Νέο χάπι για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, αλλάζει τη ζωή των ασθενών

Στα 16 της χρόνια είχε τα πρώτα προβλήματα όρασης, στα 23 της διαγνώστηκε με πολλαπλή σκλήρυνση, λίγους μήνες αργότερα ο σύζυγός της, την εγκατέλειψε. Η Μαρίν από την Αυστραλία, μας διηγήθηκε, πώς η πολλαπλή σκλήρυνση άλλαξε όλη της τη ζωή κι όμως η ίδια κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να παλέψει. Αυτή ήταν νοσοκόμα και ο σύζυγός της γιατρός.

Δε θα ξεχάσει ποτέ τα λόγια που της είπε φεύγοντας, «Καθημερινά αντιμετωπίζω τον ανθρώπινο πόνο, δε μπορώ να τον έχω και μέσα στο σπίτι μου».

Η Μαρίν ήταν καλεσμένη στο Παρίσι, στο πλαίσιο του MSParis2017, του έβδομου κοινού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και την Έρευνα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση και της αντίστοιχης Αμερικανικής, το οποίο έλαβε χώρα στο Palaisdecongersτης γαλλικής πρωτεύουσας τον περασμένο Οκτώβριο, με τη συμμετοχή περισσότερων από 10.000 συνέδρων από ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης (WorldMultipleSclerosisDay) θυμήθηκα τη συγκλονιστική ιστορία της Μαρίν, που όταν πριν 25 χρόνια της έγινε η διάγνωση, θεραπεία δεν υπήρχε.

Η Μαρίν παρακολουθούσε ανήμπορη της συνέπειες που είχε η νόσος στο σώμα της. Τα άκρα της άρχισαν σιγά σιγά να παραλύουν. 12 χρόνια μετά τη διάγνωση, πήρε την πρώτη της θεραπεία στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής. Ήταν ένα χάπι, που στόχο είχε την σταθεροποίηση της νόσου. Δύο χρόνια μετά, αποχώρησε από τη δοκιμή καθώς έφτασε σε επίπεδα νεφρικής ανεπάρκειας.

Και τότε, εμφανίστηκε μία άλλη θεραπεία άκρως ελκυστική καθώς ο ασθενής σχεδόν ξεχνά ότι παίρνει φάρμακα.

Με λήψη μόλις 20 χαπιών τίθεται η νόσος σε έλεγχο για 4 χρόνια. Ουσιαστικά, ο ασθενής λαμβάνει ένα χάπι για πέντε συνεχόμενες ημέρες την πρώτη εβδομάδα του μήνα από την έναρξη της θεραπείας και άλλα πέντε την πρώτη εβδομάδα του δεύτερου μήνα.

Έναν χρόνο αργότερα, επαναλαμβάνεται ακριβώς το ίδιο σχήμα, με τον ίδιο τρόπο. Μοιάζει απίστευτο κι όμως αυτή είναι η θεραπεία για 4 χρόνια.

Στη χώρα μας περίπου 10.000 Έλληνες υποφέρουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση. Ο νευρολόγος, Ευάγγελος Κουρεμένος, μας εξηγεί μέσα σε 4 ερωτήσεις τα πάντα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, ενώ μας ενημερώνει γι’ αυτή την απίστευτη νέα θεραπεία που αλλάζει τη ζωή των ασθενών.

Τι είναι η Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια αυτοάνοση, χρόνια και φλεγμονώδης νόσος η οποία επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Γνωστή και ως σκλήρυνση κατά πλάκας, αποτελεί τη συχνότερη, μη τραυματικής αιτιολογίας νευρολογική διαταραχή που προκαλεί αναπηρία στους νεαρούς ενήλικες. Επηρεάζει περισσότερους από 700.000 ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ παγκοσμίως υπολογίζεται ότι πάσχουν 2,3 εκατ. άνθρωποι. Είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ ‘ό, τι στους άνδρες και συνήθως διαγιγνώσκεται μεταξύ των 20 και 50 ετών.

Ποια τα συμπτώματα της;

Κάθε ασθενής με ΠΣ είναι διαφορετικός. Ο τρόπος, όμως, που η νόσος εκδηλώνεται και εξελίσσεται στο χρόνο έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά για τους περισσότερους ασθενείς. Τα πρώτα χρόνια εμφανίζεται με οξεία νευρολογικά προβλήματα κατά ώσεις, όπως π.χ. ένα ελαφρύ μούδιασμα στα πόδια που ακολουθούνται κάθε φορά από πλήρη ή μερική αποκατάσταση. Κάποια χρόνια αργότερα, τα νευρολογικά προβλήματα εγκαθίστανται σταδιακά και δεν υποστρέφουν. Σε προχωρημένο στάδιο, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν βαριά παράλυση ή σημαντική μείωση της όρασης, ενώ κάποιοι άλλοι γνωσιακά προβλήματα (απώλεια μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης κ.λπ.) και κατάθλιψη. Το πιο συχνό σύμπτωμα της ΠΣ είναι η ασυνήθιστη και μη δικαιολογημένη κόπωση.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή αλλά πιστεύεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στη μυελίνη, αποδιοργανώνοντας τις πληροφορίες που ρέουν κατά μήκος των νεύρων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για την ΠΣ, ωστόσο είναι διαθέσιμες θεραπευτικές αγωγές που βοηθούν στην αναχαίτιση της εξέλιξής της.

Τι νέο υπάρχει στην αντιμετώπιση της ΠΣ;

Στο «οπλοστάσιο» των γιατρών υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια θεραπείες οι οποίες έχουν προσφέρει πολλά οφέλη μέχρι σήμερα στους ασθενείς. Ωστόσο, δεν δύνανται να παρέχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις. Με την προσθήκη νέων θεραπειών, δίνεται στους γιατρούς η δυνατότητα να διαμορφώσουν το βέλτιστο θεραπευτικό σχήμα για κάθε ασθενή και στους ασθενείς να έχουν καλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία, χωρίς αυτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία νέα, από του στόματος θεραπεία (δισκία κλαδριβίνης), η οποία προκαλεί μακροχρόνιες ποιοτικές αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόκειται για την πρώτη βραχείας διάρκειας από του στόματος θεραπεία, η οποία προσφέρει σταθερό έλεγχο της νόσου έως και τέσσερα έτη, με μέγιστο 20 ημέρες αγωγή, αποδεσμεύοντας τον ασθενή από την ανάγκη καθημερινής θεραπείας και συχνής παρακολούθησης.

Ευάγγελος Κουρεμένος,

Αναπληρωτής Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής 251, ΓΝΑ

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

29 shares