράκετε: Ανυπακοή ή Ανθρωπιά;

Το πρόσωπο των ημερών έγινε η Καρόλα Ράκετε, η κυβερνήτης του Sea Watch 3, η οποία «αψηφώντας» τον Ιταλό Υπουργό Εσωτερικών, αποφάσισε να κατευθυνθεί στη Λαμπεντούζα, ώστε να αποβιβάσει τους 42 μετανάστες που βρίσκονταν στο πλοίο.

Η Γερμανίδα πλοίαρχος περίμενε δύο εβδομάδες στο κανάλι της Σικελίας την άδεια να αποβιβάσει 42 μετανάστες που διασώθηκαν σε διεθνή ύδατα στις 12 Ιουνίου. Το απόγευμα της 26ης Ιουνίου εισήλθε σε ιταλικά ύδατα κατευθυνόμενη προς τη Λαμπεντούζα κι αρνούμενη να υπακούσει στις διαταγές ενός σκάφους της guardia di finanzia (τελωνειακή – οικονομική αστυνομία) που της ζητούσε να μην προχωρήσει άλλο.

Σε μήνυμά της δήλωσε «Αποφάσισα να μπω στο λιμάνι. Γνωρίζω τι διακινδυνεύω, όμως οι δυνάμεις των 42 ναυαγών φτάνουν στο έσχατο σημείο τους κι εγώ θα τους μεταφέρω κάπου ασφαλώς».

Ποιες είναι οι συνέπειες;

Εκτός από το πρόστιμο των 50.000 ευρώ και την κατάσχεση του πλοίου, σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα του Matteo Salvini, η πλοίαρχος διώκεται για υποκίνηση παράνομης μετανάστευσης -αδίκημα που τιμωρείται με 5 έως 15 χρόνια φυλάκιση- αλλά και για αντίσταση κατά πολεμικού πλοίου (10 χρόνια φυλάκιση). Η 31 ετών πλοίαρχος συνελήφθη, πυροδοτώντας την αντίδραση της κοινής γνώμης, και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Δικαστήριο της Σικελίας αποφάσισε να άρει την εντολή κατ’ οίκον περιορισμού. Συγκεκριμένα, η έδρα έκρινε πως η Ράκετε δεν παραβίασε κανένα νόμο, αλλά αντιθέτως ότι ανταποκρίθηκε στο καθήκον της να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές.

Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον κόσμο και φιλανθρωπικές οργανώσεις. Όχι όμως κι από τον Ιταλό Υπουργό Εσωτερικών, Matteo Salvini, ο οποίος δήλωσε ότι ήλπιζε σε μία αυστηρότερη απάντηση από το δικαστικό σύστημα της χώρας του κι υποσχέθηκε να απελάσει τη Γερμανίδα πλοίαρχο το συντομότερο δυνατόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ράκετε μετά από απειλές που δέχτηκε, μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία για την ασφάλειά της.   

Πώς άρχισαν όλα: Sea Watch 3 Vs Matteo Salvini

Όλα ξεκίνησαν στις 12 Ιουνίου όταν 53 άνθρωποι πάνω σε ακυβέρνητο φουσκωτό διασώθηκαν από το ανθρωπιστικό σκάφος. Το λιμενικό της Λιβύης έδωσε διαταγή στο Sea Watch 3 να κατευθυνθεί προς την Τρίπολη. Το πλήρωμα ωστόσο αρνήθηκε να την εντολή αυτή υπενθυμίζοντας ότι είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το οποίο απαιτεί οι ναυαγοί να αποβιβαστούν σε «ασφαλές λιμάνι»· κάτι που η Λιβύη δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει. Έκτοτε το σκάφος βρέθηκε σε κατάσταση απόλυτου αποκλεισμού. Επί δύο εβδομάδες, παρά τις αιτήσεις του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για αποβίβαση των μεταναστών, η τύχη των 53 επιβατών παρέμενε άλυτη. Δόθηκε άδεια στους έντεκα εξ αυτών να αποβιβαστούν για ανθρωπιστικούς λόγους, όμως η σωτηρία των υπολοίπων φαινόταν να αργεί πολύ. Με τις αντοχές των επιβατών να εξαντλούνται, η Ράκετε αποφάσισε να δέσει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα αψηφώντας την άρνηση των ιταλικών Αρχών.   

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

3 shares