4 ερωτήσεις για το ταμπόν

Ήρθε το καλοκαίρι! Όλα είναι πιο λαμπερά και ξέγνοιαστα. Τι γίνεται όμως τις δύσκολες μέρες του μήνα;  Εκείνο το σαββατοκύριακο που έχει προγραμματιστεί η εκδρομή που τόσο περιμένατε, θα αγναντεύετε θλιμμένη τη θάλασσα; Ασχολείστε με την κολύμβηση συστηματικά ή έχετε έναν σημαντικό αγώνα; Υπάρχει εναλλακτική; Ναι, ευτυχώς υπάρχει το ταμπόν που θα σας δώσει τη λύση! Εδώ θα βρείτε τις 4 πιο συχνές απορίες σχετικά με τη χρήση του.

1. Μπορώ να κολυμπάω με το ταμπόν;

Το ταμπόν είναι μια επιλογή υγιεινής για τις δύσκολες μέρες, που αν χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι πολύ χρήσιμο και ασφαλές. Η χρήση του σας δίνει  ευχέρεια κινήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου, που δεν θα είχατε με τη χρήση της κλασικής σερβιέτας. Έχετε τη δυνατότητα να απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες, όπως η γυμναστική και το κολύμπι, ενώ οι ερεθισμοί που μπορεί να προκαλέσει είναι σπάνιοι. Μπορείτε, λοιπόν, να μπείτε στη θάλασσα ή στην πισίνα με το ταμπόν, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα: Το ταμπόν, εκτός από το αίμα της περιόδου, απορροφά και το νερό από τη θάλασσα ή την πισίνα στην οποία θα κολυμπήσετε. Συνεπώς, από ένα σημείο και μετά, είναι άχρηστο και σας επιβαρύνει. Γι αυτό πρέπει να το αλλάζετε συχνά, και να μη μένετε στο νερό για περισσότερο από μία ώρα.

 2. Είναι υγιεινό ή όχι να χρησιμοποιεί μια γυναίκα ταμπόν;

Η χρήση του ταμπόν πάντα συνοδεύεται και από διάφορους φόβους και προβληματισμούς στη γυναίκα.

Αν χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο, είναι απίθανο να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

Πρέπει να αλλάζεται τακτικά (κάθε 2-3 ώρες), -ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες που υπάρχει μεγαλύτερη ροή- και να μην ξεχνάτε να το αφαιρείτε πριν από τον ύπνο. Εάν το ταμπόν παραμείνει μέσα στον κόλπο για μεγαλύτερο διάστημα από όσο χρειάζεται, υπάρχει ο κίνδυνος να δώσει βάση για την ανάπτυξη βακτηριδίων (όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος), που σε παραμελημένες και σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση του συνδρόμου τοξικού σοκ, που είναι κατάσταση πολύ επικίνδυνη για τη ζωή. Ευτυχώς αυτό είναι ιδιαίτερα σπάνιο, και με τη σωστή χρήση του ταμπόν είναι αδύνατον να συμβεί.

3. Από ποια ηλικία μπορεί μια γυναίκα να χρησιμοποιεί ταμπόν;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις γυναίκες μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

 4. Μπορεί ένα ταμπόν να χαθεί «μέσα μου»;

Πολλά κορίτσια ανησυχούν μήπως το ταμπόν «χαθεί» μέσα τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι απλά αδύνατο. Όταν εισάγετε ένα ταμπόν, μένει στον κόλπο. Η μόνη άλλη έξοδος είναι διαμέσου του τραχήλου της μήτρας, στην κορυφή του κόλπου, αλλά το στόμιο του τραχήλου είναι πολύ μικρό για να χωρέσει το ταμπόν. Όλα τα ταμπόν έχουν ένα κορδονάκι στην άκρη τους, το οποίο παραμένει έξω από το σώμα σας, για την εύκολη αφαίρεσή τους οποιαδήποτε στιγμή. Τα ταμπόν είναι αποτελεσματικά και πρακτικά διότι δεν μπορείτε να τα αισθανθείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αυτό όμως το πλεονέκτημα καθίσταται εύκολα και μειονέκτημα, καθώς ενδέχεται να βάλετε κάποιο ταμπόν, ξεχνώντας να αφαιρέσετε το προηγούμενο. Στην περίπτωση αυτή το προηγούμενο ταμπόν συμπιέζεται και «σφηνώνει» στην κορυφή του κόλπου και είναι δύσκολο να το αφαιρέσετε μόνη σας. Τότε πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια του γυναικολόγου σας. Επίσης, πρέπει να το αφαιρέσετε σε περίπτωση που δείτε δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις ή πόνο στην κοιλιά.

Ηλίας Ι. Χιντιπάς, MD, MSc, PhD

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

50 shares