Sex Toys: Τι πρέπει να προσέξεις πριν τα αγοράσεις

Το σημερινό μας θέμα δεν χρειάζεται ιδιαίτερο πρόλογο ούτε και συστάσεις. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στάθηκε μια καλή αφορμή για να αγγίξουμε ένα θέμα, το οποίο όσο κι αν είναι βγαλμένο από τη ζωή, αποτελεί για πολλούς ακόμα ταμπού. Προφανώς και πρόκειται για κάτι που δύσκολα συζητιέται, πόσο μάλλον να γράψει κάποιος για αυτό… Τα στοιχεία είναι πολλές φορές ελλιπή, όπως άλλωστε και η σεξουαλική αγωγή στη χώρα μας.

Δεν θα σταθώ στο τι μπορεί ο καθένας να πιστεύει για τα Sex Toys γιατί τότε δεν θα έγραφα ποτέ το συγκεκριμένο κείμενο. Θα σταθώ μόνο στο γεγονός πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών τα επιλέγουν και πως καλό είναι να είναι τουλάχιστον επαρκώς ενημερωμένοι.

Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι να αγοράσεις κάποιο sex toy, είτε για σένα είτε για τον/τη σύντροφό σου, τότε ξεκίνα επιλέγοντας ένα ερωτικό παιχνίδι, το οποίο θα είναι ασφαλές και ελεγμένο ως προς τα υλικά κατασκευής του.

Προσοχή στη χημική σύνθεση!

Κάποια ερωτικά παιχνίδια περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές προς το δέρμα και ενδέχεται να προκαλέσουν ευαισθησία, ερυθρότητα, φαγούρα και αίσθηση έντονου καψίματος. Η πιο γνωστή από αυτές που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των ερωτικών παιχνιδιών είναι οι φθαλικές ενώσεις. Πρόκειται για χημικές ουσίες που συμβάλλουν στη συγκόλληση και την αύξηση της ευκαμψίας του πλαστικού και συνήθως βρίσκονται στο καουτσούκ από το οποίο είναι κατασκευασμένα αρκετά φθηνά sex toys. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι φθαλικές ενώσεις έχουν αποτελέσει αντικείμενο ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις έχει συνδεθεί με προβλήματα γονιμότητας, καρκίνου του μαστού, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, άσθματος, νευροαναπτυξιακών προβλημάτων, προβλημάτων συμπεριφοράς, διαταραχών φάσματος αυτισμού και ADHD.

Άλλες χημικές ουσίες που πρέπει να προσέξουμε περιλαμβάνουν το χλωριούχο τιμεθυλένιο, τη φαινόλη, το δισουλφίδιο του άνθρακα, το τολουόλιο και το άδμιο. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα ενώ μπορεί να επηρεάσουν και το έμβρυο μιας γυναίκας που είναι έγκυος ή θηλάζει.

Επίσης, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ως προς τα υλικά και τις βαφές που χρησιμοποιούνται, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα τοξικές και επιβλαβείς αν δεν είναι κατάλληλες για τη συγκεκριμένη χρήση.

Δυστυχώς, είναι αρκετά σύνηθες οι συσκευασίες των sex toys που κυκλοφορούν στην αγορά να αναγράφουν “χωρίς φθαλικό” ενώ περιέχουν άλλα επικίνδυνα υλικά και χημικές ουσίες όπως αυτές που προαναφέρθηκαν. Είναι, επομένως, σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία προκειμένου να περιορίσετε κατά το μέγιστο δυνατό τις πιθανότητες δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ένα πρακτικό τέχνασμα για τον έλεγχο μη ασφαλών υλικών είναι η δοκιμή οσμής. Εάν ένα προϊόν έχει έντονη οσμή, τότε αυτό συνιστά έναν αρκετά αξιόπιστο δείκτη ότι χρησιμοποιήθηκαν φθηνά, μη ασφαλή υλικά για την κατασκευή του.

 

Πόσο πορώδες είναι;

Τα σεξουαλικά παιχνίδια που είναι πορώδη, λόγω της υφής τους, ευνοούν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Τα βακτήρια ευδοκιμούν σε αυτά τα μέρη επειδή δεν μπορούν να αποστειρωθούν σωστά και διατηρούν την υγρασία και τη θερμότητα. Αν, λοιπόν, επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα πορώδες ερωτικό παιχνίδι, χρησιμοποιήστε το πάντα με προφυλακτικό.

Τα μη πορώδη ερωτικά παιχνίδια είναι πιο μαλακά και πιο λεία ενώ είναι και ανθεκτικά στο νερό. Αυτά τα υλικά αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηριδίων επειδή μπορούν να καθαριστούν σωστά και να αποστειρωθούν, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες υγιεινής που αναγράφονται στη συσκευασία τους.

 

Ποια υλικά να αποφύγεις

Jelly: Πρόκειται για ένα προσιτό υλικό που χρησιμοποιείται για να κάνει τα ερωτικά παιχνίδια να μοιάζουν πιο ρεαλιστικά. Περιέχει όμως φθαλικές ενώσεις.

Καουτσούκ: Είναι ένα υλικό λάτεξ που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή δονητών. Έχει μια αρκετά έντονη και ιδιαίτερη οσμή και συχνά προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Αν επιλέξετε ένα ερωτικό παιχνίδι κατασκευασμένο από καουτσούκ, βεβαιωθείτε ότι το χρησιμοποιείτε πάντα με προφυλακτικό καθότι είναι πορώδες.

PVC και βινύλιο: Πρόκειται για πολύ φθηνά υλικά που περιέχουν φθαλικές ενώσεις και χρησιμοποιούνται συνήθως για να γίνουν τα ερωτικά παιχνίδια πιο μαλακά και πιο προσιτά από οικονομικής απόψεως.

 

Ποια υλικά να προτιμήσεις

Σιλικόνη: Η σιλικόνη χρησιμοποιείται συνήθως για να κάνει τα sex toys πιο ευλύγιστα και ρεαλιστικά. Είναι πιο ακριβή ως υλικό επειδή είναι πιο ανθεκτική ενώ δεν περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες.

 

Related image

Ανοξείδωτο ατσάλι: Ένα υλικό που όχι μόνο είναι sexy και εντυπωσιακό στην εμφάνιση αλλά και καθαρίζεται εύκολα, αφού δεν είναι πορώδες. Αν και είναι αρκετά πιο ακριβά σε σχέση με τα παιχνίδια σιλικόνης, τα συγκεκριμένα sex toys είναι ιδανικά για ζευγάρια που τους αρέσει το temperature play, καθότι ψύχονται ή θερμαίνονται κάνοντας τη σεξουαλική επαφή ακόμα πιο παιχνιδιάρικη. Η διαφορά μεταξύ των sex toys που κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι συγκριτικά με τα αντίστοιχα από απλό γυαλί είναι ότι μπορούν να ψυχθούν ή να θερμανθούν πριν την ερωτική πράξη ενώ διατηρούν τη θερμοκρασία τους για πολύ περισσότερη ώρα. Πολλά ζευγάρια προτιμούν να έχουν ένα ζεστό και ένα κρύο sex toy και να τα εναλλάσσουν κατά τη διάρκεια της επαφής.

Αλουμίνιο: Ένα ασφαλές και αρκετά οικονομικό υλικό που προτιμάται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία των sex toys. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρωματίζονται με βαφές σε μορφή πούδρας, οι οποίες είναι ασφαλείς και φιλικές προς το δέρμα. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις όποτε χρειάζεται να είσαι σε επαγρύπνηση!

Γυαλί: Ένα ιδιαίτερα σκληρό και ανθεκτικό υλικό που καθαρίζεται εύκολα και προτιμάται για την κατασκευή ερωτικών παιχνιδιών καθότι είναι αρκετά προσιτό οικονομικά. Το απλό γυαλί αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του πυριτίου (SiO2) ή από κοινή άμμο, με προσθήκη ανθρακικού ασβεστίου. Είναι αρκετοί εκείνοι που το προτιμούν καθότι, αν και σκληρό, είναι πολύ λείο ενώ έχει την ιδιότητα να προσαρμόζεται στη θερμοκρασία του σώματος. Ωστόσο, είναι ακατάλληλο για τεχνητή ψύξη ή θέρμανση σε αντίθεση με το Pyrex ή το ατσάλι.

Pyrex (Borosilicate glass): Πρόκειται για ένα υλικό πολύ σκληρό και πολύ ισχυρότερο από το κανονικό γυαλί με υψηλή αντοχή στη θερμότητα. Αρχικά εφευρέθηκε με σκοπό να κατασκευάσει ισχυρότερο, ανθεκτικό στη θερμότητα γυαλί.Τα sex toys που κατασκευάζονται από pyrex είναι συνήθως πιο ακριβά από τα αντίστοιχα που κατασκευάζονται από απλό γυαλί, αλλά οι θερμικές ιδιότητες και η αντοχή του υλικού αυτού στη θερμότητα μπορούν να ανάψουν φωτιές προσφέροντας στο ζευγάρι τη δυνατότητα για πολλούς πειραματισμούς και ατελείωτα παιχνίδια. Είναι ιδανικό για την κατασκευή ερωτικών παιχνιδιών επειδή δεν είναι ούτε πορώδες ούτε τοξικό, δεν προκαλεί αλλεργίες ή ερεθισμούς και καθαρίζεται πολύ εύκολα. Ωστόσο, αν και είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εάν θελήσεις να μεταβάλλεις τη θερμοκρασία του από ζεστό σε κρύο. Η απότομη αλλαγή ενώ είναι ακόμα ζεστό μπορεί να προκαλέσει ρωγμές ή ακόμα και να το κάνει να σπάσει. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει δηλαδή και με τα μαγειρικά σκεύη που είναι κατασκευασμένα από Pyrex.

 

*Πηγή πληροφοριών: mindbodygreen.com

 

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

2 shares