Σαντορίνη: Το μαγικό νησί

Η Σαντορίνη, η «κόρη του μεγάλου θυμού» όπως την χαρακτήρισε ο Ελύτης, είναι το γνωστότερο νησί του κόσμου. Οι πρώτοι επισκέπτες έφτασαν στο νησί όταν οι κάτοικοι, δεν γνώριζαν τι πραγματικά σημαίνει η λέξη διακοπές.  

3.700 χρόνια πριν… Μια φοβερή έκρηξη, ένα ισχυρός σεισμός κομματιάζει το νησί της Στρογγύλης και δημιουργεί την καλντέρα. Αφήνει στην επιφάνεια της θάλασσας ένα δαχτυλίδι από νησιά. Τη Θήρα, τη Θηρασιά και το Ασπρονήσι.  Στην μέση βρίσκεται η καρδιά του ηφαιστείου. Η Νέα Καμμένη! Από εδώ ξεκίνησαν όλα… 

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του νησιού αναδύθηκε από τα βάθη του αρχιπελάγους. Μια πετρωμένη λάβα, στην επιφάνεια της θάλασσας. Φέτος για πρώτη φορά κάτοικοι και επισκέπτες βλέπουν την Νέα Καμένη καταπράσινη. Οι πολλές βροχές κατάφεραν να ανθίσουν τον τόπο ακόμα και σε μία καμένη γη. 

Κάθε κομμάτι της Καλντέρας έχει διαφορετική χρονολογία. Το έδαφος είναι ένα μείγμα στάχτης και ελαφρόπετρας. Και εκεί σε αυτό τον άνυδρο τόπο καλλιεργούνται τα πιο νόστιμα προϊόντα. 

Όπως κάθε τόπος έτσι και η Σαντορίνη κρύβει την δική της ιστορία. Το Ακρωτήρι είναι μία άλλη Πομπηία, χωρίς ανθρώπινους σκελετούς. Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, η τέφρα σκέπασε τον οικισμό για αιώνες σιωπής. 

Τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα ο αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος χτυπάει την αξίνα του στο νοτιοδυτικότερο άκρο του νησιού. Πολύ γρήγορα η θαμμένη πολιτεία αναδύθηκε ολοζώντανη μέσα από το πέπλο του χρόνου, αφήνοντας άφωνη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Μπορεί να χάθηκαν οι γενναίοι κάτοικοι της σπουδαίας ναυτική πολιτείας αλλά η πανέμορφη πόλη τους σώθηκε. Είναι από αυτά τα περίεργα της φύσης που από την μία προκαλούν την καταστροφή και από την άλλη παράγουν συνθήκες διατήρησης.

Μετά από κάθε έκρηξη το νησί άλλαζε σχήμα, χρώμα ακόμα και όνομα… Στρογγυλή, Θήρα, Σαντορίνη. Το μόνο που μένει πάντα σταθερό είναι η ιδιαίτερη ομορφιά της και φυσικά τα τοματάκια της!

Στο Εμπορείο υπάρχει το πιο όμορφο και καλά διατηρημένο καστέλι της Σαντορίνης. Τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, με τέτοιο τρόπου που οι τοίχοι του δημιουργούν παράλληλα και το τείχος του κάστρου. Στενά σοκάκια, περάσματα από τούνελ και υπέροχες μικρές αυλές, η μία αρμονική συνέχεια της άλλης, αυτού του ξεχωριστού οικισμού της Σαντορίνης.

Λίγο πριν δύση ο Ήλιος, η Σαντορίνη έχει να σου δώσει κάτι ακόμα. Εκατοντάδες τουρίστες με τις φωτογραφικές μηχανές στα χέρια περιμένουν αυτό το λεπτό, απόλυτης ελληνικής ομορφιάς. Είναι η στιγμή που ήλιος συναντά την θάλασσα και το θέαμα πραγματικά μοναδικό. Είναι αυτή η στιγμή που ορκίζεσαι μέσα σου, πως θα επιστρέψεις γιατί η Σαντορίνη δεν είναι ποτέ αρκετή…  

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

0 shares