Πώς να αναπτύξω τη συνήθεια της αποταμίευσης;

Συμβουλές αποταμίευσης

Ναι, μπορεί να είμαστε ακόμα η «Ελλάδα της κρίσης», όπου ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού δηλώνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων τα βγάζει πέρα οριακά, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) η αποταμίευση θα παραμείνει άπιαστο όνειρο για το 82% των νοικοκυριών και φέτος, ωστόσο, εμείς έχουμε βάλει σκοπό να αλλάξουμε συνήθειες και θα το καταφέρουμε! Εξάλλου, δεν έχει σημασία τόσο το ποσό όσο η συνήθεια να βάζουμε κάτι στην άκρη. Όσο βλέπουμε το αρχικά μικρό ποσό να αυξάνει, τόσο θα θέλουμε να είμαστε πιο συνεπείς στη νέα μας συνήθεια.

Ας δούμε όμως πώς θα το καταφέρουμε:

1.«Zero Out»

Η φιλοσοφία της μεθόδου αυτής είναι η εξής: Κάθε βράδυ στρογγυλοποιούμε προς τα κάτω τα χρήματα που έχουμε στο πορτοφόλι ή το λογαριασμό μας. Αν υποθέσουμε, δηλαδή, ότι έχουμε στο πορτοφόλι μας 36 ευρώ και στο λογαριασμό μας 473 ευρώ, αφαιρούμε τα 6 ευρώ από το πορτοφόλι και τα βάζουμε στον κουμπαρά. Αντίστοιχα, μεταφέρουμε τα 3 ευρώ του λογαριασμού στον αποταμιευτικό μας λογαριασμό.

Tip: Επειδή μπορεί να μην είναι εύκολο να βάζουμε στην άκρη καθημερινά ποσά έως 9 ευρώ, προτείνουμε την πιο «light» εκδοχή, οπότε η προς τα κάτω στρογγυλοποίηση γίνεται στο τέλος κάθε εβδομάδας. Εναλλακτικά, αποταμιεύστε σε ένα διάφανο βάζο τα ρέστα και τα ψιλά που έχετε μαζέψει μέσα στη μέρα.

2. Αποταμίευση 24 ωρών

Τι σημαίνει αυτό; Αν θέλετε να αγοράσετε κάτι, που δεν ανήκει στα είδη «πρώτης ανάγκης» (π.χ. μία ακόμη τσάντα), αφήστε να περάσει ένα 24ωρο πριν αποφασίσετε να το αγοράσετε. Αν στο μεταξύ αλλάξετε γνώμη, βάλτε τα χρήματα που θα ξοδεύατε για την αγορά αυτή στον κουμπαρά/ αποταμιευτικό λογαριασμό σας.

Tip: Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να έχει αποτελέσματα μόνο αν είστε άνθρωπος με αυτοσυγκράτηση.

3. Υπολογίστε με ώρες εργασίας

Ξεκινήστε να υπολογίζετε τις -μη απαραίτητες- αγορές όχι βάσει τιμής, αλλά με βάση τις ώρες που θα χρειαστεί να δουλέψετε για την αποπληρωμή τους. Πόσες ώρες εργασίας σας αντιστοιχούν σε μία τσάντα που κοστίζει 100 ευρώ; Κάνετε τα μαθηματικά κι αποφασίζετε.

Tip: Φροντίστε να κρατήσετε μία ισορροπία μεταξύ των αγορών τις οποίες απορρίπτετε ως μη συμφέρουσες και σε αυτές στις οποίες ενδίδετε. Πράγματι, έχετε και προσωπικά έξοδα πέρα από υποχρεώσεις.

4. Ορίστε ένα στόχο   

Ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποταμιεύσετε. Αποφασίστε τι θέλετε να κάνετε με τα χρήματα που θα βάλετε στην άκρη. Ανακαίνιση σπιτιού, ταξίδι στο εξωτερικό, νέο αυτοκίνητο; Όποιος κι αν είναι ο στόχος σας, υπολογίστε πόσα χρήματα θα χρειαστείτε και πόσο χρόνο για να συγκεντρώσετε το ποσό.

Tip: Θέστε ρεαλιστικούς και βραχυπρόθεσμους στόχους (20 ευρώ μηνιαίως αντί 300 ευρώ/ ετησίως). Ακόμη κι αν ξεφύγετε από το στόχο κάποιο μήνα, μην τα παρατήσετε. Να θυμάστε πάντα γιατί ξεκινήσατε την αποταμίευση!

