Πώς να επιλέξω το κατάλληλο ποδήλατο για το παιδί μου;

Όπως στα ποδήλατα των ενηλίκων, έτσι και για τα παιδικά ποδήλατα υπάρχουν ποιοτικές και … μη ποιοτικές επιλογές στην αγορά. Προσέχοντας τα παρακάτω -συνήθως κρυφά- σημεία, θα μπορέσετε να επιλέξετε με ασφάλεια ένα καλοφτιαγμένο, ασφαλές και πάνω απ’ όλα ευχάριστο ποδήλατο για το παιδί σας!

 1. ΠΛΑΙΣΙΟ («ΣΚΕΛΕΤΟΣ»)
  Φυσικά να είναι ελαφρύ! Ακόμη και αν ο σκελετός δεν είναι κατασκευασμένος από κράμα αλουμινίου, μπορεί ολόκληρο το ποδήλατο να είναι σχετικά ελαφρύ αν τα μέταλλα κατασκευής του είναι ποιοτικά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο αλουμινένια ποδήλατα μεγέθους  12-20 ιντσών καθώς συχνά το κράμα αλουμινίου είναι φθηνό με αποτέλεσμα να μη ζυγίζει λιγότερο από ένα ποιοτικό ατσάλινο, διεκδικώντας όμως περισσότερα χρήματα! Ελέγξτε το βάρος του παιδικού ποδηλάτου έστω και με την απλή μέθοδο «ζυγίσματος» με το χέρι.
 2. ΣΗΜΕΙΑ ΤΡΙΒΗΣ
  Ίσως το ευκολότερο σημείο για να κρύψει ένας κατασκευαστής σημαντικές περικοπές στο κόστος: Τα ποιοτικά ρουλεμάν εξασφαλίζουν ότι το ποδήλατο θα κυλά εύκολα, χωρίς περιττές τριβές. Γυρίζοντας προς τα πίσω το πετάλι (εφόσον το ποδήλατο διαθέτει ελεύθερους τροχούς άρα δεν εξοπλίζεται με φρένο «κόντρα») και γυρίζοντας τους τροχούς ελέγχουμε πόσο αβίαστη είναι η περιστροφή του.
 3. ΤΡΟΧΟΙ
  Εκτός από τα σημεία τριβής που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν άλλα δύο σημεία που χρήζουν προσοχής: το δέσιμο και η ευθυγράμμιση των τροχών. Συχνά, συναντάμε καινούρια ποδηλατάκια που δυσκολεύουν τους μικρούς ποδηλάτες στη βόλτα τους επειδή ο τροχός δεν είναι καλά δεμένος (βλ. ανεπαρκής-ανόμοια τάση στις ακτίνες, χρειάζεται δηλαδή «ακτινολόγηση») ή δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο ποδήλατο, με αποτέλεσμα να έρχεται σε επαφή με τα φρένα και να δημιουργείται αντίσταση.
 4. ΦΡΕΝΑ
  Δώστε πολλή προσοχή στα φρένα και στις μανέτες τους: εάν έχουν σκληρή αίσθηση και δε ρυθμίζονται ως προς την απόσταση από τη χειρολαβή, ουσιαστικά είναι άχρηστα αφού το παιδικό χεράκι ή δε θα φτάνει για να τα πατήσει ή δε θα έχει αρκετή δύναμη για να το κάνει. Ελέγχουμε λοιπόν την λειτουργία τους ζητώντας από το ίδιο το παιδί να τα δοκιμάσει!
 5. ΣΕΛΑ
  Επιλέξτε μια σέλα βολική σε μέγεθος και κατασκευασμένη από αφρώδες υλικό για να μην ενοχλεί τον μικρό μας αναβάτη! Οι ογκώδεις αλλά και οι πολύ σκληρές σέλες δεν επιτρέπουν τη σωστή τοποθέτηση του σώματος. Ελέγχουμε τη σέλα πιέζοντας το υλικό καθώς και κοιτώντας αν αυτή καθεαυτή δείχνει παράταιρα μεγάλη ως προς το συνολικό μέγεθος του ποδηλάτου.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αναζητήστε ετικέτες προδιαγραφών κατασκευής π.χ. κανόνων CE που εμπεριέχουν εκτός από κριτήρια ασφαλούς κατασκευής ακόμη και στοιχεία για την ποιότητα βαφής. Δυστυχώς, οι εξαιρετικά φθηνές κατασκευές δεν τηρούν συνήθως κανόνες μη τοξικής βαφής του ποδηλάτου ούτε και περιορισμό χρήσης αιχμηρών εξαρτημάτων τα οποία μπορεί να τραυματίσουν το παιδί σε περίπτωση πτώσης  (π.χ. κάποια κακοφτιαγμένη μανέτα φρένου ή η έλλειψη προστατευτικού καλύμματος δίσκου και αλυσίδας).

Καλές βόλτες στους μικρούς μας ποδηλάτες!

 

*Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Kassimatis Cycling για την παραχώρηση του άρθρου.

 

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

5 shares