Ψυχολόγος ή Ψυχίατρος;

Συχνά διατυπώνονται από τους ασθενείς μας ερωτήματα όπως: «ποια είναι η διαφορά ψυχιάτρου και ψυχολόγου;», ή το ακόμα πιο συχνό:

«πού μου συστήνετε να απευθυνθώ, σε κάποιον ψυχίατρο ή σε ψυχολόγο;».

Η σωστή ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας να έχουν μια ορθότερη προσέγγιση, τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.

Οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι έχουν, λοιπόν, διαφορετικές βασικές σπουδές.

Οι ειδικοί ψυχίατροι, είναι γιατροί, που έχουν καταρχήν ολοκληρώσει την εξαετή φοίτησή τους σε κάποια Ιατρική Σχολή, και μετά, όπως αντίστοιχα και οι γιατροί των άλλων ειδικοτήτων, έχουν αποκτήσει την ειδικότητα του ψυχιάτρου. Για αυτήν, απαιτούνται πέντε χρόνια κλινικής εργασίας σε ψυχιατρικά τμήματα νοσοκομείων και σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας, όπου ως ειδικευόμενοι ψυχίατροι αναλαμβάνουν ασθενείς, υπό την εποπτεία των ειδικών επιμελητών. Παράλληλα, είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση μαθημάτων και σεμιναρίων, πάνω στη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών. Η λήψη του τίτλου της ειδικότητας κατοχυρώνεται με εξετάσεις σε ειδική εξεταστική επιτροπή.

Οι ψυχολόγοι έχουν αποφοιτήσει από κάποιο τμήμα Ψυχολογίας, που δεν ανήκει στην Ιατρική Σχολή ή στις Σχολές επιστημών υγείας, αλλά σε σχολές ανθρωπιστικών επιστημών (Φιλοσοφικές Σχολές, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου, κτλ). Οι σπουδές ψυχολογίας αφορούν καταρχήν στη μελέτη της λειτουργίας του ανθρώπινου ψυχισμού, με τις πολλές του εκφάνσεις. Έτσι, υπάρχουν πολλοί κλάδοι ψυχολογίας (εξελικτική, κοινωνική, οργανωτική, γνωστική κτλ), για τους οποίους απαιτούνται αντίστοιχες μεταπτυχιακές σπουδές. Ένας από τους κλάδους αυτούς, η κλινική ψυχολογία, ασχολείται πιο ειδικά με την ψυχοπαθολογία, δηλαδή με τις αποκλίνουσες ή/και παθολογικές ψυχικές λειτουργίες και συμπεριφορές, ακραία έκφραση των οποίων αποτελούν οι ψυχιατρικές διαταραχές.

Ως προς το δεύτερο συχνό ερώτημα, θα μπορούσαμε επομένως να πούμε τα εξής:

  • Οι ειδικοί ψυχίατροι είναι κατά τεκμήριο εκπαιδευμένοι στη διαγνωστική αξιολόγηση της ψυχικής κατάστασης ενός ασθενούς, ενώ από τους ψυχολόγους, μόνον οι κλινικοί έχουν τέτοιου είδους εξοικείωση.
  • Η θεραπεία των ψυχικών παθήσεων στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες: την ψυχοθεραπεία και την ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή.

Με βάση τα όσα έχουν προαναφερθεί, είναι προφανές πως μόνον ένας ψυχίατρος μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, ενώ ένας ψυχολόγος, εφόσον δεν είναι γιατρός, δεν μπορεί να γνωρίζει. Αντιθέτως, μια ψυχοθεραπεία μπορεί να την αναλάβει εξίσου ένας ψυχίατρος και ένας ψυχολόγος, υπό την προϋπόθεση ότι τόσο ο ένας όσο και ο άλλος έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία.

Να σημειώσουμε εδώ πως η τήρηση των ορίων του ρόλου τους και από την πλευρά των ειδικών, ψυχιάτρων και ψυχολόγων, είναι επίσης πολύ σημαντική, καθώς μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που θα χρειαστεί να συνεργαστούν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και την ανακούφιση των πασχόντων.

Μαρία Κούντζα

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια

MD, PHD –Επιστ.Υπεύθυνη ΚΗ ΑΝΑΣΑ

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 shares