5. Αποταμίευση στον αυτόματο

Αν δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας ή χάνετε εύκολα το κίνητρο, εμπιστευθείτε την τράπεζά σας. Πολλά πιστωτικά συστήματα παρέχουν προγράμματα, με τα οποία δίνεται εντολή να αφαιρείται από το λογαριασμό σας αυτόματα το ποσό που έχετε ορίσει και να αποταμιεύεται σε άλλο λογαριασμό. Ορίζετε εσείς το ποσό και τη συχνότητα σε συνεννόηση με την Τράπεζά σας και κάνετε αποταμίευση χωρίς να το καταλαβαίνετε καν.

Tip: Προτιμήστε η μεταφορά χρημάτων να γίνεται τη μέρα καταβολής του μισθού.

6. Μέθοδος Kakeibo

Ή αλλιώς πάρτε χαρτί, μολύβι και ξεκινήστε να σημειώνετε. Μακράν το πιο επιτυχημένο συστατικό της προσπάθειάς σας. Σε ένα τετράδιο με υπολογιστικά φύλλα σημειώνετε αναλυτικά τι θέλετε να βάλετε στην άκρη, αλλά και τα έξοδά σας, τα οποία θα χωρίσετε σε τέσσερις κατηγορίες:

– Δαπάνες επιβίωσης

– Δαπάνες πολιτισμού (βιβλία, θέατρα, κινηματογράφος…)

– Προαιρετικά έξοδα (delivery, εστιατόρια, ψώνια…)

– Έκτακτα έξοδα (επισκευές, δώρα…)

Παράλληλα γράφετε τις παρακάτω τέσσερις ερωτήσεις, οι οποίες θα πρέπει να απαντηθούν στο τέλος του μήνα:

i. Πόσα χρήματα έχετε;

ii. Πόσα χρήματα θέλετε να αποταμιεύετε;

iii. Πόσα ξοδεύετε πραγματικά;

iv. Πώς μπορείτε να το βελτιώσετε;

Στο τέλος κάθε εβδομάδας καλείστε να ελέγξετε την πορεία των εξόδων και της αποταμίευσης, ενώ στο τέλος του μήνα θα έχετε σαφή εικόνα του τι κάνατε σωστά και τι πρέπει να διορθώσετε.

Καταρρίπτοντας τους μύθους

1. Είναι πολύ νωρίς για θαύματα

Νιώθοντας ότι δεν έχουμε αρκετά χρήματα, τείνουμε να αναβάλλουμε επ’ αόριστον την αποταμίευση. Ποτέ όμως δε θα νιώθουμε ότι έχουμε αρκετά χρήματα, ώστε να ξεκινήσουμε, καθώς πάντα θα υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση, οπότε μπορούμε κάλλιστα να ξεκινήσουμε τώρα.

2. Απλώς δεν το ‘χω

Προσπάθησες κι άλλη φορά και τα παράτησες κάπου στην… αρχή; Πολλές φορές παίρνουμε την απόφαση με ενθουσιασμό και χωρίς κανένα ρεαλισμό, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε, να απογοητευόμαστε και να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Έχοντας όμως έναν σαφή και πραγματοποιήσιμο στόχο, μπορούμε να ξεκινήσουμε συντηρητικά με ένα ποσό που δε θα μας αγχώνει, το οποίο θα αυξήσουμε σταδιακά αν θέλουμε στην πορεία.

3. Πολύ κακό για το τίποτα

«Τι νόημα έχει να αποταμιεύσω 20 ευρώ το μήνα;» Χμμ… Ακόμη κι έτσι, 240 ευρώ στο τέλος του χρόνου δεν είναι καλύτερα από 0 ευρώ; Μακροπρόθεσμα κάθε ποσό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κεφάλαιο.

4. Δεν περισσεύουν χρήματα να βάλω στην άκρη

Πολύ βασικό! Συνήθως περιμένουμε να αποταμιεύσουμε αυτά που μένουν στο λογαριασμό στο τέλος του μήνα. Και συνήθως κάνουμε λάθος. Η αποταμίευση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως οφειλή προς τον εαυτό μας και να εξοφλείται κατά προτεραιότητα πριν από κάθε άλλο έξοδο. Έτσι είναι πιο πιθανό να μείνουμε πιστοί στον προϋπολογισμό που έχουμε εξαρχής ορίσει.

It’s not your salary that makes you rich. It’s your spending habits.

Charles A. Jaffe

 

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Comments

  1. Απάντηση

    Απίστευτο άρθρο! Μπράβο!!! Θα το υλοποιήσω σήμερα κιόλας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

0 shares