Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί και οι…Κολπίτιδες!

Μετά από έναν μουντό και κουραστικό χειμώνα, έφτασε επιτέλους το καλοκαίρι που τόσο περιμένατε. Η ευκαιρία σας να χαλαρώσετε, να αποφορτιστείτε και να διασκεδάσετε. Για να το κάνετε αυτό χωρίς προβληματισμούς, θα πρέπει να γνωρίζετε και να προλαμβάνετε την πιο συχνή «καλοκαιρινή» γυναικεία πάθηση, την κολπίτιδα.

Τι είναι;

Κολπίτιδα είναι η φλεγμονή του κόλπου που οφείλεται σε μικροοργανισμούς, και συνήθως συνοδεύεται και από φλεγμονή του αιδοίου, και ονομάζεται συνεκδοχικά «αιδοιοκολπίτιδα». Η κολπίτιδα έχει τρεις βασικές κατηγορίες, ανάλογα με το μικρόβιο το οποίο ενοχοποιείται για την εκδήλωσή της: κολπίτιδα από βακτήρια, η κολπίτιδα από μύκητες και η κολπίτιδα από τριχομονάδες. Το καλοκαίρι, πιο συχνή είναι η μυκητιασική κολπίτιδα, καθώς οι μύκητες λατρεύουν την ζέστη και την υγρασία. Η κολπίτιδα αφορά γυναίκες κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα νέες, σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες. Το πιο μικρόβιο ευθύνεται για την εκδήλωσή της, έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε από αυτά.

Πώς εκδηλώνεται;

Συχνά, γυναίκες με κολπίτιδα μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, υπάρχουν συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, και να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής. Ενδέχεται να υπάρχει αυξημένη έκκριση υγρών από τον κόλπο, ασυνήθιστου χρώματος και δυσάρεστης τις περισσότερες φορές οσμής, κοκκινίλα ή πρήξιμο στην περιοχή του αιδοίου, αίσθημα φαγούρας ή καψίματος και μερικές φορές τσούξιμο ή πόνος στη διάρκεια της επαφής.

Πώς μπορεί να διαγνωστεί;

Η κολπίτιδα μπορεί να διαγνωστεί με την επίσκεψη στο γυναικολόγο σας, ο οποίος θα πάρει με προσοχή το ιστορικό σας, μετά από την αναφορά των συμπτωμάτων σας και με την γυναικολογική εξέταση που ενδέχεται να αποκαλύψει σημεία φλεγμονής. Ενίοτε, την υποψία ασυμπτωματικής κολπίτιδας θέτει η ανακάλυψη στο τεστ Παπανικολάου κυττάρων που υποδηλώνουν φλεγμονή ή παθογόνων μικροοργανισμών. Η επιβεβαίωση της κολπίτιδας θα γίνει με εξέταση στο μικροσκόπιο και με καλλιέργεια του κολπικού υγρού και δείγματος που λαμβάνονται από τον τράχηλο της μήτρας. Η εξέταση αυτή αναδεικνύει το μικρόβιο που ευθύνεται και προτείνει (μέσω αντιβιογράμματος) την κατάλληλη αγωγή με αντιβιοτικά.

Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπεία της κολπίτιδας βασίζεται στη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων σε χορήγηση από τον κόλπο (κρέμα ή υπόθετα), μόνης ή σε συνδυασμό με λήψη φαρμάκου από το στόμα. Η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να είναι από μία ημέρα έως μία εβδομάδα, συνηθέστερα 3-4 ημέρες, ανάλογα με το μικρόβιο και την ένταση των συμπτωμάτων. Το φάρμακο που θα χρειαστεί να πάρετε, μπορεί να δοθεί και εμπειρικά, αλλά η ασφαλέστερη επιλογή, που θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα υποτροπών, είναι να προηγηθεί καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα.

Μπορώ να προλάβω την κολπίτιδα;

Ως γνωστόν από τα χρόνια του Ιπποκράτη, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Έτσι, και για την κολπίτιδα, η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και βασίζεται στην τήρηση κάποιων «κανόνων» υγιεινής, οι οποίοι θα πρέπει να αποτελούν τρόπο ζωής, ιδιαίτερα τους «επικίνδυνους», καλοκαιρινούς μήνες:

  • Στη θάλασσα, κυρίως μετά από πολύωρη παραμονή στην παραλία, θα πρέπει να αλλάζετε το κάτω μέρος του μαγιό σας συχνά, ούτως ώστε να μην στεγνώνει πάνω σας.
  • Δεν κάθεστε ποτέ στην άμμο ή σε ξαπλώστρα, χωρίς πρώτα να έχετε απλώσει μια καθαρή πετσέτα ή ψάθα.
  • Για την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής, θα χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟ προϊόντα που σας έχει συστήσει ο γυναικολόγος σας, τα οποία είναι ειδικά για την περιοχή αυτή, και θα αποφεύγετε σαπούνια, αφρόλουτρα και αντισηπτικά.
  • Μετά το ντους, θα πρέπει να στεγνώνετε την περιοχή με καθαρή βαμβακερή πετσέτα.
  • Στην τουαλέτα, μάθετε να σκουπίζεστε με φορά από μπροστά προς τα πίσω.
  • Να χρησιμοποιείτε κυρίως βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε το καλοκαίρι στενά παντελόνια, όπως τα τζιν.
  • Κολπικές πλύσεις πρέπει να κάνετε αυστηρά μετά από σύσταση του γυναικολόγου σας και όχι καθημερινά.
  • Να έχετε επαφές με προφυλακτικό, καθώς είναι το μόνο που προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Τέλος, μην ξεχνάτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, την ασπίδα που σας προστατεύει από τις λοιμώξεις. Ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και αποφυγή του stress είναι αυτά που θα το κρατήσουν σε τέλεια φόρμα.

Ηλίας Ι. Χιντιπάς, MD, MSc, PhD

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

41 shares