Ταξιδεύοντας αεροπορικώς με παιδί

Τα αεροπορικά ταξίδια με παιδιά, μπορούν να αποτελέσουν μια μοναδική, μια πρωτόγνωρη και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εμπειρία, τόσο για εκείνα όσο και για τους γονείς. Οι ερωτήσεις θα πέφτουν βροχή, ειδικά αν πρόκειται για την πρώτη τους πτήση, οπότε προετοιμαστείτε καταλλήλως για παν ενδεχόμενο αλλά και για να λύσετε κάθε τους απορία! Και όταν λέμε προετοιμασία, εννοούμε όλα τα παρακάτω:

 • Κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης, προκειμένου να μη βουλώσουν τα αυτάκια του παιδιού σας, μπορείτε να του δώσετε να μασάει μια τσίχλα ή να πίνει νερό ή χυμό. Μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού, ενδέχεται τα αυτάκια του να παραμείνουν βουλωμένα για κάποιο χρονικό διάστημα κι εκείνο να σας παραπονεθεί για βουητά ή ότι ακούει τη φωνή του. Είναι φυσιολογικό να συμβεί ειδικά τις πρώτες φορές!

 

 • Κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης, τα μεγαλύτερα παιδάκια αλλά και εσείς, αποφύγετε να κλείσετε τη μύτη σας γιατί αυτό αυξάνει σημαντικά το βούλωμα των αυτιών αλλά τις πιθανότητες τραυματισμού του τυμπανικού υμένα.

 

 • Πάρτε μερικά μικρά, καινούργια παιχνίδια μαζί σας. Είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι απασχολημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης. Κάποιοι γονείς επιλέγουν να δίνουν στα παιδιά τους «μικρές εκπλήξεις» ανά τακτά διαστήματα ώστε να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους και να μη βαριούνται. Τα διάφορα ηλεκτρονικά gadgets, όπως τα DVD player ή τα iPad, αν και δεν είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος απασχόλησης για τα παιδιά, στην προκειμένη μπορούν να κάνουν θαύματα.

 

 • Αποφύγετε τα γλυκά γιατί θα τους δημιουργήσετε αίσθημα πείνας όπως αντιστοίχως και τα αλμυρά τρόφιμα γιατί θα διψάσουν και στη συνέχεια θα σας ζητάνε νερό και τουαλέτα.

 

 • Μιλήστε στα παιδιά σας. Περιγράψτε τους όλη τη διαδικασία του ταξιδιού από τη στιγμή της μετάβασης στο αεροδρόμιο μέχρι και την άφιξη στον προορισμό σας. Συζητήστε μαζί τους για τη συμπεριφορά που θέλετε να έχουν στο αεροπλάνο αλλά και τους λόγους που αυτή είναι απαραίτητη. Τα παιδιά τείνουν να είναι πιο ήρεμα και ήσυχα όταν γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί.

 

 • Πολλές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν στους μικρούς επιβάτες διαφημιστικά δώρα ή kit δημιουργικής απασχόλησης όπως μπλοκ ζωγραφικής με ξυλομπογιές, παιχνίδι μνήμης με κάρτες, τετράδιο με quiz κλπ. Ωστόσο, μην επαναπαυθείτε σε αυτό γιατί συχνά αυτού του είδους οι παροχές διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία ή μπορεί ακόμα και να περιοριστούν για λόγους κόστους της εκάστοτε αεροπορικής. Με λίγα λόγια, μη θεωρήσετε τίποτα δεδομένο και φροντίστε να έχετε εσείς μαζί σας όλα εκείνα που μπορούν να κάνουν το ταξίδι του παιδιού σας δημιουργικό κι ευχάριστο.

Λίστα με τα απαραίτητα αν ταξιδεύετε με παιδί (2-12 ετών):

 • Ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήριο, ταυτότητα, πιστοποιητικό γεννήσεως, Visa και άδεια παραμονής ανάλογα με τον προορισμό σας)
 • Μια ζακέτα και ένα ζευγάρι κάλτσες
 • Το αγαπημένο του βιβλίο
 • Snacks και νερό/χυμό για την ώρα της πτήσης
 • Παιχνίδια που θα το κρατήσουν απασχολημένο
 • DVD player ή tablet με φορτωμένα βίντεο ή παιχνίδια (απαραιτήτως με λειτουργία πτήσης)

Ασυνόδευτα παιδιά

Γίνεται το παιδί μου να ταξιδέψει μόνο του με αεροπλάνο;

Φυσικά! Σας το λέω από προσωπική εμπειρία καθότι ως παιδί διένυσα αμέτρητα χιλιόμετρα ανάμεσα στα σύννεφα ταξιδεύοντας ασυνόδευτη, περνούσα υπέροχα παρέα με τις αεροσυνοδούς και δε φοβήθηκα ποτέ! Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν ειδική υπηρεσία για τα ασυνόδευτα παιδιά, επιτρέποντας σε ανήλικα άτομα από 5 έως 12 ετών να ταξιδεύουν με ασφάλεια, όταν δεν συνοδεύονται από τους γονείς/κηδεμόνες τους. Η χρήση της υπηρεσίας είναι υποχρεωτική σε τέτοιες περιπτώσεις και παρέχεται με έξτρα κόστος εφόσον το ζητήσετε κατά τη διάρκεια της κράτησής σας. Θα χρειαστεί να δηλώσετε το όνομα, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του κηδεμόνα που θα παραδώσει το παιδί στο αεροδρόμιο αναχώρησης καθώς και τα αντίστοιχα του ατόμου που θα το παραλάβει στο αεροδρόμιο άφιξης. Η προσκόμιση ταυτότητας του συνοδού είναι απαραίτητη, τόσο για την παράδοση του παιδιού όσο και για την παραλαβή του. Τα ασυνόδευτα παιδιά επιβιβάζονται πρώτα στο αεροσκάφος και είναι υπό την επίβλεψη του προσωπικού της εταιρείας μέχρι να παραδοθούν στο υπεύθυνο άτομο που εσείς έχετε ορίσει στο αεροδρόμιο άφιξης.

Bon voyage!

*Αν το παιδάκι σας είναι μικρότερο των 2 ετών, τότε μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αλλά και tips προετοιμασίας για το πρώτο του αεροπορικό ταξίδι πατώντας εδώ.

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 shares