Λειψοί: Το πρώτο ελληνικό νησί που βάζει τέλος στα πλαστικά

Με απόφαση του Δημάρχου, οι Λειψοί γίνονται το πρώτο νησί που απαλλάσσεται από τα πλαστικά

Με τον περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης να αποτελεί προτεραιότητα τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια ατζέντα, το μικρό νησί του Αιγαίου πρωτοπορεί και καταργεί πρώτο για την Ελλάδα τα πλαστικά.

Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Μάγγος, είναι κοινή επιθυμία κι απόφαση της δημοτικής αρχής αλλά και των επιχειρηματιών που διατηρούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να σταματήσουν τη χρήση πλαστικών στον τόπο τους.

Πρωτοπόροι οι Λειψοί στην ανακύκλωση

Χάρη σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα συλλογής απορριμμάτων, διανομής κι ανακύκλωσης, οι Λειψοί βρίσκονται μεταξύ των πρώτων δήμων της χώρας σε ποσοστό ανακύκλωσης ανά κάτοικο και σε καθαρότητα υλικών ανακύκλωσης με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Ειδικότερα, κάθε κάτοικος ανακυκλώνει 70 κιλά απορρίμματα ετησίως.

Το σύστημα «Διαλογή στην πηγή και συλλογή πόρτα πόρτα» που έχει εφαρμόσει ο Δήμος φαίνεται να αποδίδει πραγματικά. Με τον τρόπο αυτό απουσιάζουν οι κάδοι ως μέσα προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων. Αντ’ αυτού, διανέμονται τόσο στα σπίτια όσο και σε επιχειρήσεις σάκοι απορριμμάτων για τα διάφορες κατηγορίες αποβλήτων.

Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί νησίδες ανακύκλωσης σε παραλίες του νησιού , με σκοπό την ενίσχυση του συστήματος χωριστής συλλογής.

Θέλοντας να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος, ο κ. Μάγγος σημειώνει πως «τα πλαστικά μίας χρήσης, τα καλαμάκια, τα ποτήρια του καφέ κατακερματίζονται σε μικρά κομμάτια κι είναι αδύνατη η συλλογή τους».

Είναι εξάλλου κοινή γνώση η ζημιογόνος δράση των πλαστικών μίας χρήσης στο οικοσύστημα, αφού όχι μόνο δεν καταστρέφονται, αλλά διαλύονται σε μικρά κομμάτια, τα οποία απειλούν την υδρόβια κι όχι μόνο ζωή. Πρόσφατα μάλιστα δημοσιεύτηκε έρευνα σύμφωνα με την οποία σωματίδια πλαστικού εντοπίζονται ακόμη και στο χιόνι των Άλπεων.

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε η συνάντηση του κ. Μάγγου με τους επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα για αλλαγή νοοτροπίας. Έτσι, φέτος είδαμε στα καταστήματα και στις παραλίες των Λειψών καλαμάκια από χαρτί κι από καλαμπόκι.

Και μπορεί το κόστος να είναι αυξημένο, αλλά το οικολογικό κέρδος είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο.

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares