Ένα σχολείο για την Θάλεια

Αυτές τις μέρες, λίγο πριν φύγω για την περιοδεία με την παράσταση «Γοργόνες και Μάγκες», ανάμεσα στα διάφορα άλλα πράγματα που φροντίζω, κυρίαρχη θέση έχει η διαδικασία επιλογής παιδικού σταθμού για την Θάλεια. Το πρώτο σχολείο ενός παιδιού, όσο τραβηγμένο κι αν ακούγεται, θεωρώ ότι είναι από τα πιο σημαντικά, αν όχι το σημαντικότερο!

Αν αναλογιστούμε ότι ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου ολοκληρώνεται στα πρώτα 5 χρόνια της ζωής του, όπου μπαίνουν τα ισόβια θεμέλια του οικοδομήματος που λέγεται «προσωπικότητα» με την οποία πρέπει να πορευτεί και να αντιμετωπίσει τη ζωή, καταλαβαίνουμε γιατί η επιλογή ενός σωστού παιδικού σταθμού/νηπιαγωγείου, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία!

Η έρευνά μου λοιπόν, ρωτώντας και μαθαίνοντας, κατέληξε σε 3 σχολεία τα οποία επισκέφτηκα όλα μαζί με την Θάλεια (έχουν αλάνθαστο κριτήριο τα μικρά παιδάκια!) και τον Μιχάλη (καλό θα είναι να παίρνει κι ο μπαμπάς μέρος σ’ αυτή τη διαδικασία…) και προκειμένου να σας διευκολύνω αλλά και να μοιραστώ μαζί σας και τη δική μου αγωνία, σας παραθέτω τα κριτήρια που έθεσα για αυτή μου την απόφαση:

1.Απόσταση:

Το να είναι το σχολείο κοντά στο σπίτι, δεν είναι απλώς θέμα διευκόλυνσης και άμεσης δράσης στην περίπτωση που κάτι συμβεί αλλά και καθημερινής αποφυγής της ταλαιπωρίας μέσα στο αυτοκίνητο ή το πούλμαν, για το μικρό παιδάκι, ιδίως τις ώρες αιχμής.

2. Εκπαιδευτικό σύστημα:

Πόση σημασία δίνουν στα συναισθήματα, πόση στη γνώση, πώς ισορροπούν αυτά τα δυο, πώς θέτουν τα περίφημα «όρια» (τα οποία βεβαίως ξεκινούν και συνεχίζονται στο σπίτι…), πώς δομούν τον χαρακτήρα του παιδιού κι αν καταφέρνουν να τον διακρίνουν, είναι μερικές από τις ερωτήσεις που πρέπει να γίνουν στους δασκάλους!

3.Τρόπος εκμάθησης:

Πώς μαθαίνουν τα παιδιά, παίζοντας, χορεύοντας, τραγουδώντας, κάνοντας κατασκευές; Πόσο παίζουν έξω, σε επαφή με την φύση και στοιχεία όπως το χώμα και το νερό; Ιδίως για τα παιδιά της πόλης, είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεται ο χρόνος του σχολείου εντός κι εκτός αίθουσας (η οποία πρέπει πάντα να αερίζεται!), χειμώνα-καλοκαίρι, με ζέστη και με κρύο!

4.Ξένη γλώσσα:

Κατά τη γνώμη μου, οι ξενόγλωσσοι παιδικοί σταθμοί, είναι ό,τι καλύτερο για να ξεμπερδεύει το παιδί με μια δεύτερη γλώσσα. Μέχρι τα 5 του, την έχει μάθει φαρσί!!!

5.Αντιμετώπιση στις αρρώστιες:

Μείζον θέμα!! Τον πρώτο χρόνο που το παιδί πάει σχολείο, μέχρι να ισχυροποιηθεί το ανοσοποιητικό του, αρρωσταίνει έτσι κι αλλιώς, συχνά. Όμως, από αυτό μέχρι να είναι συνεχώς άρρωστο, υπάρχει μια απόσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί τα σχολεία δέχονται τα παιδάκια που είναι άρρωστα ή αρρωσταίνουν μέσα στην ημέρα και δεν ειδοποιούν τους γονείς να τα απομακρύνουν μέχρι να γίνουν καλά! Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι υπάρχουν και παιδάκια που δεν έχουν κάνει ούτε τα βασικά εμβόλια (τα οποία είναι πιο επιρρεπή στις ασθένειες από τα εμβολιασμένα) παρόλο που δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, καταλαβαίνουμε τι φαύλος κύκλος δημιουργείται…

6.Συνεργασία με τους γονείς:

Το σπίτι και το σχολείο είναι τα δυο βασικά περιβάλλοντα του παιδιού και οφείλουν τα συνεργάζονται ώστε ό,τι χτίζει το ένα, να μην το γκρεμίζει το άλλο. Οι δάσκαλοι πρέπει να καταλαβαίνουν τους γονείς και οι γονείς πρέπει να είναι πιο δεκτικοί σε παρατηρήσεις και υποδείξεις των δασκάλων. Ο δάσκαλος, συνήθως, δε γνωρίζει καλύτερα το παιδί μου από μένα αλλά σίγουρα έχει περισσότερη εμπειρία από παιδιά, ιδίως αν είναι και ο ίδιος γονιός.

Το σπίτι και το σχολείο είναι τα δυο βασικά περιβάλλοντα του παιδιού και οφείλουν τα συνεργάζονται ώστε ό,τι χτίζει το ένα, να μην το γκρεμίζει το άλλο.

7.Ψυχολόγος(!):

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Η παρουσία ενός εξειδικευμένου σε παιδιά ψυχολόγου, μπορεί να σου λύσει τα θέματα και τις απορίες σχετικά με το φέρσιμο του παιδιού σου αφού υπάρχει το πλεονέκτημα ότι το βλέπει κάθε μέρα.

Γνωρίζω ότι με κάποια από τα παραπάνω συμφωνείτε και με κάποια διαφωνείτε. Αυτές είναι οι δικές μου απόψεις και σε καμία περίπτωση δε θέλω να τις επιβάλω σε κανέναν! Ο εποικοδομητικός διάλογος πάντα είναι χρήσιμος και θα χαρώ να τον έχουμε.

Ζέτα

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 shares