Ποιος φοβάται τα φάρμακα;

Πριν από πολλά χρόνια, ο Αμερικανός χειρουργός Everett Koop είχε πει «Τα φάρμακα δε δουλεύουν σε ασθενείς που δεν τα παίρνουν». Η φράση αυτή μοιάζει με αστείο. Κι όμως, τα στατιστικά στοιχεία σήμερα, επιβεβαιώνουν με σοκαριστικό τρόπο, τα λόγια του Koop.

1 στους 3 ασθενείς ΔΕ λαμβάνει ποτέ, την φαρμακευτική του αγωγή.

Ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μόνο το 50% των χρόνιων ασθενών ακολουθούν πιστά τη θεραπεία τους στον Δυτικό Κόσμο.

Πριν χρόνια, είχα πάρει συνέντευξη από μία γυναίκα που έπασχε από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η ασθενής μου εξομολογήθηκε πως σταμάτησε την φαρμακευτική της αγωγή, γιατί αποφάσισε πως δεν άντεχε τις παρενέργειες. Επέλεξε μόνη της, να παίρνει μόνο παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη που ανακουφίζουν τον πόνο. Το αποτέλεσμα ήταν τα χέρια της να πρηστούν και να παραμορφωθούν. Σήμερα, δυσκολεύεται να πιάσει ακόμα και το μολύβι. Η κατάστασή της, δυστυχώς, είναι μη αναστρέψιμη. Έχει μετανιώσει βέβαια, που δεν ακολούθησε πιστά την φαρμακευτική αγωγή γιατί οι παρενέργειές ήταν αστείες μπροστά στις συνέπειες που είχε η ίδια η νόσος.

Δεν είναι όμως λίγοι οι ασθενείς που αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον της πάθησής τους, αδιαφορώντας δυστυχώς για τις υποδείξεις του γιατρού. «Ο γιατρός δεν ξέρει τον δικό μου οργανισμό…» είναι μία φράση που έχω ακούσει πολλές φορές από ασθενείς μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι αποφασίζουν να μειώσουν τη δόση του φαρμάκου ή ακόμα και να σταματήσουν να το παίρνουν.

Αν το φάρμακο έχει παρενέργειες, το σωστό είναι να το συζητήσετε με τον γιατρό σας και να του προτείνετε να σας το αλλάξει. Πολλές φορές, οι παρενέργειες είναι πολύ μικρές μπροστά στις πολύ σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ίδια η πάθηση στην υγεία μας.

Η φαρμακευτική συμμόρφωση αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας, ειδικά σε χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης ή ακόμα και η δυσλιπιδαιμία που απαιτούν θεραπεία εφ’ όρου ζωής.

Οι συνέπειες

Σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας Κωνσταντίνο Τσιούφη,

  • Η μη φαρμακευτική συμμόρφωση ευθύνεται για το 30 -50% περίπου των αποτυχημένων θεραπειών και για 125.000 θανάτους ετησίως.
  • Η μη συμμόρφωση στις στατίνες αύξησε τον σχετικό κίνδυνο θνητότητας (από 12% σε 25%).
  • Η μη συμμόρφωση σε καρδιοπροστατευτικά φάρμακα αύξησε τον κίνδυνο νοσηλείας καρδιαγγειακής αιτιολογίας (10% σε 40%) και θνητότητας (50% σε 80%).
  • Το άμεσο κόστος υπολογίστηκε σε 100 δισ. με 289 δισ. δολάρια ετησίως.

Τα οικονομικά στοιχεία και οι απώλειες για τα δημόσια συστήματα Υγείας από τη μη συμμόρφωση, είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Όπως ανέφερε η Νάντια Μπουμπουχαιροπούλου, Health Economist της Pfizer Hellas, στις Η.Π.Α οι υγειονομικές δαπάνες που αποδίδονται στην πτωχή φαρμακευτική συμμόρφωση και οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, έχουν υπολογιστεί σε 100 με 300 δισ. δολάρια ετησίως, αποτελώντας το 3% με 10% των συνολικών ετήσιων δαπανών υγείας.

Ακολουθήστε τα βήματα για μια καλύτερη ζωή:

  1. Συζητήστε με τον γιατρό σας για την φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία που θα ακολουθήσετε. Εκφράστε του ό,τι απορίες έχετε, ή ακόμα και τους φόβους σας.
  2. Ακολουθήστε σωστά και απαρέγκλιτα τις ιατρικές οδηγίες που σας δίνονται.
  3. Υιοθετήστε πιο υγιεινές συνήθειες, εντάσσοντας τη σωματική άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή στην καθημερινότητά σας.

Στη συνέντευξη τύπου που οργάνωσε η Pfizer, με θέμα την φαρμακευτική συμμόρφωση των ασθενών, ήταν εκεί όλοι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ υγείας, με στόχο να ενημερώσουν το κοινό για τις παραπάνω συνέπειες.

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

35 shares