Stop hacking! Be alert!!

Πριν από μια βδομάδα, έπεσα θύμα ληστείας στο διαδίκτυο. Από την περασμένη Παρασκευή, ο λογαριασμός μου στο Instagram έχει «χακαριστεί» από μια καλά οργανωμένη ομάδα επίδοξων ληστών που εδρεύει στην Τουρκία και δρα αθόρυβα και αποτελεσματικά εξαφανίζοντας την ηλεκτρονική μου υπόσταση, εκβιάζοντάς με και ζητώντας πολλά χρήματα προκειμένου να μου την ξαναδώσουν.

Το σοκ , όσο κι αν δεν το πίστευα, ήταν μεγάλο! Το Instagram για μένα, εκτός από μέσο ψυχαγωγίας, είναι και εργαλείο δουλειάς αφού το χρησιμοποιώ για την ενημέρωση και διάδοση πληροφοριών που έχουν να κάνουν με τη φύση της εργασίας μου. Πέρα όμως από αυτό, αυτή καθαυτή η πράξη της κλοπής προσωπικών δεδομένων, ακόμα κι αν αυτά είναι εντελώς δημοσιοποιημένα, ακόμα κι αν είναι πράξη που δεν εμπεριέχει φυσική παρουσία, με αφήνει άφωνη και ταυτόχρονα εξοργισμένη!

Το φαινόμενο, βεβαίως, είναι συχνό. Όλοι έχουμε κάποιον που του έχει συμβεί κάτι ανάλογο, που έχει μια ιστορία απάτης να διηγηθεί, που έχει αντιμετωπίσει ψεύτικα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή , το χειρότερο, έχει δώσει εν αγνοία του στοιχεία των τραπεζικών του λογαριασμών με αποτέλεσμα να χάσει σημαντικά χρηματικά ποσά! Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι πολλές και σε μεγάλη ποικιλία, οργανωμένες δε σε τέτοιον βαθμό που δεν πάει το μυαλό ούτε του πιο υποψιασμένου ότι πρόκειται για απάτη!

Οι περισσότεροι πλέον έχουμε μια διαδικτυακή ζωή, που ακολουθεί ή περιγράφει την κανονική μας ζωή γι’ αυτό και θέλει πολλή προσοχή και τεράστια ενημέρωση γύρω, όχι μόνον από την προστασία της, αλλά και την ίδια τη χρήση της. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα social media όπως λέμε, έχουν εισβάλει στην ζωή μας τα τελευταία χρόνια σαν ανεμοστρόβιλοι και μας έχουν παρασύρει σε τέτοιο βαθμό, που θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία της καθημερινότητάς μας.

Το fb έχει 1,9 δισ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες και κάτι λιγότερο από 1 δισ έχει το Instagram και 350 εκατομμύρια. το Τwitter και μέσω μιας χορηγούμενης διαφήμισης μπορεί κάποιος να διαφημίσει τη δουλειά του αυτόματα και πολύ γρήγορα με χαμηλό κόστος.

Πόσο όμως γνωρίζουμε τι είναι και κυρίως, τι πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην βρεθούμε εκτεθειμένοι στην ανυπολόγιστη δύναμη τους;

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία κατέφυγα από την αρχή που μου συνέβη αυτό και προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί προκειμένου να έχω τη μικρότερη δυνατή ζημιά, παραθέτει κάποιες πληροφορίες που αξίζουν την προσοχή μας.

  • Καταρχάς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κυρίως αμερικάνικες ιδιωτικές εταιρείες που λειτουργούν με τους δικούς τους όρους χρήσης ,οπότε οποιοσδήποτε θέλει να δημιουργήσει κάποιον λογαριασμό σε αυτά θα πρέπει να συμφωνήσει με τους όρους αυτούς (πόσοι από εμάς τους διαβάζουμε προσεκτικά;).

 

  • Δύο από τους γνωστότερους όρους είναι ότι για να δημιουργήσει κάποιος λογαριασμό θα πρέπει να υπερβαίνει το 13ο έτος ηλικίας (πόσο εφαρμόζεται άραγε;;) και ο δεύτερος, πιο γνωστός, όρος είναι ότι όταν ανεβάζουμε μια φωτογραφία, αυτόματα αυτή παύει να μας ανήκει, χάνει την ιδιωτικότητά της και γίνεται δημόσια!

 

  • Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι αναρτούμε γιατί αυτό μένει για πάντα. Ακόμα κι αν εμείς διαγράψουμε την ανάρτηση, εάν το μετανιώσουμε, αυτή έχει αποθηκευτεί στους σκληρούς δίσκους της εκάστοτε εταιρείας. Χώρια που και κάποιος άλλος χρήστης μπορεί να την κρατήσει μέσω screenshot…

 

  • Καταλαβαίνουμε, επίσης, πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε σχετικά με τη λειτουργία του check in, γιατί δηλώνει σε πραγματικό χρόνο το που βρισκόμαστε. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει κατά καιρούς κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αφού πολλοί άνθρωποι έχουν πέσει θύματα κανονικής ληστείας στο σπίτι τους, εφόσον οι επίδοξοι εγκληματίες γνώριζαν ότι δεν ήταν εκτός αυτού!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Καταρχάς να ενημερωθούμε από έγκυρες πηγές!

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οργανώνει ομιλίες σε σχολεία για να έχουν τα παιδιά μας, οι πιο ενεργοί χρήστες του διαδικτύου και τα πρώτα και καλύτερα υποψήφια θύματα, τις κεραίες τεντωμένες σχετικά με την ασφαλή χρήση του!

Έπειτα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ισχυρούς κωδικούς ασφαλείας (password) που να περιλαμβάνουν γράμματα, νούμερα και σύμβολα ενώ θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε και τη γεννήτρια κωδικών (two step verification) στους επίμαχους λογαριασμούς, πράγμα που θα τους καταστήσει πιο ασφαλείς.

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος! Βέβαια, αυτό που ισχύει στην περίπτωση μου είναι το «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα», αλλά ποτέ δεν είναι αργά και καμιά φορά πρέπει να την πάθεις ο ίδιος για να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις από εδώ και στο εξής.

Αυτό όμως που ξέρω καλά, είναι ότι κάθε πρόβλημα έχει την λύση του αρκεί να το καταγγέλλεις και να ζητήσεις βοήθεια!

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαθέτει τηλεφωνικό κέντρο, το 11188 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση για τους πολίτες καθώς και τις σελίδες Cyberalert και Cyberkid στο fb, Cyberalert στο Instagram και Cyberalert στο Twitter.

Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε εμάς και τα παιδιά μας από την κακή πλευρά του διαδικτύου, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους που παραμονεύουν και καταγγέλλοντας τις εγκληματικές ενέργειες, χωρίς να φοβόμαστε!

Το δικό μου πάθημα, ας γίνει μάθημα κι όχι μόνο σε μένα…

Ζέτα

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 shares