Πώς θα κάνω οικονομία; (Μέρος 1ο)

Ο Σεπτέμβρης πάντα είναι λίγο δύσκολος μήνας οικονομικά. Οι διακοπές κόστισαν και φέτος λίγο περισσότερο απ’ όσο υπολογίζαμε κι η καλοκαιρινή διάθεση οδήγησε σε μερικές εξόδους κι αγορές παραπάνω… Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και τα σχολικά είδη, κοινόχρηστα, λογαριασμούς… ΟΚ, σταματάω! Καταλάβατε τι εννοώ. Τα έξοδα είναι πολλά κι εκείνο το τριημεράκι που ονειρευόμασταν για τα τέλη του μήνα μοιάζει να απομακρύνεται αρκετά.

Νόμιζα πως είμαι η μόνη που κάθε Σεπτέμβρη μετράει τις μέρες μέχρι να πληρωθεί, αλλά συζητώντας με φίλες, γνωστούς και συναδέλφους, διαπίστωσα πως όλες στην ίδια κατάσταση είμαστε κάθε τέτοιο μήνα -ειδικά. Αποφασίσαμε λοιπόν να βάλουμε τα οικονομικά μας σε τάξη και να μάθουμε επιτέλους να τα διαχειριζόμαστε. Εξάλλου, είναι ένας καλός μήνας για νέες αποφάσεις κι αρχές.

Δες πώς το κατάφεραν άλλοι πριν από σένα!

Έτσι δε λένε; Έψαξα λοιπόν στο διαδίκτυο και διάβασα βιβλία και blogs ανθρώπων που το έχουν ήδη πετύχει. Έχουν καταφέρει όχι μόνο να διαχειρίζονται έξυπνα τα χρήματά τους, αλλά να τα επενδύουν, να κάνουν αγοραπωλησίες ακινήτων, να ξεκινούν επιχειρήσεις, να κάνουν ταξίδια… Κι όλα αυτά με διαχείριση κι αποταμίευση. (Πόσο τους θαυμάζω αυτούς τους ανθρώπους!)

Τι έμαθα;

Παρακάτω ακολουθούν αρχικά συμβουλές οικονομίας από τους καλύτερους:

Συμβουλές οικονομίας στο σπίτι

 1. Ελέγχουμε ανά καιρούς για διαρροές στις βρύσες ή στο καζανάκι (οικονομία και σεβασμός στο περιβάλλον).
 2. Επενδύουμε σε φίλτρα εξοικονόμησης νερού. Υπάρχουν τηλέφωνα ντους μειωμένης ροής κι ειδικά φίλτρα για τις βρύσες.
 3. Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες με αντίστοιχους εξοικονόμησης ενέργειας. Η μετάβαση θα μας εξοικονομήσει έως και 75% ενέργεια (do the math).
 4. Περιορίζουμε την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού φροντίζοντας να κλείσετε τα κενά γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα και σφραγίζοντας τους αγωγούς, ώστε να μην μπαίνει κρύο το χειμώνα και να μη φεύγει η δροσιά του κλιματιστικού το καλοκαίρι. (Θα χρειαστεί στόκος και ταινία αεροστόπ)
 5. Χαμηλώνουμε την ένταση της ψύξης στο ψυγείο το χειμώνα. Σε γενικές γραμμές μία θερμοκρασία 4-5 βαθμών Κελσίου στο χώρο συντήρησης είναι αρκετή για να διατηρηθούν τα τρόφιμα φρέσκα, ενώ μία θερμοκρασία έως -17 βαθμοί Κελσίου είναι ικανή για να συντηρεί τα τρόφιμα και να παράγει παγάκια.
 6. Δε γεμίζουμε το ψυγείο με τρόφιμα που δεν καταναλώνουμε. Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα (οικονομία στο ρεύμα και στη σπατάλη φαγητού). Ελέγχουμε τακτικά αν λειτουργούν σωστά οι μαγνήτες του ψυγείου.
 7. Προτιμούμε να βάζουμε πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία (επιλέγουμε υψηλότερη μόνο για δύσκολους λεκέδες) εκμεταλλευόμενοι τη νυχτερινή χρέωση.
 8. Απενεργοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Ναι, βγάζουμε και το φορτιστή από την πρίζα. Όχι απλά το κινητό από το φορτιστή.

Συμβουλές οικονομίας στο αυτοκίνητο

 1. Μένουμε κοντά με κάποιον συνάδελφο; Πηγαίνουμε μαζί στη δουλειά και μοιραζόμαστε τα έξοδα μετακίνησης ή χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητα εκ περιτροπής. Φυσικά, αν εξυπηρετεί, χρησιμοποιούμε όσο συχνότερα μπορούμε τα Μ.Μ.Μ..
 2. Φροντίζουμε να κάνουμε τα service του αυτοκινήτου. Ναι, μας φαίνεται αδιανόητο να βάλουμε τώρα ακόμα ένα έξοδο πάνω από το κεφάλι μας, αλλά όσο το αυτοκίνητο δε συντηρείται σωστά, τόσο αυξάνει η κατανάλωση κι η φθορά του.
 3. Ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών. Συχνά. Η χαμηλή πίεση αυξάνει την επιφάνεια τριβής με το δρόμο, άρα και την κατανάλωση.
 4. Οι διακοπές τελείωσαν, η μπαγκαζιέρα μπαίνει στην αποθήκη. Ομοίως η βάση των ποδηλάτων. Το έξτρα βάρος οδηγεί σε επιπλέον καύσιμα.
 5. Το πορτμπαγκάζ μπορεί να αδειάσει επιτέλους. Βγάζουμε οτιδήποτε περιττό κι αφήνουμε μέσα μόνο τα πραγματικά χρήσιμα σε ένα αυτοκίνητο αντικείμενα. (μάλλον θα ξεκινήσω από αυτό)
 6. Αποφεύγουμε τις άσκοπες επιταχύνσεις και τις απότομες επιβραδύνσεις, οι οποίες κοστίζουν σε καύσιμο.
 7. Αν υπάρχει δυνατότητα, επιλέγουμε από την αρχή στο GPS τη διαδρομή που θέλουμε να κάνουμε, ώστε να αποφύγουμε σημεία με μποτιλιάρισμα ή τις περιπλανήσεις όταν δε γνωρίζουμε την περιοχή (γλιτώνουμε χρόνο και χρήμα)
 8. Σβήνουμε τη μηχανή αν ξέρουμε ότι θα μείνουμε ακινητοποιημένοι για περισσότερο από 20’’. (Η μίζα αντέχει)
 9. Αλλάζουμε σχέση στο κιβώτιο στις 2.500 με 3.000 στροφές/ λεπτό.
 10. Ο κινητήρας καταναλώνει πολύ καύσιμο στη φάση της προθέρμανσης. Όπερ σημαίνει ότι για μικρές ειδικά αποστάσεις αποφεύγουμε το αυτοκίνητο και προτιμούμε να περπατήσουμε ή να μετακινηθούμε με το ποδήλατο.
Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

0 shares