Μπορώ να πιω καφέ αν είμαι έγκυος;

Ε: Ισχύει πως είναι επικίνδυνο να πίνω καφέ το πρώτο 3μηνο της εγκυμοσύνης γιατί μπορεί να μου δημιουργήσει ταχυκαρδία και υπερένταση;

Γενικά, πόσο και τι καφέ μπορεί να πίνω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ισχύει το ίδιο και για το τσάι που περιέχει κι αυτό καφεΐνη;

Α: Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη περνά τον πλακούντα και μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο. Δεν γνωρίζουμε όμως με ακρίβεια σε ποια έκταση και με ποιο μηχανισμό συμβαίνει αυτό.

Οι περισσότερες μελέτες συνιστούν το ημερήσιο όριο των 200 mg ασφαλούς πρόσληψης καφεΐνης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό αντιστοιχεί πρακτικά σε 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι καφεΐνη δεν περιέχει μόνο ο καφές. Το τσάι, αναψυκτικά τύπου Cola, ενεργειακά ποτά, η σοκολάτα και οι μπάρες ενέργειας, περιέχουν διάφορες ποσότητες καφεΐνης. Κατά συνέπεια, όταν καταναλώνετε τέτοια προϊόντα, πρέπει να λαμβάνετε υπόψη τις περιεκτικότητες αυτές.

Image result for pregnant coffee

Η δράση της καφεΐνης είναι δοσοεξαρτώμενη, όπως και η δράση της νικοτίνης. Μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλες ποσότητες ταχυκαρδία ή αρρυθμίες στην έγκυο. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης στο 1ο τρίμηνο ενδέχεται να προκαλέσει αποβολή.

Η διεγερτική δράση της καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει τις ήδη έντονες μεταβολές της διάθεσης, που ενδέχεται να υπάρχουν σε μια εγκυμοσύνη, και να δυσκολέψει την ανάπαυση που έχει μεγάλη ανάγκη ο οργανισμός σας.

Επίσης, η καφεΐνη έχει έντονη διουρητική δράση. Η κατάχρησή της, επομένως, οδηγεί σε έντονη συχνουρία (που επιτείνει την ήδη υπάρχουσα της εγκυμοσύνης), που προκαλεί την αποβολή ασβεστίου και άλλων θρεπτικών ουσιών, που είναι απολύτως απαραίτητα για σας και το μωρό σας. Εξάλλου ενδέχεται να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου.

Εν κατακλείδι, η λογική κατανάλωση καφέ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη, δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για σας και το μωρό σας. Όμως, η κατάχρηση των προϊόντων αυτών ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα. Έχοντας αυτά κατά νου, σχεδιάστε τον τρόπο ζωής σας στη διάρκεια της ημέρας με τρόπο τέτοιο, που να εξασφαλίζετε το κέρδος από την κατανάλωση της καφεΐνης χωρίς να διακυβεύετε την ασφάλεια της εγκυμοσύνης σας.

Πίνακας περιεκτικότητας καφεΐνης:

Προϊόν Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
1 φλιτζάνι γαλλικού καφέ 135 mg
1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ 95 mg
1 φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ 5 mg
1 φλιτζάνι capuccino 90 mg
28 γρ. espresso 90 mg
1 φλιτζάνι τσάι 40 – 60 mg
1 κουτάκι Cola 35 mg
Παγωμένο τσάι 47 mg
1 κουτάκι Cola διαίτης 45 mg
28 γρ σοκολάτα γάλακτος 6 mg
28 γρ μαύρη σοκολάτα 20 mg
1 φλιτζάνι σοκολάτα 5 mg

Ηλίας Ι. Χιντιπάς, MD, MSc, PhD

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τηλ: +30 6944 750744

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες:

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

187 shares