Παραδοσιακός Πολίτικος Μπακλαβάς (κατάλληλος και για vegans!)

Ο μπακλαβάς είναι οικογενειακή παράδοση στην οικογένειά μου. Τον έφτιαχνε κάθε χρόνο η γιαγιά μου στις 7 Ιανουαρίου για τη γιορτή του μπαμπά μου. Από το 2014, όμως, ανέλαβα να συνεχίσω εγώ την παράδοση. Τη συνταγή που έφτιαχνε εκείνη δεν την βρήκα ποτέ, όμως ίσως και καλύτερα. Μετά από αρκετές απόπειρες έχω πλέον τη δική μου συνταγή για τέλειο, πολίτικο μπακλαβά, ο οποίος μάλιστα είναι ιδιαίτερα ελαφρύς και κατάλληλος για vegetarians αλλά και vegans.

Και το καλύτερο; Η παρασκευή του είναι πιο εύκολη και γρήγορη ακόμα και από αυτή ενός απλού κέικ! Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 πακέτο (ή ½ κιλό) φύλλο κρούστας
  • 1 πακέτο (ή 250 γρ.) βούτυρο ή μαργαρίνη (οι μερακλήδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο βούτυρο)
  • 200 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (ανάλατα κι άψητα) ή φυστίκια Αιγίνης (επίσης ανάλατα)
  • 150 γρ. καρυδόψιχα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

Υλικά για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 2 κουτ. σούπας λεμόνι
  • φλοιός από ½ λεμόνι

Εκτέλεση:

  • Ξεκινάμε πρώτα με το σιρόπι για να κρυώνει μέχρι να ετοιμαστεί και να ψηθεί ο μπακλαβάς. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι και φλοιό) και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  • Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν «κάθεται στον κόμπο» δηλαδή, όταν ρίχνοντας ένα –δύο σταγόνες στην άκρη ενός μικρού πιάτου αυτές δεν κυλάνε αμέσως, αλλά μένουν στο ίδιο σημείο για 1-2 δευτερόλεπτα. Τότε το σιρόπι μας είναι έτοιμο και το αποσύρουμε από την φωτιά για να κρυώσει. Προσοχή! Όταν το σιρόπι κρυώσει γίνεται πιο πηχτό απ’ό,τι όταν ακόμα είναι στη φωτιά. Επομένως, μην το παρακάνετε γιατί κινδυνεύετε να βρεθείτε με καραμέλα αντί για σιρόπι όταν αυτό κρυώσει.
  • Τοποθετούμε τους ξηρούς καρπούς στο blender και τους αλέθουμε τόσο όσο να είναι al dente (να τους νιώθουμε στο δόντι). Τέλος, προσθέτουμε την κανέλα και τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε καλά.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό σκεύος χωρίς όμως να βράσει.
  • Στρώνουμε τα φύλλα, τα οποία τα έχουμε πρώτα χωρίσει σε δύο μέρη. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο με τέτοιο τρόπο που να είναι το μισό έξω από το pyrex και το άλλο μισό να καλύπτει την επιφάνειά του. Αλείφουμε γενναιόδωρα με το λιωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια και στρώνουμε ένα άλλο φύλλο από την άλλη πλευρά του pyrex, αναλόγως. Τα υπόλοιπα φύλλα (του πρώτου μέρους) τα τοποθετούμε διπλωμένα στα δύο, όλα εντός της επιφάνειας του pyrex και τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο.
  • Μόλις τελειώσουν τα φύλλα της πρώτης δόσης, ρίχνουμε τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς και τους απλώνουμε ομοιόμορφα.

  • Τα φύλλα που εξείχαν τα φέρνουμε πάνω στη γέμιση (για να σφραγιστεί) κι αλείφουμε (πάντα γενναιόδωρα!) με το βούτυρο. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε τα φύλλα του δεύτερου μέρους διπλωμένα πάντα στα δύο.
  • Τοποθετούμε και το τελευταίο φύλλο κι αλείφουμε με βούτυρο όλη την επιφάνεια. Μ’ ένα μυτερό μαχαίρι κόβουμε τον μπακλαβά σε διαγώνιες μικρές φέτες. Σε περίπτωση που έχει περισσέψει ακόμα λίγο βούτυρο μπορούμε να το ρίξουμε από πάνω να πάει παντού.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C στον αέρα και ψήνουμε για 90’. Στα πρώτα 30’ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο καλύπτει την επιφάνεια για να μην πάρει χρώμα ο μπακλαβάς από την αρχή. Μόλις περάσουν 90’, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 120°C (στον αέρα πάντα) και ψήνουμε για άλλα 60’ και πάλι με το αλουμινόχαρτο από πάνω.
  • Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και όσο ακόμα είναι ζεστός ρίχνουμε το σιρόπι από πάνω να πάει παντού. Σχετικά με το σιρόπι, είναι σημαντικό να είναι κρύο ενώ ο μπακλαβάς πρέπει να έχει μόλις βγει από τον φούρνο.
  • Ο μπακλαβάς είναι έτοιμος! Τον αφήνουμε όμως να κρυώσει πριν τον κόψουμε και προσέχουμε να μη ζαχαρώσει.

Καλή σας απόλαυση!

 

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

0 shares