Οδηγός για γονείς: Υπάρχει τελικά Αϊ-Βασίλης;

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Τι τρέχει τελικά με τον Αϊ-Βασίλη», το οποίο πραγματεύεται την παρουσία του Αϊ-Βασίλη που παραμένει ένα άλυτο μυστήριο και τις διαρκείς απορίες των μικρών παιδιών, η Μαρίνα Γιώτη ξεκινάει για μια περιπέτεια στη καρδιά των Χριστουγέννων και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στο αιώνιο πρόβλημα των γονέων…

Τελικά τι λέμε στα παιδιά μας όταν μας ρωτούν για τον Αϊ-Βασίλη;

Τι απαντάμε στην ερώτηση «Μαμά, μπαμπά υπάρχει Αϊ-Βασίλης;»

Δεν είμαι ψυχολόγος, αλλά το έχω ψάξει πολύ, γιατί ήμουν από τους γονείς που όταν με ρώτησε η κόρη μου στην ηλικία των 5, ήμουν εντελώς απροετοίμαστη. Θα προτείνω, λοιπόν, να προετοιμαστείτε γι’ αυτή τη στιγμή, γιατί αργά ή γρήγορα θα έρθει. Σε πρώτη φάση να κάνετε αυτό το υπέροχο τρικ που μου έμαθε η 13χρονη ανιψιά μου: Ερώτηση στην ερώτηση! «Εσύ τι νομίζεις;» Να δείτε πρώτα τις προθέσεις. Και μετά να παραδεχτείτε ότι κι εσείς δεν μπορείτε να ξέρετε, γιατί δεν έχετε πάει ποτέ στον Bόρειο Πόλο, αλλά… θα θέλατε να υπάρχει!

Η ουσία είναι πώς θα καταφέρεις να μην πεις ψέματα, χωρίς να χαλάσεις τη μαγεία των Χριστουγέννων. Το βιβλίο, λοιπόν, βοηθά τους γονείς να δώσουν απαντήσεις σε αυτό το δύσκολο ερώτημα ισορροπώντας ανάμεσα στην αλήθεια και την πίστη, σε κάτι που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας ή να μετρήσουμε με τα δάχτυλά μας.

 

Και ποιος τελικά φέρνει τα δώρα;

Ο Αϊ-Βασίλης φυσικά, αλλά αν καμιά φορά δεν προλαβαίνει ζητά βοήθεια από τους βοηθούς του σε όλο τον πλανήτη: τις μαμάδες, τους μπαμπάδες, τους νονούς και τις νονές, τις γιαγιάδες και τους θείους. Έτσι, αν σας πιάσουν στα πράσα με τα δώρα, έχετε μια δικαιολογία! Ο Αϊ-Βασίλης είμαστε όλοι εμείς κάθε μέρα του χρόνου!

Τότε ποιος είναι ο Αϊ-Βασίλης που βλέπω στον δρόμο;

Βοηθός και αυτός! Πού να τρέχει ο Αϊ-Βασίλης σε κάθε εκδήλωση που τον φωνάζουν;! Δεν προλαβαίνει και στέλνει τους βοηθούς του.

 Τι πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί;

Αυτό μπορεί να το κρίνει μόνο το παιδί και ο γονιός του. Εγώ μέσω του βιβλίου μπορώ να τους δώσω μια εναλλακτική, που προστατεύει την ιδέα του Αϊ-Βασίλη και κρατά το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανό στην καρδιά των παιδιών για πολλά χρόνια ακόμη, μέχρι εκείνα να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι να πιστεύουν.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να μιλήσουμε στο παιδί μας;

Δεν υπάρχει μια συνταγή. Όταν εκείνο αρχίσει να ρωτά.

Πού σταματάει η αλήθεια και πού αρχίζει το ψέμα;

Στη φαντασία μας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πούμε ψέματα στα παιδιά μας, αλλά δεν χρειάζεται να πούμε και όλη την αλήθεια. Άλλωστε, αυτή θα ήταν η δική μας αλήθεια, όχι η δική τους. Ο Christopher Moore είπε: «Τα παιδιά βλέπουν τη μαγεία, γιατί ψάχνουν γι’ αυτή». Μήπως θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να την βλέπουμε και οι μεγάλοι λίγο περισσότερο;

Πώς διαχειριζόμαστε όλους τους μύθους και τις ιστορίες για τον Αϊ-Βασίλη με τις οποίες βομβαρδίζονται τα παιδιά;

Καλοδεχούμενες είναι καθώς βασίζονται στη φαντασία. Η μυθοπλασία είναι κομμάτι της κουλτούρας μας και ένας υπέροχος τρόπος να διασκεδάζουν και να μαθαίνουν τα παιδιά. Η ουσία είναι τι μηνύματα περνάνε. Αν περνάνε ότι η ουσία των Χριστούγεννων είναι το τι δώρα θα πάρεις και μόνο ή αν το δικό σου δώρο είναι καλύτερο από του δίπλα, τότε θεωρώ ότι είναι πρόβλημα.

Υπάρχει τελικά Αϊ-Βασίλης (για εμάς τους μεγαλύτερους);

Εσύ τι νομίζεις;

 

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

2 shares