Ρινορραγία.. “Βοήθεια, άνοιξε η μύτη μου” !!

Η ρινορραγία, η απώλεια δηλαδή αίματος από τη μύτη αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμβάντα της Ωτορινολαρυγγολογίας. Είναι ένα φαινόμενο πολύ συχνό στα παιδιά – με ελαφριά προτίμηση στα αγόρια-, αλλά συμβαίνει και σε ενήλικες, με τα στατιστικά να αναφέρουν πως το 60% των ενηλίκων θα παρουσιάσει ρινορραγία τουλάχιστον 2 φορές στη ζωή του. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε, πως όταν η αιμορραγία είναι μικρή (λίγες σταγόνες), μιλάμε για «επίσταξη» και όχι για ρινορραγία.

Η αλήθεια είναι πως ακόμη και λίγες σταγόνες αίματος προκαλούν πανικό στα παιδιά, αλλά συχνά και στους γονείς που καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα την κατάσταση. Η σοβαρότητα της ρινορραγίας αυξάνεται με την ηλικία, επομένως στα παιδιά πολύ σπάνια είναι επικίνδυνη. Συμβαίνει περισσότερο συχνά τους χειμερινούς μήνες- λόγω χαμηλής υγρασίας & ξηράς θέρμανσης, καθώς και το καλοκαίρι- εξαιτίας της ζέστης και των υψηλών θερμοκρασιών».

Άλλες αιτίες ρινορραγίας στα παιδιά μπορεί να είναι:

-ευαίσθητα αγγεία που ανοίγουν εύκολα

-έντονο ή/και συχνό φύσημα της μύτης ή σκάλισμα αυτής

-κακώσεις ρινός (χτυπήματα στη μύτη)

-συνήθη κρυολογήματα & γρίπες

-αλλεργική ρινίτιδα

-φαρμακευτική αγωγή (πχ ρινικά sprey , αντιφλεγμονώδη)

Πως αντιμετωπίζουμε μία ρινορραγία??

Το σημαντικότερο όλων είναι να καθησυχάσουμε το παιδί, μιας και θα έχει αναστατωθεί από θέαμα- αλλά και τη γεύση- του αίματος. Το κλάμα επιδεινώνει τη ρινορραγία, επομένως πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μεταδώσουμε στο παιδί ηρεμία.

Το μεγαλύτερο πρακτικό λάθος που γίνεται σε περίπτωση ρινορραγίας είναι ότι το παιδί αυθόρμητα γέρνει το κεφάλι προς τα πίσω. Αυτό είναι επικίνδυνο διότι σε αυτήν τη στάση καθίσταται πιθανότερη η κατάποση του αίματος.

Ζητάμε από το παιδί να καθίσει, να γείρει το κεφάλι ελαφρώς προς τα εμπρός και πιέζουμε τα ρουθούνια για λίγα λεπτά (5-10 min)

Έπειτα, καλό είναι να εφαρμόσουμε στην περιοχή της μύτης μία παγοκύστη ή μία κομπρέσα βρεγμένη με παγωμένο νερό

Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται, εφαρμόζουμε τη διαδικασία μία ακόμη φορά

Σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούμε βαμβάκι ή γάζα στο εσωτερικό της μύτης

*Σε περίπτωση υπόνοιας για κατάποση αίματος, ενθαρρύνουμε το παιδί να φτύσει και ξεπλένουμε το στόμα, διότι η γεύση του αίματος ενδέχεται να προκαλέσει εμετό

*Αφού σταματήσει η αιμορραγία προσφέρουμε στο παιδί ένα δροσερό εύγευστο ρόφημα, ώστε να απαλλαγεί από πιθανή αίσθηση αίματος στο στόμα του

Και μετά??

-Να αποφεύγει το παιδί να πειράζει την περιοχή της μύτης

-Καλό είναι για τις επόμενες 24 ώρες να μην καταναλώσει κάποιο ζεστό ρόφημα ή φαγητό, καθώς και να αποφευχθεί ένα πολύ ζεστό μπάνιο

-Να περιορίσει για λίγες μέρες την πολύ έντονη άσκηση

-Να αυξηθεί για της επόμενες ημέρες η κατανάλωση υγρών, φρούτων, αλλά και φυτικών ινών (ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά), ώστε να μειωθεί η πιθανότητα δυσκοιλιότητας

Τελικά..

Η ρινορραγία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα παιδιά που προκαλεί μικρές μόνο ενοχλήσεις. Σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει λόγος να καλέσουμε τον γιατρό μας. Η δυσκολία έγκειται στη διαχείριση μιας ρινορραγίας, καθώς η θέα του αίματος προκαλεί πανικό, τόσο στα παιδιά, όσο και στους γονείς. Μην ανησυχείτε, διότι η ποσότητα του αίματος είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που νομίζουμε. Επίσης, το να καταπιεί αίμα το παιδί είναι πολύ πιθανό και αναμενόμενο- εσείς απλά παροτρύνετέ το να το φτύσει.

Σε περιπτώσεις που παρά τις προσπάθειές σας, η αιμορραγία δεν σταματάει, ή αν οι ρινορραγίες συμβαίνουν πολύ συχνά (σε εβδομαδιαία βάση) ή συνοδεύονται με πονοκέφαλο, αδιαθεσία, ζαλάδα, τότε καλέστε τον ιατρό σας..

Και όλα θα πάνε καλά!!

Ελμαρία Σαββάκη

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares