Συγκλονιστικά ντοκουμέντα στο Μάτι. Οι κάτοικοι εκλιπαρούσαν για βοήθεια.

23 Ιουλίου του 2018, μια ημερομηνία που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ. Η μέρα που έχει χαραχθεί στη μνήμη μας με 102 ανθρώπους να βρίσκουν τραγικό θάνατο. Ηχητικά ντοκουμέντα και αποκαλύψεις ξυπνούν τις μνήμες από εκείνη τη μαύρη Δευτέρα. Αποδείξεις πως τίποτε δεν λειτούργησε σωστά και η χώρα έζησε μια από τις χειρότερες ημέρες της ιστορίας της.

Με μία απίστευτη δημοσιογραφική έρευνα του Αλέξη Παπαχελά, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ παρουσιάζει βήμα προς βήμα όλα όσα έγιναν τελικά στο Μάτι.

Ήταν το απόγευμα μιας ζεστής Δευτέρας του Ιουλίου. 23/07/2018 έδειχνε το ημερολόγιο και μια φωτιά στο Νταού Πεντέλης είχε σημάνει συναγερμό. Τίποτα δεν προμήνυε την καταστροφή που ερχόταν.

Φωτιά και στην Κινέττα, φωτιά στη συνέχεια και στο Μάτι.

Στην εκπομπή που παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης, 02.05.2019, ο ΣΚΑΪ, παρουσιάστηκαν πολλά ηχητικά ντοκουμέντα από την Πυροσβεστική και όχι μόνο.

Συγκλονιστικά ντοκουμέντα, με κατοίκους να εκλιπαρούν για βοήθεια, να ρωτούν «γιατί μας έχετε ξεχάσει;» και το τηλεφωνικό κέντρο, που βρέθηκε μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία, να συστήνει υπομονή και κουράγιο.

Ντοκουμέντα αγωνίας με συνομιλίες Πυροσβεστών και Αστυνομικών με τα κέντρα τους και το Συντονιστικό Κέντρο, οι οποίοι γρήγορα αντιλήφθηκαν το μέγεθος της καταστροφής. Οι πυροσβέστες ούρλιαζαν πως η φωτιά πέρασε την Μαραθώνος και το Κέντρο έλεγε πως έχουν εντολή να μην στείλουν ελικόπτερα.

Ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως… τίποτα δεν λειτούργησε σωστά. Πως σε κομβικά σημεία της μοιραίας ημέρας, η Πυροσβεστική έκανε λάθος εκτιμήσεις, τόσο για την πορεία της φωτιάς, όσο και για το τι μπορεί να ακολουθούσε. Πως όλα πήγαν λάθος, πως η ασυνεννοησία κυριάρχησε…

«Εάν δεν κάνετε ένα θαύμα, να σηκώσετε όλα τα εναέρια μέσα. Θα καούν δύο πόλεις. Δεν αντιμετωπίζεται!”, ακούγεται σε μια συνομιλία.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως τα εναέρια γιατί αν η φωτιά περάσει τη χαράδρα, δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα«, ακούγεται σε μια άλλη.

Υπάρχει μια συνομιλία, στην οποία αναφέρεται το εξής: «Έχει νεκρούς και δεν τους ανακοινώνουν«. Ένα κομμάτι της τραγωδίας στο Μάτι που αποτέλεσε και πεδίο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται εδώ πως αργά το βράδυ της «αποφράδας» Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων από μία σειρά κορυφαίων υπουργών. Τίποτα δεν αναφέρθηκε για νεκρούς, παρόλο που η ώρα ήταν περασμένη και τους επόμενους μήνες υπήρχαν αναφορές πως οι υπεύθυνοι γνώριζαν για νεκρούς ήδη από το απόγευμα.

Η πρώτη επιβεβαίωση από κυβερνητικά χείλη, ήρθε περίπου στις 02.00 τα ξημερώματα, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοίνωσε ενώπιον δημοσιογράφων πως «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει τους 20».

Την ίδια ώρα, σε άλλο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη Ζούγκλα! Καίγονται αμάξια με κόσμο!»

Πηγή: ΣΚΑΙ

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

0 shares