Σύμη: Χρώμα και μαγεία!

Στα Δωδεκάνησα υπάρχει ένα μικρό νησί, που πήρε το όνομα μιας νύμφης. Λένε πως ο Ποσειδώνας θαμπώθηκε από την ομορφιά της, γι’ αυτό και την έκανε αμέσως γυναίκα του. Καθώς το σκάφος μπαίνει στο λιμάνι ένας πίνακας ζωγραφικής ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σου. Λιτή και αρχοντική. Σπίτια βαμμένα με έντονα, ζεστά χρώματα, χτισμένα αμφιθεατρικά στα βουνά, συνθέτου έναν από τους μεγαλύτερους νεοκλασικούς οικισμούς της Ελλάδας. Είναι εκείνη η στιγμή που καταλαβαίνεις, γιατί ο Ποσειδώνας ερωτεύτηκε την Σύμη, με την πρώτη ματιά.   

Ο Όμηρος έγραψε στην Ιλιάδα πως ο Νηρέας, βασιλιάς της Σύμης έφτασε στην Τροία με τα πιο γρήγορα πλοία. Από τότε υπήρχε η φήμη πως οι κάτοικοι του νησιού ήταν ξακουστοί καραβομαραγκοί. 

Η πόλη της Σύμης αποτελείται από δύο οικισμούς. Την Άνω Σύμη, το Χωριό, που απλώνεται ως την κορυφή του λόφου αλλά και τον Γιαλό το υπέροχο μικρό λιμάνι του νησιού. Και οι δύο οικισμοί έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι γι’ αυτήν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τα υπέροχα χρώματα. 

Σύμφωνα με την μυθολογία σ’ αυτή την μικρή κουκίδα του Ελληνικού χάρτη γεννήθηκαν οι τρεις Χάριτες. Η Αγλαΐα, η Ευφροσύνη και η Θάλεια ήταν οι θεές της γοητείας, της ομορφιάς και της φύσης.

Σε έναν απάνεμο όρμο του νησιού. Στον Πάνορμο της Σύμης. Η ενέργεια στον χώρο είναι διαφορετική. Στην ιστορική μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, οι πιστοί σε κάθε λειτουργία νιώθουν την παρουσία του Αρχάγγελου. 

Στα τέλη του 1700, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, εμφανίζεται σε όνειρα και οράματα πιστών σε όλη την Ευρώπη. Οι πιστοί εκπληρώνουν την επιθυμία του και χτίζουν 7 μοναστήρια από την Κορνουάλλη μέχρι την Ιερουσαλήμ. Χρόνια μετά, ιστορικοί θα διαπιστώσουν πως τα μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στον Αρχάγγελο, σχηματίζουν μία ευθεία γραμμή στο χάρτη και έχουν 1000 χιλιόμετρα απόσταση το ένα από το άλλο. 

Χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο, στις πιο δύσκολες στιγμές τους, τότε που οι γιατροί σηκώνουν τα χέρια… κλείνουν σε ένα μπουκάλι μια προσευχή, μια παράκληση και ζητούν από τον Πανορμίτη να το οδηγήσει στο Μοναστήρι του στην Σύμη. Λίγο καιρό μετά παίρνουν την απάντηση από το Μοναστήρι… ο Αρχάγγελος έκανε το θαύμα του. 

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

0 shares