Πόση άδεια χρειαζόμαστε τελικά;

Ούτε μέρα παραπάνω από…

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται ήδη στα μισά και τους πρώτους αδειούχους συναδέλφους να μας στέλνουν φωτογραφίες από το νησί, λίγο πολύ όλοι θέλουμε να φύγουμε από την πόλη το συντομότερο δυνατό και για όσο περισσότερο γίνεται, για να ξεκουραστούμε -επιτέλους.

Το μυαλό ονειρεύεται αμέτρητες μέρες σε ταβερνάκια, θάλασσες και νησιά ή εξωτικούς προορισμούς. Κι όταν φτάνουμε στην παραλία την πρώτη μέρα των διακοπών η ίδια σκέψη στο μυαλό όλων «δε γίνεται να κατασκηνώσουμε εδώ όλο το καλοκαίρι και να γυρίσουμε μόνο όταν χαλάσει ο καιρός -ή έστω από Σεπτέμβρη;». (βαθύς αναστεναγμός)

Τι λένε όμως οι ειδικοί για την καλοκαιρινή άδεια; Πόσες μέρες χρειαζόμαστε τελικά, ώστε να ξεκουραστούμε, αλλά να μπορέσουμε να επανενταχθούμε ομαλά στην καθημερινότητα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει αλγόριθμος ούτε μαθηματικός τύπος, για να υπολογίσουμε το ιδανικό διάστημα διακοπών. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όλα έχουν να κάνουν με την ντοπαμίνη· το νευροδιαβιβαστή που ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης, επηρεάζοντας την ψυχική μας διάθεση και λειτουργεί ως επιβράβευση για μία συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία, Peter Vuust, «οι διακοπές διεγείρουν τα επίπεδα ντοπαμίνης με συνεχείς προκλήσεις των επιπέδων προσαρμογής του οργανισμού σε νέα μέρη, διαφορετικές κουλτούρες και καινούριες καθημερινές συνήθειες». Συνήθεια που ακόμη και σε ένα περιβάλλον ξεκούρασης και διακοπών μπορεί να κάνει κάποιον να νοσταλγεί μετά από λίγο καιρό το γραφείο και το σπίτι του.

Ποιος είναι όμως ο ιδανικός αριθμός ημερών για τις καλοκαιρινές διακοπές;

Την απάντηση δίνει το Πανεπιστήμιο της Μπρέντα στην Ολλανδία και τη σχετική έρευνα που δημοσίευσε. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Jeroen Nawijn, το ιδανικό διάστημα είναι δύο εβδομάδες. Τόσο χρειάζεται ο οργανισμός για να αφομοιώσει τις νέες συνθήκες, να χαλαρώσει και να αυξηθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης, χωρίς ωστόσο να φτάσει στο άλλο άκρο.

Μάλιστα, αν το συγκεκριμένο διάστημα είναι μικρότερο υπάρχει κίνδυνος ο οργανισμός να μην είναι απόλυτα ευχαριστημένος και να ζητά συνεχώς περισσότερες ημέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης, ενώ δεν αποκλείεται η επιστροφή στη δουλειά να συνοδεύεται με αυξημένα επίπεδα κόπωσης.

Το μυστικό των τέλειων διακοπών βρίσκεται στην ποικιλία που μπορούν να προσφέρουν. Νέες δραστηριότητες, νέες εικόνες, καινούριες διαδρομές… Ακόμη κι αν επισκεφθείτε το ίδιο μέρος και φέτος, φροντίστε να αξιοποιήσετε στο έπακρον όσα έχουν να σας προσφέρουν οι δύο αυτές εβδομάδες. Και φυσικά, προσπαθήστε να βγάλετε τελείως από το μυαλό σας τη δουλειά και τις υποχρεώσεις – έχετε όλο τον υπόλοιπο χρόνο να ασχοληθείτε με αυτά!

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares